Κόσμος

Financial Times: «Ο Τζόνσον θα διεξαγάγει εκλογές μετά το Brexit αν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας»

Οι Εργατικοί ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας όταν οι βουλευτές επιστρέψουν από το παρατεταμένο καλοκαιρινό διάλειμμα τον Σεπτέμβριο. Αν επιτύχουν, ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν θα στοχεύσει στη δημιουργία μεταβατική κυβέρνηση με τους «αντάρτες» των Τόρις και σκοπό να παγώσει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, θα διεξάγει εκλογές μετά το Brexit εάν οι βουλευτές επιχειρήσουν να «ρίξουν» την κυβέρνησή του με πρόταση δυσπιστίας, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχους από το περιβάλλον του Τζόνσον.

Οι βοηθοί του φέρονται να αναμένουν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας αμέσως μόλις η βουλή επιστρέψει από το θερινό διάλειμμα, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ντάουνινγκ στην εφημερίδα «αν πρέπει να υπάρξουν εκλογές, τότε θα γίνουν ημέρες μετά» την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Στις 7 Αυγούστου ο σκιώδης καγκελάριος Τζον ΜακΝτόνελ ανέφερε ότι άλλα πολιτικά κόμματα θα έχουν την επιλογή να στηρίξουν κυβέρνηση Εργατικών για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει «πλειοψηφία» βουλευτών που θα τη στηρίξουν.

Σύμμαχοι του Τζόνσον έχουν συνδέσει τη μάχη για την υλοποίηση του Brexit με το επιθετικό στυλ του κινήματος για Ψήφο Αποχώρησης κατά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και συμπωματικά αρκετά μέλη της εκστρατείας τώρα υπηρετούν δίπλα στον Τζόνσον. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι φιλικά στην ΕΕ διακείμενοι βουλευτές όπως ο Ντόμινικ Γκριβ έχουν ήδη «σκίσει» τους κοινοβουλευτικούς κανόνες και δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν η κυβέρνηση κάνει το ίδιο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι βουλευτές έχουν 14 ημέρες να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν μεταβατική κυβέρνηση, μετά την οποία ο Τζόνσον θα έχει σημαντική επιρροή στον χρόνο διεξαγωγής εκλογών. Μετά την 1η Νοεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να φύγει από την ΕΕ σύμφωνα με τους όρους του Άρθρου 50.

Ωστόσο, η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ που κέρδισε δικαστικά υπόθεση για το Brexit, επέμεινε ότι ο Τζόνσον έπρεπε να φύγει αν χάσει στην πρόταση δυσπιστίας, καθώς «μία άρνηση θα ήταν παράνομη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ