Κόσμος

Βαριά τρομοκρατική σκιά στην Ευρώπη από ISIS και Αλ Κάιντα - Οι διαφορές και η κοινή δίψα για αίμα

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Αρχές Αυγούστου το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε άρθρο του “Σοκ προκαλεί έκθεση του ΟΗΕ: «Το ισλαμικό κράτος δημιουργεί πυρήνες» – Έρχονται νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη;”  και λίγες ημέρες αργότερα σε άλλο άρθρο με τίτλο “Επιστρέφει ο τρόμος στην Ευρώπη!” είχε αναλύσει πως το Ισλαμικό κράτος δημιουργεί πυρήνες στην Δύση και πως όσο αυτό ηττάται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα μεταφέρει τον “πόλεμο” στα μέρη μας.

Πολύ ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο είναι το βιβλίο του Colin Clarke με τίτλο “Μετά το Χαλιφάτο: το ισλαμικό κράτος και η μελλοντική τρομοκρατική διασπορά”. Ο ίδιος είναι επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon καθώς και ανώτερος ερευνητής στο κέντρο του Soufan και συνεργάτης του (International Council on Clean Transportation) ICCT στη Χάγη.

Ο Clarke έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη διεθνή ασφάλεια από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και εργάστηκε στην RAND Corporation. Έχει ήδη συγγράψει και άλλα έργα με θέμα την τρομοκρατία.

Η προϋπόθεση του τελευταίου βιβλίου του Clarke είναι ότι η εμπειρία του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) αντιπροσωπεύει μια ασυνήθιστη αιχμή για την παγκόσμια τζιχάντ και ένα πολύ καινοτόμο φαινόμενο από πολλές απόψεις. Για να το αναλύσει και να εξετάσει το μέλλον του ISIS μετά το χαλιφάτο, ο συγγραφέας ξεκινά από μια σχολαστική επισκόπηση της στρατηγικής της Αλ Κάιντα και μια σύγκριση με το ISIS.

Γενικότερα, ο Clarke προσπαθεί να καθορίσει τι είναι ο τζιχαντισμος και θέτει διάφορα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση και εξέλιξη, την ιδεολογία, τη στρατηγική και τους στόχους του, καθώς και τη δομή του. Αναφέρει τη φάτουα του Abdullah Azzam, με τίτλο «Για την υπεράσπιση των μουσουλμανικών εδαφών», που εκδόθηκε το 1984, που παρείχε ένα ιδεολογικό στοιχείο για την σύγχρονη τζιχάντ, ορίζοντας τις διαφορές μεταξύ επιθετικού και αμυντικού τζιχάντ. Επίσης ο Κλάρκ αναρωτιέται ποια είναι η σημερινή Αλ Κάιντα: Μια οργάνωση; Μια κίνηση; Μια ιδεολογία; Η απάντηση ξεκινά με τη διάκριση τεσσάρων διαστάσεων: την αποκαλούμενη "Κεντρική" της Αλ Κάιντα, τις θυγατρικές της Al-Qaeda και τους συνεργάτες της, τους ντόπιους της Αλ Κάιντα και το Δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Πολλοί μελετητές, θυμάται ο Clarke, συμφωνούν σε αυτό το διαχωρισμό, με μικρές διαφορές, και αναθέτουν συγκεκριμένους ρόλους και χαρακτηριστικά σε κάθε ένα από αυτά. Ενώ η κεντρική ηγεσία της Αλ Κάιντα αποτελούσε μια πολύ γραφειοκρατική οργανωτική δομή, με αρκετές επιτροπές και διαδικασίες, οι θυγατρικές της και τα άτομα που εμπνεύστηκαν από αυτήν συχνά είχαν μεγάλη λειτουργική αυτονομία. Αυτό συνδέεται επίσης με την έννοια του τζιχάντ χωρίς ηγέτες, που επεξεργάστηκε ο ιδεολόγος της Αλ Κάιντα Αμπού Μουζάμπ αλ-Σουρί. Ο Clarke ολοκληρώνει αυτό το μέρος υποστηρίζοντας ότι με πολλούς τρόπους η Αλ Κάιντα ήταν περισσότερο μια ιδέα από μια οργάνωση, ένα είδος παράδοξο: "στενά εποπτευόμενο στην κορυφή, αλλά με πολύ χαλαρή εξάπλωση προς τα κάτω".

Από αυτή την άποψη, η Αλ Κάιντα διαφέρει σημαντικά από τον ISIS, που υιοθέτησε από την αρχή μια αυστηρή οργανωτική πειθαρχία από την κορυφαία ηγεσία στις χαμηλότερες τάξεις. Επίσης, οι νεοσύλλεκτοι έχουν διαφορετικό υπόβαθρο σε σύγκριση με τους μαχητές της Αλ Κάιντα. Το ISIS προσέλκυσε περίπου 43.000 ξένους μαχητές από περισσότερες από 120 χώρες, ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα του ISIS, μόλις 5% των εισερχόμενων στρατολογημένων θεωρήθηκε ότι είχαν «προχωρημένη» γνώση του Ισλάμ, ενώ το 70% περιγράφηκε ότι είχε μόνο μια "βασική" κατανόηση της θρησκείας.

Ο κ. Clarke αναφέρει τη συζήτηση σχετικά με τη φύση των νεοενταγμένων στον ISIS, μεταξύ των οποίων και ο Rik Coolsaet, ο οποίος υποστήριξε ότι "η ένταξη στην κοινωνία είναι απλώς μια μετατόπιση σε μια άλλη μορφή αποκλίνουσας συμπεριφοράς, δίπλα σε συμμορίες δρόμων, ταραχές, διακίνηση ναρκωτικών και παραβατικότητα ανηλίκων". Αυτό ήταν επίσης το θέμα μιας διαρκούς συζήτησης μεταξύ δύο Γάλλων μελετητών του Ισλάμ, των Gilles Kepel και Olivier Roy.

Ο Clarke υπογραμμίζει μια άλλη διάκριση μεταξύ Αλ Κάιντα και ISIS όταν πρόκειται για την βία και την τακτική. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri, προσπάθησε να πάρει το μάθημα του από την 9/11 και τώρα είναι πολύ πιο απαιτητικός στη στόχευση, ενώ το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον ISIS. Οι δύο προσεγγίσεις έχουν περιγραφεί ως "νικήτριες καρδιές και μυαλά" (Al-Qaeda) έναντι της φιλοσοφίας του "θρυμματισμού λαιμών και σπονδύλων" (ISIS).

Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό στην αξιολόγηση του Clarke είναι το ίδιο το χαλιφάτο. Οι τζιχαντιστές δεν πρέπει πλέον να επισημαίνουν ένα ιστορικό, εξιδανικευμένο παρελθόν του αρχικού θεσμού. Μπορούν να επισημάνουν αυτό που έχει επιτευχθεί και που θα μένει ζωντανό στην μνήμη για τις επόμενες δεκαετίες. Η καθιέρωση ενός χαλιφάτου στην καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου, η απόδειξη ότι αυτό είναι δυνατό, θα αποτελέσει πηγή γοητείας για το μέλλον και αυτό σημαίνει ότι οι τζιχάντες μπορούν να δουλέψουν με νοσταλγία και όχι με καθαρή ουτοπική φαντασίωση. Οι βετεράνοι που υπηρέτησαν το χαλιφάτο του ISIS θα είναι επίσης εδώ για να τροφοδοτήσουν την αφήγηση του... χαμένου παραδείσου.

Η κλίμακα των δραστηριοτήτων του ISIS, όπως ανέφερε ο Clarke, είναι συγκλονιστική: στο ύψος του εδαφικού ελέγχου του το 2015, το ISIS παρήγαγε πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τρεις βασικές πηγές: Από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που παρήγαγαν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, από φορολογία και εκβιασμους, από όπου συγκέντρωσε περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια και από την λεηλασία της ΜΟσούλης το 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας έκλεψαν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από τις τράπεζες, καθώς και άλλα έσοδα. Στο αποκορύφωμά του, το ISIS ήλεγχε πάνω από 100.000 km2 εδάφους που περιείχε περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία. Η επιθετική ηγεσία φέρεται να διέπραξε λαθρεμπόριο μέχρι και 400 εκατομμύρια δολάρια από την ελεγχόμενη περιοχή. Επομένως, το ISIS έχει τη δυνατότητα να ξαναγυρίσει στο σενάριο εξέγερσης.

Ο σκοπός του βιβλίου, λέει, είναι να αναλύσει τι συμβαίνει στην επόμενη μέρα, μετά τον ISIS και να προσδιορίσει εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να προσαρμοστεί και να ανασυγκροτηθεί μετά την πτώση του χαλιφάτου.

Με δεδομένη την άνοδο του ισλαμιστικού εξτρεμισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Βρετανία κλπ, η ανάλυση του Κλαρκ έρχεται να ναενισχύσει το σενάριο πως όχι μόνο δεν έχουμε τελειώσει με τον ISIS και την Αλ Κάιντα αλλά το μέλλον προδιαγράφεται άκρως ανησυχητικό.....

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή την προ ημερών επέτειο της 9/11 η Αλ Κάιντα προέτρεψε για νέες επιθέσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...