Κόσμος

Ο Σαλβίνι «βουλιάζει» κυβέρνηση και τράπεζες: Οκτώβριο οι εκλογές - Έρχεται σαρωτική νίκη της Λέγκας

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό, δηλώνοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, κηρύσσοντας έτσι τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού,όπως σας αναφεραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας

Η πρόθεση του Ματέο Σαλβίνι να οδηγηθεί η χώρα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών διαλύοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό έφερε στην «επιφάνεια» την οικονομική κρίση που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις χθεσινές καταιγιστικές εξελίξεις, ο ιταλικός δείκτης FTS MIB κινείται με σημαντικές απώλειες 2,4% και κινείται στις 20.340 μονάδες.

Ο κλάδος που δοκιμάζεται περισσότερο και δέχεται ισχυρές πιέσεις είναι ο τραπεζικός.

Οι τρεις μεγάλες τράπεζες της Ιταλίας καταγράφουν μεγάλες απώλειες που ξεπερνούν το 4% και τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Unione di Banche Italiane SpA χάνει 6,24% ενώ η UniCredit SpA χάνει 5,66% καταγράφοντας νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Η Banco Bpm SpA κάνει βουτιά 8,73%.

Ο «φόβος» των επενδυτών αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς να ανέρχεται στο 1,787% ενώ νωρίτερα έφτασε και το 1,08% Αλλά και στους βραχυχρόνιους τίτλους η τάση είναι ανοδική με την απόδοση του διετούς ομολόγου να φτάνει το 0,311%.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η «ετυμηγορία» της Fitch για την Ιταλική οικονομία στην οπία και θα είναι φυσικά στραμμένα τα βλέμματα των αγορών. Η Ιταλία έχει αξιολόγηση ΒΒΒ από την S&P, Baa3 από Moody’s και BBB επίσης από την Fitch.

Ο Σαλβίνι αποσύρθηκε και επισήμως από την ιταλική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Τζ. Κόντε να δηλώνει ότι πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι προκάλεσε την κατάρρευση κυβέρνησης λόγω της υψηλής δημοτικότητας που έχει, όπως σας αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας

Σύμφωνα με την Citi, οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες στη χώρα οι οποίες είναι πιθανόν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Όπως τονίζει, μετά την μεγάλη νίκη της Λέγκας στις ευρωεκλογές και την κακή απόδοση του Κινήματος των 5 Αστέρων καθώς και τις συνεχείς και αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Σαλβίνι αποφάσισε να τραβήξει το βύσμα της κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα είναι κάπως αβέβαιο, όπως επισημαίνει, δεδομένης της θερινής διακοπής του κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το Marketnews.gr η διαδικασία, όπως εκτιμά, θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

Ο Κόντε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να αναμένεται να “πέσει” και ο Κόντε παραιτηθεί. Εναλλακτικά, ο Κόντε μπορεί να παραδώσει απευθείας την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος θα διαβουλευτεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για να ελέγξει αν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για έναν άλλο πρωθυπουργό / υπουργικό συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες.

Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, Κόντε μπορεί να προτείνει ένα διαφορετικό υπουργικό συμβούλιο και να επιδιώξει μια άλλη ψήφο εμπιστοσύνης.

Εάν δεν βρεθεί καμιά εναλλακτική κυβέρνηση, τότε ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα διαλύσει το Κοινοβούλιο και θα ορίσει την ημερομηνία των εκλογών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από 50 και όχι αργότερα από 70 ημέρες από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο διαλύεται.

Έτσι, το νωρίτερo που μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές είναι η 13η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Citi. Εν τω μεταξύ, η σημερινή κυβέρνηση θα διατηρήσει τα καθήκοντά της μέχρις ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση από το νέο κοινοβούλιο. Η Citi θεωρεί πολύ απίθανο ότι μια εναλλακτική πλειοψηφία (η μόνη πιθανότητα θα ήταν μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και του PD) θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα κυβέρνηση σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Λέγκα είναι πιθανό να βρεθεί κοντά απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, ενώ πιθανόν να χρειαστεί μόνο την υποστήριξη του άλλου δεξιού πατριωτικού κόμματος Fratelli d’Italia για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό θα καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον ενάμιση μήνα, όπως προειδοποιεί η Citi.

Ισχυρό προβάδισμα για τη Lega στις δημοσκοπήσεις με 36% έως 38%

Ισχυρό προβάδισμα στο συγκυβερνών κόμμα του Matteo Salvini δίνει η νέα δημοσκόπηση (30-31/7) της Ipsos για την Ιταλία, με το ποσοστό για τη Λέγκα του Βορρά να παραμένει στο ρεκόρ του 36%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν σε πολύ μεγάλη απόσταση, στο 21% έπειτα από υποχώρηση μίας μονάδας (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, 16-18/7).

Το συγκυβερνών Κίνημα Πέντε Αστέρων περιορίζεται στην τρίτη θέση και το 18%, καθώς έχει απωλέσει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λίγους μήνες.

Στην τέταρτη θέση πέρασαν πλέον τα Αδέρφια της Ιταλίας, με 8% (+2%), ενώ ακολουθεί το Forza Italia με 7% (-1%).
Τα υπόλοιπα κόμματα περιορίζονται σε 4% ή χαμηλότερα.

Business Insider: Τρία σενάρια για την Ιταλία - Μόνη κερδισμένη η Lega

H Lega, τo κόμμα του Matteo Salvini, είναι το μόνο που θα βγει κερδισμένο από τις πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, όπως και να εξελιχθεί η κυβερνητική κρίση, που ξέσπασε μετά τη διάσπαση της κομματικής συμμαχίας της Lega με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων που κρατούσε το τιμόνι της χώρας, σύμφωνα με το Business Insider.

Τρία είναι τα σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών για τις πιθανές εκλογικές συμμαχίες και το μοίρασμα των εδρών στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όπως προκύπτει με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της AGI/YouTrend την 1η Αυγούστου.

Στη δημοσκόπηση η Lega καταγράφει ποσοστό 36,8%, το κεντροαριστερό Pd (Δημοκρατικό Κόμμα) 21,7%, το Κίνημα 5 Αστέρων 17,6%, το δεξιό Forza Italia (του Silvio Berlusconi) με 7,3%, το πατριωτικό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) με 6,4%, το κεντρώο +Europa με 2,9%, οι Πράσινοι με 2,3% και «Η Αριστερά» με 2%.

Και στους τρεις πιθανονολογούμενους εκλογικούς συνδυασμούς, με βάση την κοινή ή όχι κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (που θα υπολογίζει διαφορετικά την κατανομή εδρών με βάση το ποσοστό των δυνάμεων και το άθροισμά του), ο κερδισμένος μένει πάντα ο Salvini.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει μία προγραμματική συνεργασία και κάθοδο στις εκλογές με όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς.

Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της δημοσκόπησης, μία κοινή κάθοδος όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (Lega-Forza Italia-FdI) στις εκλογές θα εξέλεγε μία συντριπτική πλειοψηφία τόσο στο Κοινοβούλιο (416 έδρες από τις 618) όσο και στη Γερουσία (210 από 309). Συνεπώς και στα δύο Σώματα η Κεντροδεξιά θα είχε πάνω από τα 2/3 των εδρών.

Η μόνη σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης θα έμενε το Pd με 119 έδρες στο Κοινοβούλιο και 57 στη Γερουσία, καθώς θα ήταν το μόνο κόμμα της Αριστεράς που θα ξεπερνούσε το όριο του 3%.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων, που ήταν το πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (Μάρτιος 2018) θα εξέλεγε μόνον 81 βουλευτές και 40 γερουσιαστές.

Η δεύτερη υπόθεση προβλέπει την περίπτωση ο Salvini να επιλέξει μία μοναχική πορεία της Lega στις εκλογές.
Με σχεδόν το 37% των ψήφων το κόμμα του θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη , με 283 έδρες στο Κοινοβούλιο και 143 στη Γερουσία. Όμως, αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν μία πλειοψηφία.

Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν άκρως απαραίτητοι για τον Salvini οι 62 βουλευτές και οι 31 γερουσιαστές που θα εξέλεγαν οι Forxa Italia και το πατριωτικό FdI.

Σε μία περίπτωση μοναχικής καθόδου της Lega, το Pd θα εξέλεγε 153 βουλευτές και 73 γερουσιαστές, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων 118 και 60, αντίστοιχα.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία κοινή κάθοδο της Lega με το FdI, αλλά όχι το Forza Italia.
Με πάνω από 43%, αυτή η υποθετική συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ευρεία πλειοψηφία με 353 έδρες στη Βουλή και 181 στη Γερουσία.

Σε αυτήν την περίπτωση, στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα ήταν τρεις: Της Κεντροαριστεράς (131 βουλευτές και 61 γερουσιαστές), του Κινήματος (102-50) και η τρίτη της Forza Italia (30-15).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...