Τεχνολογία

Πως μπορεί ένας υπολογιστής να σε κάνει να νομίζεις ότι είναι άνθρωπος

Μπορεί ο υπολογιστής να "συνομιλήσει" και να μας μπερδέψει ότι είναι ανθρώπινος "εγκέφαλος" πίσω από μία συζήτηση;

Ο Ρόμπερτ Επστάιν έψαχνε την αγάπη στο διαδίκτυο και έτσι ξεκίνησε να συνομιλεί με μια όμορφη μελαχρινή Ρωσίδα.

Ο Επστάιν μιλούσε λίγο καιρό με την κοπέλα, η οποία κάποια στιγμή του εξομολογήθηκε ότι της αρέσει πολύ.

«Έχω πολύ ιδιαίτερα συναισθήματα για σένα. Σαν να ανθίζει ένα λουλούδι στην ψυχή μου… Δεν μπορώ να το εξηγήσω… Αναμένω την απάντησή, σταυρώνοντας τα δάχτυλά μου.», του έγραψε κάποια στιγμή.

Η ιστορία αγάπης συνεχίστηκε για αρκετό καιρό και η κοπέλα του ανοιγόταν μιλώντας για τη ζωή της και την οικογένειά της. Ο Επστάιν άρχισε όμως να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς κάποια από αυτά που του έγραφε τα επαναλάμβανε.

Εν τέλει ο Επστάιν ανακάλυψε την αλήθεια. Η κοπέλα που τόσο καιρό του μιλούσε ήταν στην πραγματικότητα ένα chatbot, δηλαδή ρομπότ που απαντάει σε διαδικτυακές συνομιλίες.

Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι το πώς το συγκεκριμένο chatbot προσπάθησε να ξεγελάσει έναν από τους ιδρυτές του βραβείου Λόμπνερ, που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές για να ξεγελάσει τους ανθρώπους.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει τραβήξει την προσοχή των ψυχολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως εκατοντάδες ασθενείς θα μπορούσαν να κάνουν ψυχοθεραπεία με έναν υπολογιστή.

Η εξέλιξη αυτή έχει φτάσει στο σημείο όπου η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία γίνεται από chatbots, όπως υποστηρίζει και η κλινική ψυχολόγος, Άλισον Ντάρσι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ