Μέση Ανατολή

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: Iρανικό UAV μια «ανάσα» από τα Ισραηλινά σύνορα - Προεόρτια σύρραξης στη Μ. Ανατολή

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Τεχεράνη, μετά την πτήση ιρανικού μη επανδρωμένου οχήματος  στα υψώματα του Γκολάν, επιφέροντας πολεμική κινητοποίηση των Ισραηλινών.

Ο ισραηλινός στρατός σε σχετική ανακοίνωση του επικαλέστηκε ως δικαιολογία της αεροπορικής επιδρομής κοντά στην Βαγδάτη, την πρόσφατη πτήση ιρανικού UAV-καμικάζι κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

https://twitter.com/Ruptly/status/1165905233446354944

https://twitter.com/IDF/status/1165655292807471104?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1165655292807471104&ref_url=http%3A%2F%2Favia.pro%2Fnews%2Firanskiy-bespilotnik-kamikadze-vypushchen-po-izrailyu

Αναφέρεται ότι το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο για άγνωστους λόγους, δεν δόθηκε στην δημοσιότητα από το Ισραήλ, το οποίο για άλλη μια φορά δείχνει αναζητά απλώς δικαιολογία για να επιτεθεί σε στόχους σε Συρία και Ιράκ αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Η ισχυρότατη φιλοϊρανική πολιτοφυλακή Hashd al-Shaabi του Ιράκ κατηγόρησε επίσης  το Ισραήλ για τη θανατηφόρα επίθεση σε δύο φορτηγά που περνούσαν από την ιρακινή συνοριακή πόλη Al Qaim στο δρόμο προς τα συριακά σύνορα. Τουλάχιστον 10 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου αξιωματικού.

Το DEBKAfile αναφέρει ότι ο στόχος ήταν το 45ο Τάγμα της φιλοιρανικής δύναμης PMU, το οποίο είναι αρμόδιο για τη μεταφορά ιρανικών όπλων από το Ιράκ στη Συρία και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ετέρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πολυσύχναστο δρόμο στην Βυρητό, αφορούσε την δολοφονία ανώτατου αξιωματικού συνδέσμου της Χεζμπολάχ και των ιρανικών δυνάμεων Al Qods, του περιβόητου στρατηγού Qassem Soleimani.

Η δικαιολογία αυτή ανταποκρίνεται καλύτερα στην πραγματικότητα, όσον αφορά τους στόχους και την σημασία της ισραηλινής εναέριας επιδρομής στην Βυρητό, τονίζουν πηγές στο Λίβανο .

Δεν είναι επίσης περίεργο ότι και ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εμφανίστηκε χλωμός και σοκαρισμένος από την επίθεση αυτή, ενώ απείλησε να "τιμωρήσει σκληρά"  το Ισραήλ σε ομιλία του το απόγευμα της Κυριακής.

Η επίθεση σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές πληροφοριών, ήταν η πρώτη στοχευμένη δολοφονία που υλοποίησε το Ισραήλ ποτέ από αέρος , σε έναν κεντρικό δρόμο στη Βηρυτό.

Το πρώτο από τα δύο ισραηλινά αεροσκάφη ήταν άοπλο σε μια αποστολή αναγνώρισης για να εντοπίσει τις κινήσεις του  αξιωματούχου της Χεζμπολάχ στην οδό Μουαουάντ στη νοτιοδυτική συνοικία Βηρυτού, Dahya.

Στην μία πλευρά υπάρχουν καταστήματα που προσελκύουν τουρίστες σε αυτόν τον δρόμο, ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκονται  μυστικά καταλύματα που χρησιμοποιούνται από αντάρτες της Χεζμπολάχ  που συνδέονται Ιρανούς όταν περνούν το χρόνο τους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Οι κάτοικοι αυτών των προσεκτικά κρυφών καταλυμάτων τείνουν να παραμένουν εκτός οπτικής επαφής , μεταξύ των οποίων και ο Ιρανός επικεφαλής αξιωματούχος.

Ο πρώτος πύραυλος είχε τροχιά επικίνδυνα χαμηλή από την οδό Mouawad αλλά αστόχησε. Ακολούθησε ένα δεύτερο χτύπημα κατά μήκος της οδού σε σημείο που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά. Ο στόχος της δεν ήταν το κέντρο μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ όπως γενικά αναφέρθηκε, αλλά ένα αυτοκίνητο έξω από το κτήριο αυτό.

«Αν το Ισραήλ διατηρήσει την πολεμική ορμή των τελευταίων 48 ωρών, όπως στην επιχείρηση στην οδό Mouawad Street, σε συνδυασμό με την επίθεση στην Δαμασκό, αυτό μπορεί να αποδειχτεί η αρχή μιας νέας πολεμικής επίθεσης εναντίον του Ιράν και των συμμάχων του, πριν αυτοί ξεκινήσουν τα νέα πολεμικά τους σχέδιά", αναφέρουν ειδικοί αμυντικοί αναλυτές.

 

  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ