Κύπρος

Εξοπλίζεται η Κύπρος: Προς απόκτηση του πυραυλικού συστήματος BLOS - Έπεσαν υπογραφές από Γαλλία, Κύπρο, Βέλγιο

Οι ΥΠΑΜ Γαλλίας, Κύπρου και Βελγίου υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης (Letter of Intent) που αφορά στην ανάπτυξη πυραυλικού οπλικού συστήματος τύπου BLOS (Beyond Line of Sight Land Battlefield Missile System) στο πλαίσιο προγράμματος της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), ανέφερε πριν λίγο το κυπριακό ΥΠΑΜ.

https://twitter.com/DefenceCyprus/status/1167015596967505925

Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς μεσαίας κλίμακας ευρωπαϊκών πυραυλικών συστημάτων BLOS. Μιλάμε για μια οικογένεια πυραυλικών συστημάτων η οποία προορίζεται να ενσωματωθεί σε μια ευρεία ποικιλία πλατφορμών (εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους) και στην παροχή ολοκληρωμένης και αυτόνομης ικανότητας προσδιορισμού στόχου. Το έργο περιλαμβάνει κοινή κατάρτιση και συμμετοχή στελεχών των ΕΔ των χωρών της ΕΕ.

Το πρόγραμμα EU BLOS στοχεύει στην ανάπτυξη μιας οικογένειας βλημάτων BLOS με βάση το σύστημα πυραύλων MMP. Αυτή η οικογένεια πυραυλικών συστημάτων θα κατασκευασθεί πλήρως από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία θα παρέχει πλήρη αυτονομία χρήσης, ασφάλεια εφοδιασμού και μελλοντικές εξελίξεις, προς όφελος και των 25 κρατών-μελών της PESCO.

Σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο μας, θα έχουμε κατακόρυφη αναβάθμιση της Κύπρου σε θέματα άμυνας και ασφάλειας με υπό την «ομπρέλα» της Γαλλίας. Λίγες μέρες αφού εντοπίστηκε φυσικό αέριο στον στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία φέρεται να αποκτά υπερσύγχρονα ραντάρ και αναβαθμίζει δύο βάσεις, προς διαφύλαξη των ενεργειακών συμφερόντων.

Κύπρος και Γαλλία ενώνουν δυνάμεις στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει στο AlphaNews.live κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο στο πλαίσιο της Συνόδου των Med 7, σφραγίστηκαν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες που απαιτούνται ώστε το επόμενο διάστημα η συνεργασία σε αυτούς τους τομείς να πάρει σάρκα και οστά με συγκεκριμένο πλέον τρόπο.

Οι συμφωνίες που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια περιλαμβάνουν:

  • Eγκατάσταση υπερσύγχρονου γαλλικού ραντάρ στο Τρόοδος για καλύτερη επιτήρηση της περιοχής. Εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν την Κύπρο για να εξετάσουν την αναβάθμιση των ραντάρ που βρίσκονται στον Όλυμπο.
  • Συνεργασία των δύο χωρών για αναβάθμιση της ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί και της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Η Κύπρος αναβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό, αμυντικά και οικονομικά, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν και να διαφυλαχθούν τα διεθνή συμφέροντα στα πλούσια τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζουμε ότι τα 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην PESCO είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Στις 13 Νοεμβρίου 2017 οι υπουργοί 23 κρατών μελών υπέγραψαν κοινή γνωστοποίηση σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) και την υπέβαλαν στην Ύπατη Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο. Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 η Ιρλανδία και η Πορτογαλία γνωστοποίησαν επίσης την απόφασή τους να συμμετέχουν στην PESCO.

Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη δυνατότητα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Αυτό το μόνιμο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας παρέχει τη δυνατότητα σε όσα κράτη μέλη έχουν τη βούληση και την ικανότητα να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές δυνατότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές