Εκκλησία

Φιλάρετος: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναζητά απόλυτη εξουσία στην Ορθοδοξία

Επανήλθε με νέα πυρά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο "Πατριάρχης Κιέβου" Φιλάρετος ισχυριζόμενος πως όταν χορήγησε τον Τόμο στην OCU, ο Οικουμενικός Πατριάρχης καθοδηγείτο από τα δικά του συμφέροντα, έτσι ώστε η ουκρανική Εκκλησία να εξαρτάται από αυτόν.

"Ο παράγοντας ώθησης της Κωνσταντινούπολης να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας ήταν το Ορθόδοξο Συμβούλιο της Κρήτης, το οποίο συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να «λάβει ειδική δύναμη στην Ορθοδοξία»". Αυτή την άποψη εξέφρασε ο «Πατριάρχης Κιέβου» σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στον επίσημο ιστότοπο του UOC-KP.

"Προηγουμένως, συμφωνήθηκε ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα έρθουν σε αυτό το Συμβούλιο και η Μόσχα την τελευταία στιγμή αποφάσισε να αρνηθεί. Όχι μόνο αρνήθηκε αλλά ακολουθήθηκε από άλλες Εκκλησίες - Αντιόχεια, Βουλγαρία, Γεωργία ... τέσσερις Εκκλησίες δεν ήρθαν σε αυτήν την Πανορθόδοξη Σύνοδο ", σημείωσε ο Φιλάρετος. "Και ποιες αποφάσεις έλαβε η Σύνοδος; Το κύριο ψήφισμα για το οποίο το Πανορθόδοξο Συμβούλιο συγκλήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν να δεχτεί την εξουσία του όχι μόνο να είναι πρώτος μεταξύ των ίσων αλλά να λάβει ειδική δύναμη στην Ορθοδοξία ».

Ο επικεφαλής του UOC-KP εξήγησε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήθελε να προσαρμόσει το δικαίωμα να συγκαλεί μονομερώς Πανορθόδοξες Συνόδους και να προεδρεύει.

"Και αυτή η απόφαση έγινε στο Συμβούλιο της Κρήτης το 2016, και αυτές οι Εκκλησίες (Ρωσική, Αντιόχεια, Βουλγαρική, Γεωργιανή ) δεν αναγνώριζαν ένα τέτοιο ψήφισμα. Και μετά από αυτό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποφάσισε να αναγνωρίσει την ουκρανική Εκκλησία ως αυτοκέφαλη. Δεν υποστηρίξατε το Συμβούλιο της Κρήτης, χορηγώ αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία και θα απομακρυνθεί από σας ", πρόσθεσε.

Ο Φιλάρετος είναι πεπεισμένος ότι οι συνέπειες της Συνόδου της Κρήτης αποτέλεσαν το κυριότερο κίνητρο για το οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποστήριξε την χορήγηση του Τομου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

"Αλλά σε αυτό το θέμα, καθοδηγείται από τα δικά του συμφέροντα. Ποια είναι τα συμφέροντά του; Η ουκρανική εκκλησία να είναι στη θέση να εξαρτάται από αυτόν ", τόνισε ο Φιλάρετος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον Τόμο της «εικαζόμενης αυτοκεφαλίας» που δόθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν υπάρχει αυτοκεφαλία, αλλά υπάρχει μόνο εξάρτηση από την Κωνσταντινούπολη.

"Έτσι, αποδεικνύεται ότι κατ' όνομα είμαστε μια αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε η Μητρόπολη του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης" κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...