Κυβέρνηση

Με "ούριο άνεμο" ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τι περιλαμβάνει το οικονομικό σχέδιο «Ανάπτυξη για όλους» - Στοχευμένα μέτρα & δεσμεύσεις σε βάθος 12μήνου

Στην ανάλυση του οικονομικού σχεδίου "Ανάπτυξη για όλους" αναμένεται να προχωρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με ευνοϊκές δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους στο παρασκήνιο να προωθούν το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των κερδών από τα ομόλογα για επενδύσεις.

Πρόσθετη ώθηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να ξετυλίξει σήμερα και αύριο στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το οικονομικό σχέδιό του με έμφαση στην «ανάπτυξη για όλους» και τη σημαντική σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έδωσε η πρώτη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) μετά τις εκλογές στη χώρα μας.

Όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), οι οποίες αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, μπορούν να αξιοποιηθούν για επενδύσεις.

Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προχθεσινό EWG στις Βρυξέλλες άνοιξε σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς αναγνωρίστηκε ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί νέα δεδομένα για το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. «Το κλίμα στο EWG ήταν πολύ θετικό για την Ελλάδα», ανέφεραν στο protothema.gr κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ο προαναφερθείς υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ενημερώνοντας χθες τους δημοσιογράφους στη βελγική πρωτεύουσα για την ατζέντα του Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EWG -ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Μιχάλης Αργυρού- παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, ο κ. Αργυρού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και το 2020 και θα δώσει έμφαση στην υλοποίηση των εκκρεμών μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ενώ επισήμανε ότι οι μειώσεις φόρων και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα σε ορίζοντα τετραετίας θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση και όχι λογική παροχών ή απλώς μέτρων για την τόνωση της κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές φοροελαφρύνσεις στις οποίες θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 (για τα κέρδη του τρέχοντος έτους, που θα φορολογηθούν το 2020), τα μέτρα-ανάσα για την αγορά ακινήτων («πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία, έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες αναβάθμισης), ο περιορισμός των φορολογικών βαρών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιτηδευματίες με μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 9% κ.ά.

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Αργυρού, όπως είναι λογικό, δεν έθεσε θέμα άμεσης μείωσής τους, αλλά το ζήτημα βρέθηκε διά της πλαγίας στο τραπέζι του Euro Working Group κατά τη διάρκεια του δείπνου, καθώς έγινε παραδεκτό ότι η θεαματική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων επηρεάζει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, θα χρειαστούν πολύ λεπτοί χειρισμοί για το θέμα αυτό τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και των θεσμών και οι σχετικές διαβουλεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ουσιαστικά την επόμενη χρονιά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αξιωματούχος της ευρωζώνης στις χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν τέθηκε ζήτημα πρωτογενών πλεονάσματων και συμπλήρωσε. «Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της».

Με τη διατύπωση αυτή, όμως, ουσιαστικά υιοθέτησε πλήρως τη στρατηγική της κυβέρνησης: «Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Επί του παρόντος, ο χρόνος και οι αγορές δουλεύουν υπέρ της ελληνικής πλευράς, όπως δείχνει η πορεία των αποδόσεων των κρατικών τίτλων. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων είναι εντυπωσιακά γρήγορη μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Συνολικά από την αρχή του έτους μέχρι χθες το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου περιόρισε την απόδοσή του κατά 63,6% (από 4,383% σε 1,594%), το 5ετές κατά 73,1% (από 3,291% σε 0,886%) και το 15ετές κατά 59,3% (από 4,834% σε 1,970%). Έτσι, εκτιμάται ότι έχει ήδη διαμορφωθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τους υπολογισμούς των θεσμών στην τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είχε αναγνωρίσει σε συνέντευξή του πριν από δύο μήνες ότι «τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί πράγματι να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο».

https://www.youtube.com/watch?v=T2GZ2c4MeoI

https://www.youtube.com/watch?v=ibdLFMTrUGY

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...