Περιβάλλον

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς ξεκινούν οι γιγαντιαίοι σεισμοί

Οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos διαπίστωσαν ότι πριν από τους πιο μέτριους και μεγάλους σεισμούς προηγούνται μικροί σεισμοί, μερικές φορές ακόμη και εβδομάδες πριν από το κύριο σοκ, σύμφωνα με τους LA Times.

Με αφορμή και το επιχείρημα περί της «πίεσης ανακούφισης».

"Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στη σεισμολογία του Εγκέλαδου είναι πώς ξεκινούν οι σεισμοί", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο σεισμολόγος Daniel Trugman. "Βρίσκουμε ότι στους περισσότερους, αν όχι όλους, των [σημαντικών] σεισμών προηγήθηκαν πετρώματα που μπορούμε να ανιχνεύσουμε" χρησιμοποιώντας μια νέα υπολογιστική τεχνική.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μόνο οι μισοί από όλους τους μέτριους σεισμούς είχαν πρόδρομα μικρότερα γεγονότα. Τώρα, αυτή η νέα μελέτη των σεισμών στη νότια Καλιφόρνια τουλάχιστον μεγέθους άνω των 4 βαθμών της κλίμακος Ρίχτερ μεταξύ του 2008 και του 2017, διαπιστώνει ότι τουλάχιστον το 72% αυτών είχαν μικρότερους σεισμούς νωρίτερα, γράφουν οι LA Times

"Η ανυψωμένη δραστηριότητα της πρόγνωσης είναι διαδεδομένη στη νότια Καλιφόρνια", ολοκληρώνει η μελέτη.

"Είναι εκπληκτικό" λέει ο Zachary Ross, ένας επίκουρος καθηγητής γεωφυσικής στο Caltech, προσθέτοντας: "Είναι σημαντικό για την κατανόηση της φυσικής των σεισμών. Είναι σιωπηλοί μέχρι αυτό το μεγάλο γεγονός;" ή υπάρχει μια διαδικασία αποδυνάμωσης του σφάλματος, ή κάποια στοιχεία ότι το σφάλμα αλλάζει πριν από αυτό το μεγαλύτερο γεγονός; "

Είναι σίγουρο ότι έτσι φαίνεται - και σύμφωνα με τη μελέτη, οι ακολουθίες πρόγνωσης μπορούν να ξεκινήσουν οπουδήποτε από τρεις ημέρες έως 35 ημέρες μπροστά από το κύριο σεισμικό γεγονός.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 5% των σεισμών ακολουθείται από κάτι χειρότερο.

Αλλά η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σεισμοί γίνονται μεγαλύτεροι μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να βελτιωθούν στην πρόγνωση των μετασεισμικων δραστηριοτήτων. Αυτό θα βοηθούσε το κοινό να καταλάβει πότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως όταν η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού αυξάνεται από έναν κίνδυνο βάσης από 1 σε 10.000 πιθανότητες σε 1 σε 1.000 αποδόσεις που βασίζονται σε προηγούμενο σεισμό.

"Σίγουρα προχωρούμε προς την πρόβλεψη που είναι στατιστικής φύσης", δήλωσε ο Trugman.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ταχύτητας των σεισμικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, δήλωσε ο Ross.

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε 46 από τους μεγαλύτερους σεισμούς της Νότιας Καλιφόρνιας μεταξύ 2008 και 2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ