Κόσμος

Τουρκικά «πανηγύρια» για την επίκυψη των Αμερικανών στη Συρία -Ζητωκραυγάζει ο Ερντογάν για το κέντρο επιχειρήσεων κατά των Κούρδων


Θετικά αποτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ για τη Συρία, με την οποία αποφεύχθηκε η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν μόνο για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα βόρεια της Συρίας,

«Υπήρξε μια τριήμερη περίοδος διαπραγμάτευσης, η οποία έλαβε μια θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι το κοινό κέντρο επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ που θα συσταθεί στην Άγκυρα είναι ένα σημαντικό βήμα.

«Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων με τους Αμερικανούς. Αυτό που πραγματικά είχε σημασία ήταν το βήμα αυτό στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και αυτό γίνεται με τους Αμερικανούς. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με την ίδρυση αυτού του κέντρου επιχειρήσεων», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
https://www.youtube.com/embed/-_fRnWByM2E

Τι αποφάσισαν ΗΠΑ -Τουρκία

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία κατέληξαν χθες Ουάσινγκτον και Αγκυρα για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου ειρήνης», όπως περιέγραψαν γλαφυρά, με πολλές από τις σημαντικότερες όμως πληροφορίες να μένουν ασαφείς: η έκταση της ζώνης ασφαλείας και οι δυνάμεις που θα την ελέγχουν βρίσκονται προφανώς ακόμα σε «παζάρι».
Λευκός καπνός -και «μαύρα μαντάτα» για τους Κούρδους της Συρίας- ή προπέτασμα καπνού στις ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων ΗΠΑ και Τουρκίας;

Επί του παρόντος, το μόνο σίγουρο είναι ότι Αμερικανοί και Τούρκοι ανακοίνωσαν αίφνης χθες πως συμφώνησαν στην «ταχεία εφαρμογή των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφαλείας» της Αγκυρας. Ητοι, στη σύσταση «το συντομότερο δυνατό» ενός «κέντρου κοινών επιχειρήσεων», με έδρα την Τουρκία, «για από κοινού συντονισμό και διαχείριση της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας» στην -κουρδικού ελέγχου σήμερα- βορειοανατολική Συρία.

Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από τριήμερες διαβουλεύσεις στην Αγκυρα (σε επίπεδο στρατιωτικών αξιωματούχων) και κοινοποιήθηκε με ξεχωριστές, πλην ίδιου πνεύματος και φρασεολογίας ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας και την αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία. Η τελευταία μάλιστα υιοθετεί τη ρητορική της Αγκυρας στο ανακοινωθέν της, τονίζοντας ότι «η ζώνη ασφαλείας θα γίνει διάδρομος ειρήνης» κι ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκτοπισμένοι Σύροι να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους»…

Ανοιχτά τα ακανθώδη
Το γεγονός ότι σε καμία από τις δύο ανακοινώσεις δεν διευκρινίζονται τα δύο πλέον ακανθώδη ζητήματα -η έκταση της ζώνης ασφαλείας (πλάτος, μήκος) και η δύναμη που θα αναλάβει τον έλεγχό της, από εδάφους και αέρος- υποδεικνύει ότι το παζάρι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας συνεχίζεται, με ακόμη άγνωστο X την αντίδραση των Κούρδων της Συρίας, της Δαμασκού και της Ρωσίας. Μέχρι αργά χθες, δεν υπήρξε σχόλιο ούτε από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων...

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τη χθεσινή συμφωνία -αν και απομακρύνεται ο κίνδυνος μιας τρίτης τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Συρία και ως εκ τούτου ο εφιάλτης εμπλοκής μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων- πιθανόν τώρα να ανοίγει για την Αγκυρα ο δρόμος για μια άλλου είδους εισβολή, μέσω της δημογραφικής αλλοίωσης, στη βορειοανατολική Συρία.

«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την πρόταση των Τούρκων για τη μεταφορά Σύρων προσφύγων (κυρίως σουνιτών Αράβων) στη βορειοανατολική Συρία, ώστε να σφραγίσουν τα σύνορα στα στοιχεία της πολιτοφυλακής YPG» των Κούρδων της Συρίας, σχολιάζει στο twitter ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Μετίν Γκουρτζάν.

«Αυτό που στην πραγματικότητα η Τουρκία επιδιώκει στην περιοχή δεν είναι μια ζώνη ασφαλείας, αλλά η πλήρης εξάλειψη των de facto αυτόνομων, υπό κουρδική ηγεσία καντονιών κι έναν τόπο για την μετεγκατάσταση των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που σήμερα ζουν στην Τουρκία», παρατηρεί ο καθηγητής Πολιτικής στη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, δρ Ντέιβιντ Ρομάνο, σε άρθρο του στον κουρδικό ιστότοπο Rudaw.

Κάν’ το όπως στο Αφρίν
«Η Τουρκία», αναφέρει, «επιθυμεί να μετατρέψει τα καντόνια Κομπάνι και Τζαζίρα σε ένα άλλο Αφρίν, στο οποίο οι Τούρκοι εισέβαλαν τον Ιανουάριο του 2018, προχώρησαν σε εθνοκάθαρση εκατοντάδων χιλιάδων Κούρδων και μετεγκατέστησαν Αραβες και Τουρκμένους από άλλα μέρη της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων ομάδων τζιχαντιστών, που δρουν ως αντιπρόσωποι της Αγκυρας».

Στη χθεσινή πάντως ανακοίνωση Τουρκίας-ΗΠΑ, επισημαίνει η έμπειρη ανταποκρίτρια του δικτύου Al Jazeera Ζέινα Χορντ, «δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς σκοπεύουν να δημιουργήσουν αυτόν τον διάδρομο». Προφανώς, παρατηρεί, «είναι ακόμη πολύ νωρίς να πει κανείς εάν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους και να δημιουργήσουν πράγματι τη ζώνη ασφαλείας»…

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, η κίνηση αυτή είναι μια «καταφανή επίθεση» η οποία αποτελεί «επικίνδυνη κλιμάκωση», και η οποία απειλή την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Παράλληλα, το πρακτορείο SANA προσθέτει ότι η συμφωνία δείχνει «τη συνεργασία των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην επιθετικότητα εναντίον της Συρίας».

«Η επιθετικότητα των ΗΠΑ και της Τουρκίας αποτελεί μία επικίνδυνη κλιμάκωση και μία απειλη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει χαρακτηριστικά το συριακό πρακτορείο, εκτιμώντας παράλληλα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιορίσει τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτεχυθεί μέχρι στιμής από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στοχεύουν στην επίλυση της κατάστασης στη Συρία.

Μέσω της εγκατάστασης μίας «ζώνης ασφαλείας» η Τουρκία αποσκοπεί στην προστασία των νότιων συνόρων της, ενώ μετά τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να δράσει μόνη της στην περιοχή, οι δύο χώρες αποφάσισαν να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την εγκατάσταση της σχετικής «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.

Άγκυρα: Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τους στρατιώτες από περιοχές της Συρίας που θα γίνει τουρκική επιχείρηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία όπου θα πραγματοποιηθεί η τουρκική επιχείρηση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρό μας, ο αμερικανός πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναχωρήσουν από την περιοχή. Θα συζητήσουμε ζητήματα συνεργασίας μετά την αποχώρηση. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή ζώνης ασφαλείας και έχει δείξει στην Ουάσιγκτον ότι είναι έτοιμη να στηρίξει με πράξεις τα λόγια της. «Ή θα το κάνουμε μαζί, ή θα το κάνουμε μόνοι μας» υπογράμμισε.

«Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρχουν εκεί τρομοκράτες από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε αυτή η συμφωνία να μετατραπεί σε (αμερικανικό) οδικό χάρτη για τη Μανμπίζ» σημείωσε αναφερόμενος στην αμερικανο-τουρκική συμφωνία που αποτέλεσε προϊόν διαπραγμάτευσης πέρσι.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει να εγκαθιδρύσουν κέντρο συνεργασίας για κοινές επιχειρήσεις και «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία που θα δει ζώνη 3- έως 40χλμ. σε συριακό έδαφος να ελέγχεται από την Τουρκία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, με τις κουρδικές-συριακές δυνάμεις στην περιοχή να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη και να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους.

Οι συριακές αρχές απέρριψαν τη συμφωνία, αποκαλώντας την «επικίνδυνη» παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και εκφράζοντας τη λύπη τους που «οι Κούρδοι της Συρίας, που δέχτηκαν να γίνουν εργαλείο σε αυτό το επιθετικό αμερικανο-τουρκικό σχέδιο, φέρουν ιστορική ευθύνη γι' αυτό».

Ο αμερικανικός στρατός καθιέρωσε την παρουσία του στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τον ISIS, ενώνοντας δυνάμεις, κυρίως με Κούρδους μαχητές στην εκδίωξη των τρομοκρατών εκτός των συγκεκριμένων περιοχών και βοηθώντας στην δημιουργία αυτόνομης διακυβέρνησης από τη Δαμασκό.

Η Τουρκία έχει διεξάγει αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Συρία κατά μήκος των συνόρων της, αποκαλώντας τους «τρομοκράτες» και κατηγορώντας του ότι έχουν δεσμούς με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν, οργανισμός με έδρα την Τουρκία, τον οποίο η Άγκυρα επίσης θεωρεί «τρομοκρατικό» και με τους οποίους οι τουρκικές δυνάμεις έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...