Πολεμικό Ναυτικό

"Πόλεμος" ισχύος στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι φέρονται να ετοιμάζονται για βολή πυραύλου ATMACA - Παρακολουθεί "στενά" το ΠΝ

Αλλάζουν όλα τα δεδομένα και φυσικά η τακτική κατάσταση στο Αιγαίο καθώς μετά την καθέλκυση της τουρκικής κορβέτας TCG KINALIADA στις 27 Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα φέρεται να ετοιμάζει δοκιμή πυραύλου Cruise ATMACA, πιθανότατα στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια προβολής ισχύος του τουρκικού ΓΕΝ έναντι του ελληνικού ΠΝ.

Η βολή του τουρκικού πυραύλου Cruise, προκαλεί σαφώς πονοκέφαλο στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία, για τις ορέξεις του Ερντογάν και για την προσπάθεια του να επιβληθεί στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικά και απλά να μας απειλεί με νέα σύγχρονα όπλα, αφοσιωμένος στην απίστευτη προπαγάνδα της Άγκυρας που κλιμακώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

https://twitter.com/BarisOzturk0/status/1173276854721089539

Ο νέος πύραυλος κατά σκαφών επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού θα δώσει πολύ μεγάλες δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος στο τουρκικό Ναυτικό, καθώς μπορεί να πλήξει επίγειες εγκαταστάσεις, όπως σταθμούς ραντάρ, σταθμούς καυσίμων, οχυρά, στρατηγεία κλπ από ασφαλείς αποστάσεις.

Πρόκειται για ένα πύραυλο που θα φέρεται από κινητή ναυτική πλατφόρμα, η οποία μπορεί να απειλεί με την παρουσία της και μόνο, ελληνικές κρίσιμες εγκαταστάσεις σε βάθος 200 χλμ.

Πρόγραμμα απόκτησης νέων Φρεγατών από το ΠΝ

Επισημαίνουμε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του Διευθυντή Γραφείου Διεθνών προγραμμάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ (NIPO), Υποναύαρχου  Francis D. Morley και σε συνάντηση του με την ηγεσία του ΠΝ, εξετάστηκε σοβαρά και η κάλυψη των αναγκών μας σε ό,τι αφορά την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας.

Η «συζήτηση» του Αμερικανού ανωτάτου αξιωματικού αφορούσε την νέα φρεγάτα κλάσης FFG (X), με την παρουσία κατακόρυφου εκτοξευτή VLS (χωρητικότητας 32 κελιών για βλήματα SM-2), αλλά και εκτοξευτή 8-16 βλημάτων επιφανείας-επιφανείας κατά εχθρικών πλοίων.

Από την άλλη πλευρά εξελίξεις φέρεται να έχουμε και στις συζητήσεις και με τους Γάλλους για τις γαλλικές φρεγάτες Belhara, ενώ ζητούμενο παραμένει η ύπαρξη πυραύλων Cruise κατά σκαφών επιφανείας, καθώς και α/α πυραύλων.

Το ζητούμενο όμως είναι να παραλάβουμε όσο γίνεται πιο σύντομα 1-2 φρεγάτες ή αντιτορπιλικά από τα αμερικανικά αποθέματα για να αντισταθμίσουμε άμεσα την τουρκική δύναμη, η οποία θα προβάλει την ισχύ της στο Αιγαίο μετά και την φερόμενη δοκιμή πυραύλου Cruise ATMACA το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με άρθρο μας, μέσα στην εξοπλιστική φρενίτιδα της Τουρκίας, ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα είναι ο αντι-πλοϊκός πύραυλος cruise ATMACA ο οποίος θα εξοπλίσει αντιτορπιλικά και κορβέτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αποτελώντας παράλληλα «πονοκέφαλο» για τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

Ο πύραυλος Atmaca, είναι ένας αντι-πλοϊκός πύραυλος με στοιχεία που το καθιστούν ως έναν από τους πιο προηγμένους συνδυάζοντας τεχνικά χαρακτηριστικά των πυραύλων Exocet και Harpoon.

Ο νέος πύραυλος τύπου Cruise έχει μεγάλη ομοιότητα με τον Mk-141 Harpoon.

Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτηθεί να αλλάξουν εκτοξευτές πυραύλων ακόμη και σε παλιότερες εκδόσεις φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και θα δύνανται και αυτές να εκτοξεύουν βλήματα αυτού του τύπου, φυσικά με κάποιες κοστοβόρες τροποποιήσεις.

Αρχικά τα πλοία που θα έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους Atmaca θα έχουν σύστημα διαχείρισης μάχης GENESIS, δεδομένου ότι η ενσωμάτωση του νέου υλικού στο υπάρχον λογισμικό θα είναι λιγότερο δαπανηρή και χρονοβόρα.

Οι τουρκικές προθέσεις και ανάγκες για το Πολεμικό Ναυτικό για πυραύλους Atmaca ανέρχονται σε 250 με 300 πυραύλους σε πρώτη φάση.

Ο πύραυλος έχει εμβέλεια πάνω από 200 χιλιόμετρα και θα μπορεί να πλήξει στόχους στη θάλασσα σε ελάχιστη απόσταση 200 χιλιομέτρων. Επίσης δύναται να εξουδετερώσει και χερσαίους στόχους εκτελώντας διττή αποστολή.

https://youtu.be/fjbOa_VYzF8?t=2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ