Κόσμος

Nέο σοκ από Ν. Τραμπ: «Ρετζέπ σου δίνω Patriot & F-35 αν απενεργοποιήσεις τους S-400» - Έντονο παρασκήνιο σε εξέλιξη

Επιβεβαιωνόμαστε πλήρως για το τεράστιο παρασκήνιο το οποίο λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να επανέρχονται πάλι στο ζήτημα με τους Patriot.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ερντογάν να μάθει αν εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τους πυραύλους Patriot, παρά την άφιξη ανταγωνιστικού ρωσικού συστήματος S-400 σε τουρκικό έδαφος, κάτι που επιωεβαιώνει και το γνωστό περιοδικό Neesweek .

«Ο Τραμπ είπε ότι αν η Τουρκία δεν ενεργοποιήσει τους S-400 και αγοράσει Patriot, τότε η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεχίσει να βρίσκεται εντός προγράμματος F-35».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανέφερε από την περασμένη εβδομάδα στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει μια νέα προσφορά για το σύστημα πυραύλων Patriot, για να τερματίσει την κρίση με τους S-400 με  την Άγκυρα, σύμφωνα με πολλούς Τούρκους αξιωματούχους.

Παρόλο που η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει περισσότερα από $ 1δις για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, το Πεντάγωνο αποφάσισε να αναστείλει την παράδοση αεροσκαφών αυτού του τύπου στην Άγκυρα, λέγοντας ότι η παράδοση των S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την κρίσιμη τεχνολογία του αεροσκάφους .

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παράγουν επί του παρόντος περισσότερα από 900 εξαρτήματα των μαχητικών  αεροσκαφών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Τουρκία, ότι δεν θα μπορούσε να παραλάβει τα F-35 αν αγόραζε πυραύλους S-400.

«Έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει στην Τουρκία ότι η πιο πρόσφατη προσφορά μας για τους Patriot  αποσύρθηκε εφόσον παραδόθηκαν οι πύραυλοι S-400.», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις του Τραμπ στον Ερντογάν δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον θα φέρει τα πάνω κάτω .

Η προσφορά του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Mark Esper, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει και τα δύο συστήματα.

«Είναι είτε το F-35 είτε οι S-400», είχε δηλώσει ο ίδιος .

Σε τηλεοπτική του δήλωση χθες Τετάρτη ο Ερντογάν αναγνώρισε δημοσίως  ότι ο Τράμπ του είχε κάνει μια νέα προσφορά για αμερικανικούς πυραύλους.

«Του είπα ότι θέλουμε να έχουμε ακριβώς τους ίδιους όρους πώλησης με τη ρωσική προσφορά. Θα συναντηθούμε στο περιθώριο των συνόδων του ΟΗΕ και θα διεξαγάγουμε περαιτέρω συζητήσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Ερντογάν ζήτησε πίστωση, μεταφορά τεχνολογίας και ταχύτατη παράδοση του συστήματος Patriot από τον Τραμπ, αλλά δεν του έδωσε καμία υπόσχεση για να μην ενεργοποιήσει τους  S-400.

Ως επιβεβαίωση  για το έντονο παρασκήνιο για τους S-400, είχαμε χθες και τον υπουργό εμπορίου  των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος συναντήθηκε  με τον Κ.Μητσοτάκη δηλώνοντας : "η Τουρκία πρόσφατα αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 και «δεν μπορούμε να τους πωλήσουμε τα αεροσκάφη F-35, αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν εταιρείες οι οποίες εγκαταλείπουν την Κίνα». 

Ο Αμερικανός υπουργός ευρίσκεται  σήμερα  στην Τουρκία,  την οποία υποτίθεται ότι το Κογκρέσο πιέζει για κυρώσεις λόγω της συμπεριφοράς της στο θέμα των S-400.

Όλα λοιπόν πάνε καλά για την Άγκυρα με παρέμβαση του Τραμπ και πιθανότατα θα παραλάβει και τα F-35, φέρνοντας την χώρα μας σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ ο Ερντογάν αναζητά πυρηνικές κεφαλές για του πυραύλους BORA, τους οποίους διαθέτει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές