Ελληνοτουρκικά

"Βόμβες" Αποστολάκη για Τουρκία: "Παραλίγο να είχαμε νέα Ίμια" - "Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά" - Βίντεο

Νέες "βόμβες" έριξε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αποκαλύπτοντας πως με την Τουρκία φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα κρίση Ιμίων. Επεσήμανε για άλλη μια φορά πως αν χρειαστεί "μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά", και ξεκαθάρισε πως στόχος της Τουρκίας είναι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και η επέκτασή της σε ελληνικό έδαφος.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για ο,τιδήποτε συμβεί» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στον ελληνικό εξοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων, στη γαλάζια πατρίδα και στις δύσκολες στιγμές επί θητείας του.

«Ξέρετε καλά ότι είμαι της άποψης ότι πρέπει να μιλάμε, όσες αντιθέσεις και χαμηλές προσδοκίες και να έχουμε. Είναι καλύτερο από τα να έχουν σφραγίσει τις επικοινωνίες», δήλωσε αρχικά στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Σήμερα», με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

«Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Το δείχνουν από τον τρόπο που κινούνται και από τις θέσεις που παίρνουν. Θέλουν να έχουν λόγο στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ ότι για να τους αντιμετωπίσουμε θέλει συνεχή πίεση, όχι μόνο προς τους Τούρκους, αλλά να εξασκούμε όλα τα διπλωματικά μας εργαλεία. Η πίεση δεν πρέπει να σταματάει».

https://www.youtube.com/watch?v=mWabQka4h7M

Η εξήγηση της δήλωσης περί ισοπέδωσης

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε δηλώσει σε συζήτηση με δημοσιογράφους ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα μας θα την ισοπεδώσουμε» και εξήγησε τι εννοούσε.

«Είχαμε μια ενημέρωση και έγινε μια συζήτηση,. Με ρώτησε δημοσιογράφος αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Ήταν μια υποθετική ερώτηση, υπήρχε τότε μια ένταση και μια ανησυχία. Δεν φτάνει να έχεις ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να δηλώνεις και την πρόθεση σου ότι αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσεις. Στη κρίσιμη στιγμή να ξέρετε ότι θα είμαστε μόνοι μας. Αν χρειαστεί να γίνει κάτι, οι πρώτες κινήσεις θα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Το μεγάλο κομμάτι όλης της δουλειάς γίνεται στον διπλωματικό χώρο. Η προετοιμασία και η αποτροπή γίνεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εκεί. Εκεί έχουμε πολλά όπλα που πρέπει να τα εξασκούμε».

«Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, αυτό οφείλεται στο προσωπικό και στον επαγγελματισμό του και στη δύναμη και την πίστη που έχουμε για να είμαστε έτοιμοι για την αποστολή μας. Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στον εξοπλισμό. Εμείς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Είμαστε ισχυροί και στη θάλασσα και στην αεροπορία και ο στρατός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν χρειαστεί μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας και συνέχισε:

«Δεν είναι σοφό από μεριάς τους να ξεκινήσει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα και ένα θερμό επεισόδιο. Βέβαια, όλα αυτά που συζητάμε είναι υποθέσεις όλα. Αν εμείς δεν κάνουμε λάθη και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με σύνασέ και ψυχραιμία δεν θα γίνει τίποτα».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης χρειάστηκε να επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον πρώην πρωθυπουργό για τα όσα συνέβαιναν στο Αιγαίο. «Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Τσίπρα για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσες φορές κοιμήθηκα είναι η σωστή ερώτηση».

Η σχέση με την Τουρκία

«Η Τουρκία θέλει να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, γιατί θα μείνει απ’ έξω. Προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι τους και τους Τουρκοκύπριους. Σε εμάς δεν έχει φτάσει ακόμα αλλά είναι επιδίωξη της», εξήγησε ο Αποστολάκης.

«Οι Τούρκοι δεν κρύβονται, δεν ζωγράφισαν έναν χάρτη τυχαία. Τα μηνύματα που περνάνε είναι και για το εσωτερικό τους, αλλά και για την κοινή γνώμη.

Όταν συζητούσαμε με τον Ακάρ, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λύσουμε εμείς πολιτειακά θέματα. Είπα ότι εγώ έχω αναλάβει να προασπίσω έναν χώρο που κατά το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτός. Οποιαδήποτε παραβίαση θα πρέπει να την προασπίσω».

Δεν υπήρξε μόνο μία δύσκολη στιγμή στην θητεία του Ευάγγελου Αποστολάκη, αλλά πολλές και μάλιστα αρκετά επικίνδυνες.

«Υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια. Δεν εξαρτιόταν μόνο από το γιατί ξεκινούσαν. Αν εμείς αντιδρούμε στις προκλήσεις και δημιουργούμε κλιμάκωση, τα σημείο φτάνει στα όρια και μετά ίσως είναι χειρότερο να κάνεις πίσω».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...