Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν απειλεί ξανά: "Όταν ξυπνούν το γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες" - Κυκλώνουν την Κύπρο για όλο τον Οκτώβριο

Σε απειλές και διεκδικήσεις προχωράει εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της περικύκλωσης της Κύπρου από την τουρκική πλευρά και των προκλήσεων σε ανατολικό Αιγαίο και Μεσόγειο, ως απάντηση στην τρομερή διακλαδική άσκηση "Παρμενίων" των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με πέντε NAVTEX με τις 4 εκ των οποίων η Τουρκία σχεδόν κυκλώνει την Κύπρο και τον πρόεδρό της σε ρόλο «οξυγονοκολλητή» στο πλαίσιο της παράδοσης στον τουρκικό στόλο της 4ης κορβέτας της κλάσης MILGEM, η Άγκυρα στέλνει μηνύματα «ισχύος» λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της με την οποία καταγγέλλει Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Για αύριο και μεθαύριο η Τουρκία προανήγγειλε στρατιωτική άσκηση στην έξοδο των Δαρδανελλίων σε μια «κόντρα» κίνηση προς την ελληνική άσκηση Παρμενίων που ολοκληρώνεται στις 4 Οκτωβρίου και οι τελικές της φάσης θα διεξαχθούν στην περιοχή της Σαμοθράκης.

Ως εκ τούτου για μια ακόμη φορά μονάδες του ελληνικού και τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα βρεθούν λίγο πολύ στην ευρύτερη περιοχή ασκούμενα ακόμα και με πραγματικά πυρά με ότι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Οι άλλες τέσσερις NAVTEX κυκλώνουν την Κύπρο για σχεδόν όλο τον Οκτώβριο.

Αυτό που αξίζει ωστόσο να επισημανθεί είναι ότι παράλληλα με την παράδοση της 4ης κορβέτας stealth στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην οποία ο Ερντογάν έβαλε την υπογραφή του και την έναρξη ενός παρόμοιο πλοίου για το Πακιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «Θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Η ώρα ζυγώνει. Όταν ξυπνούν το γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες. Τα τελευταία γεγονότα στη Μεσόγειο δείχνουν πως πρέπει να είμαστε ισχυροί και στις θάλασσες».

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επεσήμανε πως «έχουμε πολλά παραδείγματα στα οποία δεν μας παραδόθηκαν πλοία όπως στον 1ο ΠΠ και κατά την διάρκεια των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Όλα αυτά έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας. Με λίγα λόγια δεν θέλουμε να αγοράζουμε πλέον. Κατορθώσαμε μεγάλη επιτυχία στον τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και θα έχουμε και μεγαλύτερη.

Με δικές μας δυνάμεις θα μπορούμε να μαχόμαστε ημέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα σε βουνά και κοιλάδες σε στεριά και θάλασσα και αέρα όλες τις απειλές και τους κινδύνους για την ασφάλεια της πατρίδας μας και της μπλε πατρίδας μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ