Εκκλησία

Μονή της Παναγίας των Καθαρών ή Καθαριώτισσας: Η εκκλησία σημείο αναφοράς για την Ιθάκη που γιορτάζει σήμερα-Εικόνες

Η Μονή της Παναγίας των Καθαρών ή Καθαριώτισσας, που βρίσκεται στην Ιθάκη, γιορτάζει σήμερα και μαγεύει όποιον την επισκέπτεται.

Για 'μας τους Θιακούς, είτε είμαστε στο νησί, είτε οπουδήποτε αλλού, σε στιγμές δοκιμασίας και όχι μόνο, ένα είναι το σημείο αναφοράς μας.

Η Μονή της Παναγίας των Καθαρών ή Καθαριώτισσας. Ποιος, αλήθεια, δεν έχει στρέψει το βλέμμα του εκεί, ζητώντας βοήθεια? -Καθαριώτισσά μου, λέμε, με συγκίνηση, ευλάβεια και δέος!

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κάποιοι κατατρεγμένοι βοσκοί από τα Γιάννενα, κατασκήνωσαν σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι. Με στεναχώρια όμως, διαπίστωσαν ότι έλειπε από τα πράγματά τους μια εικόνα της Παναγιάς που πήραν από το σπίτι τους.

Ένα βράδυ είδαν ένα φως να λάμπει, λίγο παραπέρα. Πήγαν εκεί, αλλά δεν βρήκαν τίποτε. Έκοψαν όλα τα περνάρια για να ψάξουν καλύτερα κι έβαλαν φωτιά στους κομμένους θάμνους. Έκθαμβοι διαπίστωσαν μια έντονη λάμψη μέσα στις φλόγες και με μεγάλη συγκίνηση είδαν ότι ήταν η εικόνα της Παναγιάς, μαυρισμένη από τους καπνούς, αλλά όχι καμμένη. Την πήραν στο καλύβι τους, αλλά επί τρεις μέρες την έβρισκαν στο σημείο της φωτιάς, οπότε αποφάσισαν να κτίσουν ένα εκκλησάκι στη χάρη Της. Το ονόμασαν δε Παναγία Καθαριώτισσα επειδή βρέθηκε μέσα στα κάθαρα, δηλ. στους θάμνους και τα ξερόκλαδα.

Γύρω στο 1696 αρχίζει να υπάρχει σαν Μοναστήρι.

Το καμπαναριό της καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε. Η θέα από 'κει είναι μοναδική!

Γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με το Μοναστηριακό Τυπικό στις 8 του Σεπτέμβρη.
Παναγία Καθαριώτισσα! Η ελπίδα του κάθε Ιθακήσιου. Και το όνειρο του κάθε ξενιτεμένου επίσης! ΄Ολοι θέλουμε να γυρίσουμε στα ριζιμιά μας, να στρέψουμε τα μάτια μας στο Νήριτο, ν' ανέβουμε με λαχτάρα στο Μοναστήρι, να γονατίσουμε μπροστά Της και να Την ευχαριστήσουμε που μας αξίωσε, γι' άλλη μια χρονιά, να επιστρέψουμε στον τόπο που μας γέννησε! Και, για πολλοστή φορά να της πούμε το: "Παναγίτσα μου, αξίωσέ μας και του χρόνου".

Ευσταθία Κόμητα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ