Κόσμος

Αποκάλυψη: «Ταξίδι-“αστραπή” Τούρκων μηχανικών σε δοκιμή πακιστανικού πυραύλου με πυρηνική γόμωση» - Άρθρο-«βόμβα»

Καταιγιστικές εξελίξεις φέρεται ότι έχουμε στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις Ερντογάν οι οποίες έπεσαν ως  "κεραυνός εν αιθρία"και αφορούν την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων, με την ανεπιβεβαίωτη προς το παρόν, «παρουσία» Τούρκων μηχανικών στην διαδικασία κατασκευής και πρόσφατης δοκιμής πακιστανικού πυραύλου με πυρηνική γόμωση, η οποία πιστοποιεί ότι κάτι πολύ σοβαρό «ψήνεται» στην γειτονική χώρα στο θέμα αυτό.

https://twitter.com/derinanaIiz/status/1169656612279259136

 Ο Τούρκος δημοσιογράφος της γνωστής τουρκικής εφημερίδας Star Gazetesi ERSOY DEDE, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter καθώς και ο λογαριασμός Derin AnaIiz, ανέφεραν ότι «Τούρκοι μηχανικοί παρακολούθησαν από κοντά την κατασκευή και δοκιμή πακιστανικών συμβατικών και πυρηνικών πυραύλων 500 κιλών με εμβέλεια 750 χλμ.''

Εφόσον έχουμε επιβεβαίωση αυτής της πολύ σοβαρής για την Ελλάδα πληροφορίας, τότε οι δηλώσεις του Ερντογάν αποκτούν σαφέστατα νόημα για την μεγάλη προσπάθεια του να αποκτήσει πυρηνικές κεφαλές πιθανότατα αναφέρουν αμυντικοί αναλυτές για τους βαλλιστικούς πυραύλους Bora-2 που κατασκευάζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, οι οποίοι αποτελούν το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι «Ορισμένοι έχουν πυρηνικούς πυραύλους, αλλά μας λένε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στα δικά μου χέρια; Δεν το δέχομαι αυτό», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν. Κάθε ανεπτυγμένο έθνος έχει (σ.σ.: πυρηνικές κεφαλές)»

«Αυτοί που σκέφτονται να κινηθούν εναντίον της Τουρκίας θα πρέπει να το σκεφθούν όχι μια, ή δέκα φορές, αλλά εκατό φορές πριν κάνουν το πρώτο βήμα» είπε ο κ.Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «θα σπάσουμε κάθε χέρι που απλώνετε στην πατρίδα μας, τη σημαία μας, την ανεξαρτησία μας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απαραίτητη απάντηση σε εκείνους που προσπαθούν να διοργανώσουν επιχειρήσεις πάνω στην Τουρκία».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ενώ οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έχουν σημάνει συναγερμό στις  υπηρεσίες ασφαλείας σε Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο ( λόγω Λιβύης), ΗΠΑ αλλά και αλλού.

Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με αμερικανικό αμυντικό ινστιτούτο, οι διμερείς δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν έχουν ενισχυθεί σε άλλου τύπου στρατιωτικό και στρατηγικό επίπεδο.

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν Imran Khan στην Άγκυρα στις αρχές του 2019, οι διμερείς δεσμοί με την Τουρκία ενισχύθηκαν περαιτέρω σε στρατιωτικό και στρατηγικό επίπεδο, αναφέρει το αμερικανικό αμυντικό ινστιτούτο  Defense 360 ​​Europe.

Όντας παραδοσιακοί σύμμαχοι, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν μια ιδιαίτερη σχέση, αλλά η πρόσφατη παγίωση των αμυντικών συμφερόντων τους δεν έχει προηγούμενο και αυτό μεταφράζεται σε πλήρη σύγκλιση των εθνικών θέσεων των δύο εθνών.

Το 1988 δημιουργήθηκε μία τουρκο-πακιστανική στρατιωτική συμβουλευτική ομάδα, ενώ ο πρώτος στρατιωτικός διάλογος υψηλού επιπέδου υλοποιήθηκε το 2003. Τώρα, με τον ίδιο αυτό μηχανισμό, έχουμε σχεδόν 60 συμφωνίες που αφορούν αμυντική συνεργασία, ενώ το φόρουμ έχει αναβαθμιστεί  σε Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου για τη Στρατηγική Συνεργασία.

Κοινές προκλήσεις για Τουρκία και Πακιστάν

Πρώτον, η Τουρκία αντιμετωπίζει νέους κινδύνους στα σύνορά της λόγω του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου της Συρίας και των τριβών του αραβικού κόσμου με το Ιράν και το Κατάρ. Παρομοίως, το Πακιστάν αντιμετωπίζει τρομοκρατική απειλή από τα σύνορά του με το Αφγανιστάν.

Δεύτερον, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και το Πακιστάν είχαν και έχουν εξαιρετικές διακυμάνσεις, ειδικά κατά το παρελθόν έτος. Μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής της Κων/πολης μεταξύ Τουρκίας-Πακιστάν-Αφγανιστάν, η Άγκυρα διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην επίλυση του χάσματος στο  Αφγανιστάν.

Επισημαίνεται δε ότι τρεις στρατιωτικές αποστολές από κάθε μία από τις δύο χώρες έχουν τοποθετηθεί στις πρεσβείες  σε Ισλαμαμπάντ και  Άγκυρα αντίστοιχα. Η αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων έγινε απαραίτητη όταν το Πακιστάν αντιμετώπισε περιορισμούς στη συντήρηση των αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών  F-16 που έως τότε παρείχαν οι ΗΠΑ.

Συμπληρώνοντας το κενό που άφησε η Ουάσιγκτον, η Τουρκία βοήθησε στην αναβάθμιση παρτίδας 41 μαχητικών μαχητικών αεροσκαφών F16 για την πολεμική αεροπορία του Πακιστάν, επισκευάζοντας  κινητήρες και προμηθεύοντας ανταλλακτικά για το αεροσκάφος. Η  Τουρκία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Πακιστάν μετά την Κίνα.

Δύο από τις μεγαλύτερες αμυντικές συμφωνίες μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Άγκυρας ήταν η προμήθεια τεσσάρων Κορβετών MILGEM Ada για το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν και η πώληση 30 Τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων T129 Advanced Attack και Tactical Reconnaissance (ATAK) στο Πακιστάν.

Το 2017, η Τουρκία αγόρασε 52 εκπαιδευτικά αεροσκάφη από το Πακιστάν και εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εταίρος  (μετά την Κίνα) στη Διεθνή Έκθεση (IDEAS) του Πακιστάν.

Επίσης, οι δύο χώρες συνεργάζονται  στην παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και σε πολλά άλλα σχέδια.

Όλα αυτά μας καταδεικνύουν με σαφήνεια το μέγεθος της συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Πακιστάν ενώ φήμες φέρουν ακόμα Πακιστανούς πιλότους να έχουν πετάξει σε κοινή τουρκο-πακιστανική αεροπορική άσκηση  στο Αιγαίο.

Μια «πυρηνική» Τουρκία αποτελεί σαφώς μεγάλο εμπόδιο για Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο και λοιπές χώρες, ενώ επιβεβαιώνει και τα νέο-οθωμανικά σχέδια για κυριαρχία στα εδάφη της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας, στοχεύοντας στην υλοποίηση των μεγαλοϊδεατικών σχεδίων του νυν προέδρου Ρ.Ερντογάν.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη Αμερικανών αναλυτών που λέει ότι ο Τούρκος πρόεδρος "δωροδοκεί τις μάζες με μεγαλοπρεπή έργα υποδομής και πολεμικά παιχνίδια στα σύνορα Συρίας και Ιράκ, σε μια κραυγαλέα προσπάθεια να διατηρήσει τη δύναμη που έχει συγκεντρώσει κατά την τελευταία δεκαετία, υπονομεύοντας την αντιπολίτευση και εκτονώνοντας την απειλή από ανώτερους στρατιωτικούς".

Μια σοβαρή νέα οικονομική ύφεση στην χώρα θα σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να βασιστεί στα οικονομικά του επιτεύγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι τα πυρηνικά όπλα είναι μέρος της νέας τακτικής για την παράταση της θητείας του.

"Το παιχνίδι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δόλωμα, μια προσπάθεια δηλαδή να γοητεύσει τα αυτιά των ψηφοφόρων του, από την επιδείνωση των οικονομικών του προβλημάτων", είπε ο Todd Wood που γράφει στους  Washington Times.

"Εν τω μεταξύ, ο κ. Erdoğan θα συνεχίσει τις ίδιες αποτυχημένες φορολογικές πολιτικές του, οι οποίες που έφεραν την Τουρκία στα σημερινά όρια", τονίζει ο ίδιος.

"Η Τουρκία δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους και την τεχνική εμπειρία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αλλάξει την πορεία της Τουρκίας προς την "αγκαλιά" της Ρωσίας και την απομάκρυνση της  μακριά από τη Δύση, με μια γοητευτική επιχείρηση για να τονώσει  το εγώ του Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει τα πάντα" , είπε ο Wood.

"Φαίνεται όμως ότι ο μέσος Τούρκος πιστεύει ότι ο χρόνος του κ. Ερντογάν είναι περιορισμένος. Το μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι πόσο καιρό μπορεί  ακόμα να προσκολληθεί στην εξουσία και πόση ζημιά μπορεί να κάνει πριν φύγει ο Τούρκος πρόεδρος", κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ