Βαλκάνια

"Βόμβα" στα Βαλκάνια: Αυτοδιάθεση ζητούν οι Σέρβοι της Βοσνίας

Κάποια από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους Σέρβους που μένουν στην περιοχή.

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης (СДА) του Ιζετμπέγκοβιτς ενέκρινε την ανακοίνωση προγράμματος που προβλέπει μια σειρά απαράδεκτων πολιτικών για τη «Ρεπούμπλικα Σέρπσκα», όπως είναι επανέναρξη της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης , η περιφερειακή οργάνωση της χώρας και η ενίσχυση της  βόσνιας ταυτότητας σε όλους τους πολίτες, σημειώνει η σήμερα η σερβική εφημερίδα Politika.

Η Συμμαχία  των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (СНСД) του Μίλοραντ Ντόντικ σε απάντηση στο πρόγραμμα του μεγαλύτερου βοσνιακού κόμματος, ανακοίνωσε ότι «το СНСД πιστεύει ότι εάν το κράτος δεν σεβαστεί τη Συμφωνία Ντέιτον,  τότε θα ισχύσουν  οι διατάξεις του Συντάγματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως είναι ο νόμος για τα δικαιώματα των πολιτών και των ελευθεριών που προβλέπει ότι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης».

Ερωτηθείς για τη θέση που θα πάρει ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέφερε ότι οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας το Σάββατο για να τον ενημερώσουν για την κατάσταση.

‘Πιστεύουμε ότι η Σερβία, ως υπογράφουσα της Ντέιτον, θα πρέπει να ζητήσει την έκθεση του Υπάτου Εκπροσώπου για το έργο του και να αξιολογήσει εάν αυτό το έργο είναι σύμφωνο με τη Συμφωνία Ντέιτον και της Σύνταγμα της Β-Ε», δήλωσε ο Ντόντικ.

πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...