Κυβέρνηση

Live η ομιλία Κ.Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ: μειώσεις φόρων και κίνητρα για επενδύσεις - Τα μέτρα που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός (upd2)


Ανανέωση

Σειρά μέτρων όπως τη διατήρηση του αφορολόγητου, μέτρα ελάφρυνσης για πολίτες και επιχειρήσεις, αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές, είναι ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη.

Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες στις 7 Ιουλίου από την απογοήτευση πέρασαν στη θετική έκπληξη και μετά την εύλογη προσδοκία.

«Αχνοφέγγει η ελπίδα. Επιστρέφει η εθνική αυτοπεποίθηση ότι ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε», τόνισε.

«Δεν θα εμφανίσω ποτέ την Ελλάδα αδύναμη στη διεθνή σκακιέρα», τόνισε. Μόλις 45 ημέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει πολύ. Και ζούμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα των πρώτων 1.000 ωρών, γιατί σε τόσες ώρες λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν.

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Γιατί όσα υποσχεθήκαμε ήταν προσεκτικά μελετημένα και κοστολογημένα», ανέφερε.

«Στην Οικονομία, πρώτο μας μέλημα ήταν να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες, παντού στη χώρα. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Κάτι που νομίζω ότι το έχουν διαπιστώσει, πια, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πόλεις και χωριά. Εντοπίστηκαν και «πάγωσαν» οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί από προχθές.
Και καλώ όσους έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση. Διότι είναι η τελευταία. Δεν θα υπάρξει άλλη», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας. Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls!».

«Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.

Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. Προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων και θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Αρχικό κείμενο

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο "Ανάπτυξη για όλους", στον απόηχο των αισιόδοξω δηλώσεων αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει αναφορά στις 50 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το πλάνο της κυβέρνησής του σε βάθος τετραετίας.

Στόχος του, είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «να αλλάξει το αφήγημα της ΔΕΘ και να την μετατρέψει από φόρουμ παροχολογίας σε φόρουμ λογοδοσίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι, εάν εφαρμόστηκαν στην επόμενη ΔΕΘ σε ένα χρόνο από σήμερα όσα θα ανακοινώσει.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:

1. Φορολογία και φορολογική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης Θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων - ήδη έγιναν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- και θα αναφερθεί στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση με στόχο «την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων».

2. Επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μιλήσει για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί (Ελληνικό, Cosco, Ελλ. Χρυσός) και «θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό».

3. Εργασιακές σχέσεις. Στόχος μας, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

4. Ψηφιακό κράτος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι «το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας». Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αποτελέσει τέλος η παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Δείτε LIVE την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ