Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν ναυτικές δυνάμεις στη Μ.Θάλασσα - Εισήλθε στην περιοχή το πολεμικό πλοίο USS Porter - Οργή από Μόσχα

Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις ανέφεραν, σύμφωνα με το αμερικανικό stripes.com, ότι το πολεμικό πλοίο Arleigh Burke USS Porter (DDG 78) ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο ενίσχυσης των νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή και αύξησης των επιχειρήσεων.

Οι δυνάμεις της Δύσης έχουν συγκεντρωθεί σε σημαντικό βαθμό κοντά στα σύνορα της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, γεγονός που έχει προκαλέσει εντάσεις. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας δυσπιστία για τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο». Παράλληλα ο Ριαμπκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις 2 Αυγούστου, όταν υποτίθεται ότι θα πάψει να είναι σε ισχύ η συνθήκη INF «δεν θα υπάρξει γρήγορη, ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης».

Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το USS Porter ξεκίνησε τη βόρεια διαμετακόμισή του προς τη Μαύρη Θάλασσα στις 8 Αυγούστου 2019, για να ενισχύσει την περιφερειακή ναυτιλιακή σταθερότητα και την στήριξη του προς τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αυτή είναι η έκτη φορά που ένα αμερικανικό πλοίο βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα από τις αρχές του 2019. Το τελευταίο πλοίο ήταν το πολεμικό USS Carney τον Ιούλιο. Τότε, το USS Carney συμμετείχε στην άσκηση Sea Breeze 2019, μια διεθνής άσκηση στην οποία συμμετείχε και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Οι ναυτικές επιχειρήσεις που διεξάγουμε στη Μαύρη Θάλασσα με τους συμμάχους μας ενισχύουν τις ισχυρές σχέσεις ετοιμότητας που είναι απαραίτητες για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Adm Lisa M. Franchetti, διοικητής του 6ου Στόλου των Η.Π.Α. «Η εγγενής ευελιξία των ναυτικών μας δυνάμεων μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε μια αξιόπιστη αμυντική βοήθεια και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε κατάλληλοι για να υποστηρίξουμε τις παγκόσμιες μας επιχειρήσεις» τόνισε.

Το πολεμικό πλοίο Porter βρισκόταν αγκυροβολημένο στο ναυτικό σταθμό Rota της Ισπανίας, οπου και διεξήγαγε ναυτικές επιχειρήσεις για χάρη του 6ου στόλου για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η κίνηση του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, καθώς και με τη Σύμβαση του Μόντρε, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Τα ανωτέρω σίγουρα έχουν προκαλέσει προβληματισμούς στη Μόσχα, η οποία και παρατηρεί συνεχή αύξηση της κινητικότητας κοντά στα σύνορά της και σε πολλές περιπτώσεις έχει πάρει ανοικτά θέση κατά της δυτικής στρατηγικής στην περιοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=PQ4sUboby_k

https://www.youtube.com/watch?v=Wr_ppFHM_kU

https://www.youtube.com/watch?v=cPlu3fz1YCg

https://twitter.com/EEmerson14/status/1159751945558663168

https://twitter.com/USNavyEurope/status/1159772760022900736

https://twitter.com/ExSeaBreeze/status/1159365354063310849

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ