Μέση Ανατολή

Πίσω από τη δήλωση Νετανιάχου για Δυτική Όχθη - Ιστορία περιοχής (ΒΙΝΤΕΟ)

Tην βούλησή του για προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ εάν κερδίσει την επανεκλογή την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να παρουσιάσει το ειρηνευτικό του πρόγραμμα στη Μέση Ανατολή λίγες μόλις ημέρες μετά τις ισραηλινές εκλογές την επόμενη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου και ότι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ θα εξετάσει επίσης την εφαρμογή κυριαρχίας σε όλους τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική όχθη.

Άρωμα εκλογών

Αναλυτές εκτιμούν ότι σχέδιό του να προσαρτήσει έδαφος κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη θα αναζωπυρώσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και θα περιορίσει κάθε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος σε ένα θύλακα που περικυκλώνεται από το Ισραήλ. Η ανακοίνωση του ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια προσέλκυσης εθνικιστών ψηφοφόρων που ζητούν σκληρή γραμμή στα εθνικά ζητήματα. Στις εκλογές της επόμενης βδομάδας κρίνεται ουσιαστικά το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου του οποίου η εκλογή δεν είναι απολύτως βέβαιη, με αποτέλεσμα ο ίδιος να προβένει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά ανακοινώσεων σε μια προσπάθειας κινητοποίησης των υποστηρικτών του.

Αντιδράσεις

Ο Ayman Odeh, ο οποίος εκπροσωπεί άραβες πολίτες του Ισραήλ στην Κνεσέτ (βουλή), καταδίκασε την ανακοίνωση του Νετανιάχου σημειώνοντας πως το Ισραήλ είναι "ουσιαστικά κράτος απαρτχάιντ".

Η Τουρκία που επιδιώκει να αναλάβει ρόλο προστασίας των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής έσπευσε άμεσα να τοποθετηθεί. Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας «παράνομες, αθέμιτες και επιθετικές» τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, λέγοντας ότι αποτελούν μέρος ενός «ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ».

Στο ίδιο πλαίσιο οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν το σχέδιο του Νετανιάχου, λέγοντας ότι θα υπονόμευε κάθε πιθανότητα προόδου προς την ισραηλο-παλαιστινιακή ειρήνη. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θεωρεί τη δήλωση ως "παραβίαση του διεθνούς δικαίου και" πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση κατά των Παλαιστινίων "και ζήτησε επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας για να συζητηθεί η κίνηση.

Σε δήλωσή του, ο ηγέτης του Joint Arab List, η συμμαχία των κομμάτων που εκπροσωπούν τους Άραβες Ισραηλινούς πολίτες στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε: «Ο Νετανιάχου κλείνει συστηματικά ιστορικά ζητήματα, εκκαθαρίζει το παλαιστινιακό ζήτημα και αποβάλλει την ειρηνική λύση δυο κρατών, δηλαδή τη δυνατότητα ειρήνης. [Αυτή είναι] η εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου ειρήνης του αιώνα και η επίσημη διακήρυξη ότι το Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα ένα κράτος απαρτχάιντ. " Λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για την προσάρτηση τμήματος της Δυτικής Όχθης, ο , εκτοξεύτηκαν πυραύλοι από την παλαιστινιακή επικράτεια της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να ανταποδίδει τα πυρά.

Ιστορικό

Η κοιλάδα του Ιορδάνη εκτείνεται από τη Νεκρά Θάλασσα στα νότια έως την ισραηλινή πόλη Beit Shean στα βόρεια, που συνορεύει με την Ιορδανία στα ανατολικά. Η κοιλάδα 2,400 τετραγωνικών χιλιομέτρων (926,65 τετραγωνικά μίλια) αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% της επικράτειας της Δυτικής Όχθης.

Ο εβραϊκός εποικισμός στην κοιλάδα του Ιορδάνη ακολούθησε τρία στάδια: από το 1967 έως το 1970, εγκαταστάθηκαν έξι χωριά κατά μήκος της κύριας οδού. Από το 1971 έως το 1974, κατασκευάστηκαν πέντε οικισμοί κατά μήκος των δυτικών συνόρων της κοιλάδας, και, από το 1975 έως το 1990, ξεπήδαν 17 οικισμοί στην περιοχή. Από το 1990, η ανέγερση οικισμών έχει επιβραδυνθεί αν δεν έχει σταματήσει εντελώς λόγω πολιτικών ανησυχιών, αν και ο πληθυσμός συνεχίζει να αναπτύσσεται, ειδικά στα θρησκευτικά χωριά Mehola, Hemdat και Rotem.

Το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό δηλώσει ότι προτίθεται να διατηρήσει στρατιωτικό έλεγχο εκεί κάτω από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Η Δυτική Όχθη καταλήφθηκε από την Ιορδανία εκ μέρους του Ισραήλ στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967. Έχει θεωρηθεί εδώ και δεκαετίες ως παλαιστινιακό έδαφος και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί ότι είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ, Το Ισραήλ αμφισβητεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Aκολουθεί βίντεο από τον πρωην αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Danny Yalon που εξηγεί τις θέσεις του Τελ Αβίβ για την Δυτική Όχθη.

https://www.youtube.com/watch?v=XGYxLWUKwWo

https://www.youtube.com/watch?v=E0uLbeQlwjw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ