Κόσμος

Οι Σύριοι "Τίγρεις" χτυπούν τουρκικό παρατηρητήριο - Εκλιπαρούν για σωτηρία οι Τούρκοι στο "Στάλινγκραντ" της Συρίας

Συριακά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε τουρκικό σημείο επιτήρησης στη βορειοδυτική Συρία, όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Συριακά μαχητικά της αεροπορίας του Άσαντ έβαλλαν με τα πυροβόλα τους κοντά στο τουρκικό Σημείο Επιτήρησης 8 στο Maaretinuman, νοτιανατολικά του Ιντλίμπ. Δεν υπήρξαν απώλειες από τα πυρά, ανέφεραν οι Τούρκοι.

Το εν λόγω παρατηρητήριο βρίσκεται βόρεια της Χαν Σεϊχούν, της πόλης που πριν δύο ημέρες ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του Άσαντ. Οι συριακές δυνάμεις υποστηρίχθηκαν στην επιχείρηση από σιίτες μαχητές και ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

Το τουρκικό «Στάλινγκραντ» είναι στο Μορέκ της Συρίας όπου εκατοντάδες διψασμένοι για εκδίκηση Σύροι στρατιώτες αναμένουν απλά την εντολή της επίθεσης για να εξουδετερώνουν τους Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν κλειστεί μέσα στο θύλακα αυτόν σαν τα «ποντίκια».  

https://twitter.com/Mansourtalk/status/1164233631335899139

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Anna News ανέφερε ότι η συριακή ταξιαρχία Tiger με ΤΟΜΑ BMP-1 και άρματα μάχης Τ-90 αναμένει κοντά στην Tamanah: για να τους «τελειώσει».

https://twitter.com/tfAcj0F9IYtVsSq/status/1164319150925406208

Ανακοίνωση από την ρωσική Δούμα κατά της Άγκυρας περιπλέκει την κατάστασης στην περιοχή:    

«Η Ρωσία ανακοινώνει ότι οι πράξεις του τουρκικού καθεστώτος παραβιάζουν τη συμφωνία του Σότσι και ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις», αναφέρει συριακό ΜΜΕ .

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας στην ρωσική Δούμα, στρατηγός ε.α. Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, δήλωσε ότι οι ενέργειες των δυνάμεων του τουρκικού καθεστώτος στην Ιντλίμπ δεν είναι συμβατές με τη συμφωνία του Σότσι.

Σε δήλωσή του ο Σαμάνοφ δήλωσε ότι "η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με την πόλη του Ιντλίμπ, καθώς η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιηθεί για τις επιπτώσεις για τις πρακτικές της στην περιοχή".

Την ίδια στιγμή η  αραβο-σουνιτική αντιπολίτευση και οι ισλαμιστικές ομάδες που παραμένουν σύμμαχοι της Άγκυρας στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Άσαντ ξεκίνησαν να ρίχνουν βλήματα όλμων σε ρωσική βάση στην Συρία.

Η Άγκυρα εντωμεταξύ ενισχύει την συγκέντρωση των δυνάμεων της με σκοπό να προκαλέσει άμεσες συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού και του συριακού στρατού. Αυτό αναφέρθηκε σε υλικό στην ιστοσελίδα Riataza.com από έναν κορυφαίο Ρώσο ερευνητή στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας IMEMO RAS, με διδακτορικό στην Ιστορία, τον Stanislav Ivanov.

«Από την Τουρκία, νέες παρτίδες όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-εδάφους και αεροσκαφών, μεταφέρονται επειγόντως στα σύνορα με την Συρία.

 Ως εκ τούτου, οι βολές βλημάτων όλμων κατά των θέσεων των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων και της ρωσικής στρατιωτικής βάσης Khmeimim έγιναν πιο συχνές.

«Ο Ερντογάν δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και το Ιράν στην Αστάνα, για την αφοπλισμό τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή και την απόσυρση βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής των μερών. Φαίνεται ότι δεν θα τις εκπλήρωνε ποτέ, καθώς η αραβο-σουνιτική αντιπολίτευση και οι ισλαμιστικές ομάδες παραμένουν στενοί εταίροι και σύμμαχοί του στην καταπολέμηση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Ο ίδιος έκανε απλά μια δήλωση πρόθεσης να βοηθήσει τη Μόσχα στον αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες μόνο και μόνο για να πάρει το πράσινο φως για την εισβολή των στρατευμάτων του στις βόρειες περιοχές της Συρίας, για την εκτέλεση σχεδίου εξουδετέρωσης των κουρδικών δυνάμεων αυτοάμυνας, τις οποίες κατανοεί ως την κύρια τρομοκρατική απειλή για τον εαυτό του», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός.

Σύμφωνα με τον Ιβανόφ, «οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναγκάστηκαν να αντιδράσουν στο Ιντλίμπ για να νικήσουν συμμορίες τύπουKhayyat Tahrir al-Sham* (πρώην Jabhat al-Nusra). Τις τελευταίες ημέρες, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του Ιρανοί απελευθέρωσαν αρκετούς οικισμούς στα περίχωρα της στρατηγικά σημαντικής πόλης Χαν Σέιχουν».

"Η τουρκική ηγεσία βλέπει το Ιντλίμπ ως αξιόπιστο φυλάκιο στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο είναι δίπλα σε άλλες περιοχές που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι (βόρειο τμήμα της επαρχίας Αλέππο, περιοχή Αφρίν κ.λπ.)", υπενθύμισε ο Ιβάνοφ τονίζοντας ότι χωρίς το Ιντλίμπ ως φυλάκιο πίσω, οι Τούρκοι ενδέχεται να χάσουν σύντομα και τις υπόλοιπες περιοχές στα βορειοδυτικά.

«Είναι απίθανο για τα τουρκικά στρατεύματα μια πιθανή εισβολή στη βορειοανατολική Συρία να είναι μια «βόλτα αναψυχής ». Οι γενναίοι Σύροι πολεμιστές που έχουν αποκτήσει εμπειρία στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS, οπλισμένοι πλέον με σύγχρονα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού και βαρέων όπλων (τεθωρακισμένα, ATGM, όλμους  κλπ)  θα αποδειχθούν για τον Ερντογάν ένα πολύ σκληρό καρύδι», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Ο Ερντογάν άναψε «φωτιές» παντού γύρω του, Κύπρο, Αιγαίο, Συρία πιο πολύ, Α.Μεσόγειο, δημιουργώντας αστάθεια μέσα από την οποία ευελπιστεί να επεκτείνει τα σύνορα του τουρκικού κράτους και να αναβιώσει περασμένα και οριστικά χαμένα μεγαλεία, αλλά από όλο αυτό χαμένος δεν θα βγει μόνο αυτός, αλλά και η ίδια χώρα του.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...