Αρχείο

Η Τουρκία "στριμώχνει" τη Δύση: Επαφές με Ρωσία για TF-X, ενδιαφέρον για μαχητικά MiG-35 - Δεν φτάνουν στην Άγκυρα τα Su-57 & Su-35

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει έρθει η Δύση με την προσκόλληση της Τουρκίας στη Μόσχα και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ρωσικά όπλα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ερντογάν εκτός από τα Su-35 και Su-57, φαίνεται πως ενδιαφέρεται και για τα ρωσικά μαχητικά MiG-35, ενώ στις επαφές συμπεριλήφθηκε και stealth μαχητικό TF-X.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βλέπουν την Τουρκία να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, ενώ είναι εμφανές πια πως οι Τούρκοι μπορεί να "σέβονται" τις κόκκινες γραμμές του Κρεμλίνου, ωστόσο αγνοούν σε εξευτελιστικό βαθμό την Ουάσινγκτον.

Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις σε Συρία τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς και το κουρδικό ζήτημα παραμένει ανοικτό, είναι πολύ πιθανό οι επιλογές της Τουρκίας για την ενίσχυση του οπλοστασίου της να καθορίσουν το άμεσο μέλλον της ευρύτερης περιοχής και των νέων συμμαχιών που εδώ και λίγο καιρό σχηματίζονται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής - Τεχνικής Συνεργασίας, η Άγκυρα έχει σημαντικό ενδιαφέρον για την αγορά ρωσικών Su-35 ή Su-57.

Πέρα από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 ή Su-57, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τα αεροσκάφη MiG-35 στη διάρκεια της επίσκεψής του στην αεροπορική επίδειξη MAKS-2019, όπως είπε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής - Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ.

«Το MiG-35 είναι πολύ ενδιαφέρον αεροσκάφος. Παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος Ερντογάν σταμάτησε χθες στο μοντέλο και έκανε αρκετές επαγγελματικές ερωτήσεις, από την άποψη των χαρακτηριστικών εξοπλισμού και πτήσης», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σουγκάγιεφ, η Ρωσία έχει λάβει αρκετές αιτήσεις για την αγορά του ανεπτυγμένου της μαχητικού αεροσκάφους MiG-35. Επίσης, τόνισε ότι η Μόσχα ενδέχεται να βοηθήσει την Άγκυρα να δημιουργήσει το δικό της TF-X πέμπτης γενιάς.

Χθες, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την αεροπορική επίδειξη MAKS-2019, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Ρωσία και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δυο τους συζήτησαν για τη δυνατότητα συνεργασίας στα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και Su-57.

https://www.youtube.com/watch?v=qkeiYNBx_TM

https://www.youtube.com/watch?v=o9Pci5BH-nY

Τουρκικά "παιχνίδια" με ρωσικά όπλα

Η Ρωσία και η Τουρκία συζητούν το ενδεχόμενο να παραδοθούν στην Τουρκία ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά αεροσκάφη Su-57 και Su-35, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις ρώσου αξιωματούχου.

«Δείχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, είναι νωρίς για να μιλήσουμε για διαπραγματεύσεις για συμβόλαιο, δεν υπάρχει ακόμη αίτηση, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις», φέρεται ότι δήλωσε ο Ντμίτρι Σουγκάγεφ, επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικο-Τεχνικής Συνεργασίας.

Το TF-X στο «τραπέζι»

Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου πως η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία να δημιουργήσει το δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς TF-X.

«Έχουν ένα πρόγραμμα TF-X, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε σε όρους βιομηχανικής συνεργασίας. Επιπλέον οι δύο ηγέτες [ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] υπογράμμισαν χθες πως η βιομηχανική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι δυνατή και επιθυμητή.

Η βιομηχανία μας είναι κατ’ αρχήν έτοιμη», δήλωσε ο Σουγκάγεφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διεθνή αεροπορική έκθεση MAKS-2019 που πραγματοποιείται στην περιοχή Ζουκόφσκι της Μόσχας.

Δείτε φωτογραφίες από τη MAKS-2019:

https://www.youtube.com/watch?v=g2NTDKmCg_c

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ