Ελληνοτουρκικά

Σκηνικό κρίσης ετοιμάζει η Άγκυρα: Κομάντος των Ιμίων στην ηγεσία του στόλου στην Α. Μεσόγειο - Αλλαγές & στην στρατιά του Αιγαίου

Έναν κομάντο SAT που επιχείρησε στα Ίμια το 1996 διόρισε στη ναυτική διοίκηση της ανατολικής Μεσογείου με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των διορισμών που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αρχές Αυγούστου, ανανεώνονται με 127 νέους στρατηγούς και ναυάρχους.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» πρωτοσέλιδα, διοικητής στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας (Iskenderun) στην ανατ. Μεσόγειο διορίζεται ο αντιναύαρχος Ερτζάν Κιρέτστεπε, ο οποίος ήταν ένας από τους κομάντος (SAT) που επιχείρησαν στα Ίμια το 1996.

O Ερτζάν Κιρέτστεπε είχε κατηγορηθεί ακόμη και για διασύνδεση με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, FETÖ, ωστόσο αθωώθηκε καθώς δεν προέκυψαν σχετικά στοιχεία συμμετοχής του, σ'υμφωνα με το sigma.

Την ίδια ώρα, στην 4η Στρατιά, γνωστή και ως στρατιά του Αιγαίου, με το νέο προεδρικό διάταγμα Ερντογάν, διοικητής ορίζεται ο αντιστράτηγος, Αλί Σιβρί.

Αλλαγές ηγεσίας και στην τουρκική στρατιωτική διοίκηση στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα Ερντογάν, στην Τουρκοκυπριακή ‘Ειρηνευτική’ Δύναμη στην Κύπρο διορίζεται ο υποστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ και στη διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας ο ταξίαρχος Αλτάν Ερ. Αντίστοιχα στο 28ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού διορίζεται ο ταξίαρχος Τανέρ Ουουσάλ και στο 39ο ο ταξίαρχος Νιχάτ Εργκιούν. Επίσης, στην 14η Επιλαρχία Τεθαρακισμένων στα Κατεχόμενα διοικητής ορίζεται ο αντιστράτηγος Οσμάν Ακγιλντίζ.

TI EIXE ANAΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 

Ένας γνώριμος μας από την εποχή των Ιμίων (φερόμενο μέλος της ομάδας βατραχανθρώπων που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος του πολέμου το 1996) προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τα σχέδια που ετοιμάζονται (κατόπιν εντολών της Άγκυρας), στην Α.Μεσόγειο κατά Κύπρου και Ελλάδος φυσικά, σύμφωνα με τον γνωστό Τούρκο αντιφρονούντα δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt.

Ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός που είχε καταδικαστεί για το σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων και τρομοκρατικών ενεργειών κατά το παρελθόν, σήμερα είναι διοικητής σε μία από τις σημαντικότερες ναυτικές βάσεις της Τουρκίας, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Iskenderun), κάτι που σύμφωνα με τον Bozkurt προκαλεί ανησυχίες ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη για δημιουργία «εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο με μυστικά στρατιωτικά σχέδια».

Η έρευνα του nordicmonitor.com για τον διοικητή της ναυτικής βάσης για τον υποναύαρχο Ercan Kireçtepe αποκάλυψε ανησυχητικές λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό του συγκεκριμένου αξιωματικού, ο οποίος εξήλθε της φυλακής το 2014, και προήχθη σε ανώτατο αξιωματικό (Αρχιπλοίαρχος) το 2018 από την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν. Ο Kireçtepe, την εποχή εκείνη  πλοίαρχος στην ηλικία των 42 ετών, κατηγορήθηκε ότι εκτελούσε σχέδιο δολοφονίας (2009) εξεχόντων μη μουσουλμανικών προσωπικοτήτων, πυροδοτώντας  βόμβες κοντά σε τοποθεσίες που διαβιούσαν τα εν λόγω πρόσωπα.

Ο διορισμός αυτού του διαβόητου αξιωματικού που είναι διοικητής στην βάση της Αλεξανδρέττας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπίπτει με τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή, λόγω την έντονης διαμάχης γεωτρήσεων και εξερεύνησης στην πολύπαθη Κύπρο, αλλά πάει ακόμα παραπέρα και πιθανόν να έχει σχέση και με την σχεδιαζόμενη τουρκική ΑΟΖ.

Η Τουρκία απειλεί να αναλάβει στρατιωτική δράση, για την υποτιθέμενη προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, αλλά ουσιαστικά ετοιμάζει τα δικά της σχέδια για υφαρπαγή κοιτασμάτων, τονίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ