Κόσμος

Συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων "πνίγει" την Άγκυρα - Ανοίγουν στρατηγικό πέρασμα στον Ευφράτη - "Βροχή" οι σφαίρες στο Χαλέπι

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Για δεύτερη διαδοχική νύχτα, ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων στην επαρχία του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με αναφορές από τη βόρεια Συρία, ξέσπασε μια έντονη σύγκρουση ανάμεσα στο υποστηριζόμενο από την Τουρκία Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας των Πολιτών (YPG) δυτικά της στρατηγικής πόλης Αζάζ στο βόρειο Χαλέπι.

Την Πέμπτη το βράδυ, πραγματοποιήθηκε παρόμοια ένταση μεταξύ του NLF και του YPG, η οποία έληξε με τις δύο πλευρές να σταματούν τις εχθροπραξίες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παρά την πρόσφατη εφαρμογή της συμφωνίας για τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, δεν υπήρξε περίοδος ειρήνης μεταξύ των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και του κουρδικού YPG στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου.

Οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι ο YPG και οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) είναι τρομοκρατικές οντότητες που αποτελούν παρτήματα του "παράνομου" Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων για πέρασμα στον Ευφράτη

Πάντως, ο SAA και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) φέρονται να έχουν συμφωνήσει να ανοίξουν ένα νέο πέρασμα στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή στην περιοχή, ο συριακός στρατός και ο SDF κατέληξαν σε συμφωνία για να ενεργοποιήσουν μια διάβαση μεταξύ των εδαφών τους κοντά στην πόλη Al-Salihiyah στο νοτιοανατολικό Deir Ezzor.

Η διέλευση θα επιτρέψει την πρόσβαση των πολιτών και στις δύο πλευρές της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη στο Deir Ezzor και θα προωθήσει το εμπόριο μεταξύ αυτών των περιοχών.

Ο συριακός στρατός και ο SDF έχουν ήδη ανοίξει περάσματα στη βόρεια και ανατολική Συρία, αλλά μέσω της νέας συμφωνίας πρέπει να παρέχεται στους ανθρώπους καλύτερη πρόσβαση σε αυτό το τμήμα της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.

Παρά τη συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση της Συρίας και το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε πολιτική λύση για τερματισμό των διαφωνιών τους και συμφιλίωση.

Πρόσφατα, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (PYD) Salih Muslim κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες με το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο στη Δαμασκό και να επιτύχει πολιτική διευθέτηση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ