Ελληνοτουρκικά

Ολοταχώς για κρίση με την Τουρκία: Στα ανοιχτά της Χίου πλέει το Oruc Reis, "καρφί" για Αττάλεια - Δείτε χάρτη και βίντεο

Η αντίστροφη μέτρηση για σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση έχει ξεκινήσει, καθώς η Τουρκία στέλνει και τέταρτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας και για δράση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωθώντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κατάσταση συνεχούς επιφυλακής.

Συνεχίζει το ταξίδι του προς το Λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο απέπλευσε το μεσημέρι της Τρίτης από την Κωνσταντινούπολη και πλέει με ταχύτητα 9 κόμβων στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας Marine Traffic το τουρκικό ερευνητικό πέρασε χθες βάρδου τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια. Όπως φαίνεται και στους χάρτες που ακολουθούν, πλέει στα στενά μεταξύ των νησιών Χίου και Τσεσμέ.

Αναμένεται να δέσει στο λιμάνι για ανεφοδιασμό την Πέμπτη στις 19.00.

Το «Oruç Reis» διεξήγαγε σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και στο Μαρμαρά από τον Αύγουστο του 2017.

Το τέταρτο τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, είχε ανακοινώσει την αποστολή του «Oruc Reis», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει ότι το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός», που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της «ΤΔΒΚ», είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτό μας πλοίο «Oruc Reis» είναι καθ’ οδόν» είπε.

To 86 μέτρων ύψους και 22 πλάτους «Oruc Reis», μεταφέρει 55 άτομα πλήρωμα και είναι -όπως αναφέρεται σε τουρκικά ΜΜΕ- εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα πρόωσης και ελιγμών. Και βεβαίως με εξοπλισμό ικανό ικανό για γεωλογική δειγματοληψία από τη στήλη ύδατος και το βυθό της θάλασσας.

https://www.dailymotion.com/video/x7i76ny

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ