Ελληνοτουρκικά

Έθεσε ζήτημα μειονότητας στη Θράκη ο Ερντογάν! - Και ο Χ. Ακάρ στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Βίντεο

Tην ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τέσσερα μαχητικά F-16, δύο κατασκοπευτικά CN-235 και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε πέντε παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, και τέσσερις παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκαν επίσης δύο εικονικές αερομαχίες, ενώ δύο μαχητικά ήταν οπλισμένα.  

Oι Τούρκοι με αυτή την κίνηση θέλουν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα, ενώ έκπληξη μας προκάλεσε η παρουσία Ακάρ στη συνάντηση στη Ν. Υόρκη. Από την δική μας πλευρά δεν υπήρχε παρουσία του Έλληνα ΥΕΘΑ, βέβαια δεν συμμετείχε στην αποστολή και στο ταξίδι στις ΗΠΑ, κάτι που για εμάς είναι λάθος.

H συνάντηση ξεκίνησε στις 16.45, όπως ήταν προγραμματισμένο, και ολοκληρώθηκε μία ώρα αργότερα.

TI ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου διήρκεσε περίπου μία ώρα και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου επιφορτίστηκαν να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη της στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστούν οι ροές, τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έθεσε γνωστά ζητήματα που την απασχολούν σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, ενώ αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Έυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

Τον Τούρκο πρόεδρο συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

 

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=_0v1SgqjgeU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...