Οπλικά συστήματα

Τουρκικά "μάτια" σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο: Σε ποια ακτή τοποθετείται η χερσαία έκδοση του ραντάρ AESA ÇAFRAD - Καταγράφει τα πάντα σε ακτίνα 450χλμ.

Σε φωτογραφία που "ανέβηκε" σε τουρκικό αμυντικό φόρουμ με την ονομασία Trmilitary, παρουσιάστηκε η χερσαία έκδοση του ραντάρ AESA ÇAFRAD, το οποίο  αναπτύχθηκε σε μια περιοχή όπου η θαλάσσια και η εναέρια κυκλοφορία ήταν έντονες, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Για ποιά περιοχή όμως μιλάνε οι Τούρκοι; Πθανότατα είναι στο Αιγαίο, με σκοπό την καταγραφή των ελληνικών κινήσεων του ΠΝ, ειδικά στα Δωδεκάνησα, ενώ τα τουρκικά UAV, "οργώνουν" εδώ και δύο μήνες τα ελληνικά νησιά πρώτης γραμμής, για να διαπιστώσουν τυχόν ελληνικές ενισχύσεις, ενόψει των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή του Καστελορίζου.     

Δοκιμές,προμηνύουν το τι ετοιμαζουν οι Τούρκοι με εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA, ενώ μας απειλούν συνεχώς με δηλώσεις εμπρηστικού χαρακτήρα, τις οποίες καλά κάνει η ηγεσία μας και τις λαμβάνει σοβαρά υπο όψιν, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, με προετοιμασία και ετοιμότητα των ελληνικών ΕΔ.

Το άρθρο αναφέρει ότι συνεχίζονται πυρετωδώς οι δοκιμές του ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array) που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία Aselsan.

Η Τουρκία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συστηματικά χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ανεξάρτητα του ποια πολιτική δύναμη είναι στην εξουσία, μία πολιτική που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους.

https://twitter.com/TyrannosurusRex/status/1160431525818765312

Με αυτόν τον τρόπο αποζητά συγκυριαρχία και ακρωτηριασμό της ελληνικής ΑΟΖ πριν αυτή ακόμα ανακηρυχτεί. Τώρα η Άγκυρα φέρεται να περνά στο επόμενο στάδιο, όπου η υλοποίηση της πολιτικής της δημιουργεί πλέον τετελεσμένα σε πραγματικό επίπεδο.

https://youtu.be/Gv2KkgCKbR0?t=6

Η εμβέλειά του ραντάρ σχεδιάζεται να φθάνει τα 450 χιλιόμετρα. Παραδόσεις αναμένονται το 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι το αμερικανικό ινστιτούτο Washingtoninstitute, αναφέρει ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει νέα ορόσημα αλλά και πολύ μεγάλα νέα εμπόδια, εννοώντας φυσικά την Τουρκία.

Στην ουσία, εμμέσως το ινστιτούτο προειδοποιεί και για συγκρούσεις στην Α. Μεσόγειο λόγω υδρογονανθράκων.

«Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ένα «αόρατο καύσιμο», αλλά η εξόρυξη του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια διαδικασία που είναι βαθιά πολιτικοποιημένη, γεμάτη πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με άρθρο μας τονίζουμε ότι η Τουρκία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συστηματικά χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ανεξάρτητα του ποια πολιτική δύναμη είναι στην εξουσία, μία πολιτική που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Με αυτόν τον τρόπο αποζητά συγκυριαρχία και ακρωτηριασμό της ελληνικής ΑΟΖ πριν αυτή ακόμα ανακηρυχτεί.

Τώρα η Άγκυρα φέρεται να περνά στο επόμενο στάδιο, όπου η υλοποίηση της πολιτικής της δημιουργεί πλέον τετελεσμένα σε πραγματικό επίπεδο.

Μιλάμε για την εγκατάσταση δεκάδων ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων τα οποία θα παρακολουθούν το Αιγαίο κάθε δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά αφορούν και το γνωστό πρόγραμμα UZUN UFUK («Μακρινός Ορίζων»), το οποίο στην πράξη διχοτομεί το Αιγαίο. Επίσημα η τουρκική κυβέρνηση ομιλεί για σύστημα κατά της παράνομης δραστηριότητας στη θάλασσα, όπως το λαθρεμπόριο μεταναστών και την λαθροθηρία ιχθύων.

Ανεπίσημα και οι δύο αυτοί τομείς ευρίσκονται υπό τουρκική κρατική μέριμνα και έλεγχο, μιας και αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο στην Άγκυρα. Άρα άλλος είναι ο στόχος και αφορά τουρκικές επιδιώξεις ελέγχου του Αιγαίου.

Η Ελλάδα φυσικά δεν διαθέτει τέτοιο σύστημα ραντάρ έτσι οι Τούρκοι θα επιλαμβάνονται των περιστατικών στο Αιγαίο πρώτοι και καλύτεροι, παρακάμπτοντας την ελληνική ακτοφυλακή.

Το αποτέλεσμα σταδιακά θα είναι η απώλεια ελέγχου ζωτικών περιοχών στο ελληνικό αρχιπέλαγος και ο έλεγχος τους από τους Τούρκους.

Κράτη που μπορούν να παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως τον περιβάλλοντα χώρο, μπορούν να χρησιμοποιούν και τα οπλικά τους συστήματα με ακρίβεια και από απόσταση.

Η επιτήρηση θα πρέπει να είναι συνεχής. H αεράμυνα, με τα συμβατικά σημερινά ραντάρ, δεν μπορεί να αντιληφθεί την απειλή εάν πετά σε χαμηλό ύψος, ακολουθώντας το ανάγλυφο ή εάν ακολουθεί βαλλιστική τροχιά.

Ο κίνδυνος αφορά την διχοτόμηση και τον έλεγχο του μισού Αιγαίου από την Τουρκία και κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό όμως από την χώρα μας ποτέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ