Αρχείο

Το Ισραήλ βομβάρδισε ιρανική βάση στο Ιράκ από βάση στο ιρακινό Kουρδιστάν- Τουρκική αεροπορική επιχείρηση στην περιοχή

Πληροφορίες του αμερικανικού τύπου  φέρουν τους Ισραηλινούς να έχουν δημιουργήσει μυστική βάση εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν , από την οποία εξαπολύθηκε σφοδρή επίθεση κατά ιρανικών αποθηκών με πυραύλους, και έγιναν από  Ιρακινό ανώτατο αξιωματούχο, σύμφωνα με το γνωστό αμερικανικό ΜΜΕ.

Ένας από τους Ιρακινούς αξιωματούχους δήλωσε ότι η πρόσφατη ισραηλινή επίθεση κατά ιρανικών στόχων στο Ιράκ, ξεκίνησε από το εσωτερικό του Ιράκ ( αυτόνομη περιοχή Κουρδιστάν), αν και δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο ίδιος είπε ότι από την επίθεση καταστράφηκαν ιρανικοί πύραυλοι με εμβέλεια  200 χιλιομέτρων (125 μίλια). Η επίθεση κατά της βάσης συνδέθηκε με τους επαναστατικούς φρουρούς του Ιράν, σύμφωνα με τον Ιρακινό αξιωματούχο.

Την επίθεση πάντως επιβεβαίωσε έμμεσα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ανέφερε  ότι η εικασία περί ισραηλινής επίθεσης ήταν αλήθεια.

«Δεν δίνω στο Ιράν καμία ασυλία», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό ρωσικής γλώσσας την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «ενεργούμε σε πολλές περιοχές εναντίον μιας χώρας που επιθυμεί να μας εκμηδενίσει. Φυσικά, έδωσα στις δυνάμεις ασφαλείας το πράσινο φως  και την εντολή να κάνουν  ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια του Ιράν ».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι προειδοποιεί για μια  «ισχυρή αντίδραση» εάν αποδειχθεί ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων  που αφορούσαν ιρανικά στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες όπλων.

Σε ανακοίνωση  που εξέδωσε το γραφείο του την Παρασκευή, είπε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συνεχίσει να στοχεύει στο Ιράκ, η χώρα "θα μετατραπεί σε αρένα μάχης που θα εμπλέξει  πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν".

Ο Αλ Μαλίκι, ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός του Ιράκ για οκτώ χρόνια και τώρα ηγείται ενός σιιτικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο, έκανε τις παρατηρήσεις του ώρες αφότου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν  στους New York Times ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τον βομβαρδισμό στις 19 Ιουλίου  σε στρατιωτική βάση βόρεια Βαγδάτη.

Ο διοικητής της φιλοιρανικής δύναμης  Hashd Al-Sha'abi (Var Popular Units Mobilisation), Abu Mahdi Al-Mohandis, κατηγόρησε τις Η.Π.Α για μεταφορά ισραηλινών μη επανδρωμένων οχημάτων στο Αζερμπαϊτζάν για να στοχεύσουν το Ιράκ και το Ιράν.

«Ο Τραμπ εξετάζει διάφορους τρόπους για να παραβιάσει την κυριαρχία του Ιράκ και να στοχεύσει τις δυνάμεις ν Hashd Al-Sha'abi», δήλωσε ο διοικητής της δύναμης αυτής.

«Έχουμε ακριβείς και επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί μετέφεραν τέσσερα  ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο  Αζερμπαϊτζάν, για να επιχειρούν εντός του αμερικανικού στόλου , με σκοπό να πραγματοποιούν αποστολές που θα στοχεύουν στο ιρακινό στρατιωτικό αρχηγείο» συνεχίζει ο Mohandis.

«Έχουμε επίσης άλλες πληροφορίες, χάρτες και καταγραφές όλων των τύπων των αμερικανικών αεροσκαφών το πότε  απογειώθηκαν και  προσγειώθηκαν , καθώς και τις ώρες που πέταξαν», δήλωσε ο διοικητής του Χαστ Αλ Σαάμπι, προσθέτοντας: «Στο Ιράκ, πρόσφατα ερεύνησαν την βάση μας αντί να ακολουθήσουν τον ISIS και συγκέντρωσαν πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις ταξιαρχίες του συνασπισμού και τις αποθήκες  εξοπλισμού μας», τόνισε ο ίδιος.

Ο Mohandis, ο οποίος  διοικητής σιιτικής  παραστρατιωτικής ομάδας, και  θεωρείται βασικός σύμμαχος του Ιράν.

Σήμερα επίσης όλως τυχαίως, η Τουρκία ξεκίνησε επίσημα  την επιχείρηση Claw-3 στο βόρειο Ιράκ  ενάντια στο  ΡΚΚ, ανακοίνωσε σήμερα  Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Η  επιχείρηση Claw-3 διεξάγεται με σκοπό τη διασφάλιση των συνόρων και την καταστροφή σπηλαίων και καταφυγίων των τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε για να διευκολύνει την ασφάλεια των συνόρων, να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες, να καταστρέψει τα καταφύγια στο Sinat-Haftanin στο βόρειο Ιράκ», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

Η περιοχή Hakurk συγκαταλέγεται στις κύριες περιοχές που χρησιμοποιούν οι αντάρτες του PKK για να διεισδύσουν στην Τουρκία ή να επιτεθούν στα τουρκικά σύνορα. Η περιοχή βρίσκεται 30 έως 40 χιλιόμετρα νότια της επαρχίας Derecik της νοτιοανατολικής επαρχίας Hakkari, που συνορεύει με το Ιράκ, και σήμερα χρησιμεύει ως η κύρια βάση για τους Κούρδους  μεταξύ Τουρκίας και της οροσειράς του  Qandil κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να εμπλέξει Ιράν και Ισραήλ ακόμα πιο γρήγορα φέρνοντας τις δύο στο χείλος μιας στρατιωτικής αναμέτρησης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ