Εκκλησία

Άρχισαν οι προβοκάτσιες στο ουκρανικό! Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους παρερμηνεύοντας εσκεμμένα την απόφαση της ΔΙΣ-Τι ξημερώνει στις σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου

Από την στιγμή που όπως γράφαμε και χθες η σχετική αναφορά για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα στην ανακοίνωση της ΔΙΣ είναι πάρα πολύ διπλωματικά διατυπωμένη επόμενο ήταν να αρχίσουν από σήμερα κι όλας οι προβοκάτσιες και η προπαγάνδα των Ουκρανών μη αναγνωρισμένων και των κολαούζων τους.

Καταρχάς ελληνική ιστοσελίδα χθες, πριν καλά καλά βγει η ανακοίνωση της ΔΙΣ μιλούσε για “μισή αναγνώριση” και μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ μαζεύτηκε.

Άλλη ιστοσελίδα που συνδέεται και με ελληνική εφημερίδα στην αγγλική της έκδοση δεν κάνει καν λόγο για την αναφορά πως η ΔΙΣ αναγνωρίζει “το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας”, φράση που αποτελεί προειδοποίηση και στους Φαναριώτες και στους Αμερικανούς που πιέζουν παντί τρόπω, αλλά στέκεται μονάχα στην αναφορά πως η ελληνική ΔΙΣ “αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου”! Καθόλου μεροληπτική δημοσιογραφία!!!!

Και πάμε στα ουκρανικά ΜΜΕ που τουλάχιστον από αυτά αναμενόταν η προπαγάνδα.

Σύμφωνα λοιπόν με ουκρανικά ΜΜΕ προσκείμενα στην νέα εκκλησία και στους πολιτικούς πάτρωνές της “η ελληνική Σύνοδος που συγκλήθηκε στις 26-28 Αυγούστου, έκρινε ότι η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ήταν μια κανονική κίνηση”. Βέβαια η ανακοίνωση της ΔΙΣ δεν τα λέει ακριβώς έτσι: “αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου” λέει η ανακοίνωση επ' ακριβώς.

Αλλά οι μεγαλύτερες παρερμηνείες έρχονται κατόπιν όταν γίνεται αναφορά στο ρόλο του Αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ η Σύνοδος «δίνει το δικαίωμα στον αρχηγό της Ελληνικής Εκκλησίας να εμπλακεί περαιτέρω στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Τα ουκρανικά ΜΜΕ δηλαδή μιλούν λες και πρόκειται για τετελεσμένο, ενώ η ελληνική ανακοίνωση μιλάει γενικά για “το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας”.

Μάλιστα πηγή που δεν κατονομάζεται μιλάει για διάσπαση στους κύκλους της Ελλαδικής Εκκλησίας (!) και συγκεκριμένα αναφέρει σε ουκρανικό μέσο: "Ελπίζουμε ότι με αυτή την απόφαση η Ιερά Σύνοδος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κλείνει το ζήτημα της διάσπασης στο πλαίσιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο μπορεί να συμβεί λόγω της ισχυρής αντίθεσης της Ρωσίας στην αναγνώριση της OCU ".

Στο μεταξύ σήμερα ξεκινούν στο Φανάρι οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού θρόνου. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά την χθεσινή ανακοίνωση της ελληνικής ΔΙΣ η οποία αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση στους Φαναριώτες να μην ανακατεύονται στα δρώμενα στην Ελλαδική Εκκλησία, κάτι που το Φανάρι έχει κάνει συνήθεια το τελευταίο διάστημα με διχαστικό τρόπο!

Μπορεί να βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας κρίσης Αθήνας-Φαναρίου μετά την σύσφιξη των σχέσεων των περασμένων μηνών με αφορμή την κόντρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας και το μισθολογικό των κληρικών;

Μένει να το δούμε, πάντως η δυσφορία στην Αρχιεπισκοπή ειδικά μετά το κόλπο του Φαναρίου με τον Επιφάνιο στην γιορτή Βαρθολομαίου είναι διάχυτη!!

Όλα δείχνουν πως το ουκρανικό πάει για αποφάσεις στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου παρόλο που αρχικά δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι πως όποια απόφαση και αν λάβει η Ιεραρχία , λίγες μέρες μετά ο Βαρθολομαίος θα βρεθεί στο Άγιον Όρος με... σκοπό μεταξύ άλλων να ενισχύσει τους μη αναγνωρισμένους Ουκρανούς!

Τέλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), πρωτοπρεσβύτερος Μυκολά Ντανγιέβιτς δήλωσε σχετικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος:
«Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Μόνιμης Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι ισορροπημένη. Είμαστε ευγνώμονες γι 'αυτούς επειδή δεν θέλουν να διατηρήσουν ένα σχίσμα και κατανοούν τους κινδύνους του να αποφασίσουν να αναγνωρίσουν τη νέα δομή της εκκλησίας στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο σωστό να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα στο Πανορθόδοξο Συμβούλιο. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αν τουλάχιστον μια Εκκλησία αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, αυτό θα οδηγήσει σε ένα άλλο κύμα επιθέσεων στις ενορίες μας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό το κύμα θα είναι πολύ μικρότερο, επειδή δεν υπάρχει πλέον τέτοια στήριξη για τους σχισματικούς από την κυβέρνησή μας, όπως ήταν πριν ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ