Κυβέρνηση

Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο επέλεξε η κυβέρνηση: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας (upd)

Ανανέωση

Την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου επέλεξε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου ορίστηκε ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός του, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και εισαγγελέας ο μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας.

Πρόκειται για νομικούς με άψογη επιστημονική κατάρτιση που απολαμβάνουν την αποδοχή και το σεβασμό των συναδέλφων τους. Τόσο ο κ. Τσαλαγανίδης όσο και ο κ. Πλιώτας ήλθαν πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας ο καθένας από 14 ψήφους.

Δεύτερη στην σχετική ψηφοφορία για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, ήρθε με 7 ψήφους η αντιπρόεδρος Πηνελόπη Ζωντανού και τρίτη η συνάδελφός της Αγγελική Αλειφεροπούλου με 4 ψήφους. Αντιστοίχως, κατά την ψηφοφορία για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε ο κ. Πλιώτας, δεύτερος ήρθε ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης με επτά ψήφους και τρίτος ο συνάδελφός του, Δημήτρης Δασούλας με πέντε ψήφους.

Με τη σημερινή επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, πρώτος στόχος είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να αποκατασταθεί η ηρεμία στο χώρο της Δικαιοσύνης, μετά τα όσα προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις προεκλογικές προαγωγές της προηγούμενης κυβέρνησης στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο.

Προαγωγές, που τελικά δεν επικυρώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Μάιο προσωρινά καθήκοντα προέδρου στον Άρειο Πάγο να ασκεί, όπως προβλέπεται, η αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Αγγελική Αλειφεροπούλου και προσωρινά καθήκοντα εισαγγελέα ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας Δημήτριος Δασούλας.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Γεννηθείς το 1953 ο κ. Τσαλαγανίδης, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και αποχωρεί από αυτό τον ερχόμενο Ιούνιο. Θα ασκήσει, δηλαδή, καθήκοντα προέδρου για περίπου δέκα μήνες.

Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει στην επετηρίδα την 4η θέση. Προηγούνται οι συνάδελφοι του Αγγελική Αλειφοπούλου, Γεώργιος Λέκκας και Πηνελόπη Ζωντανού.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου (διαδέχεται τον κ. Βασίλειο Πέππα), είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018 και ήταν -πριν την προαγωγή του- πρόεδρος του Α2 Πολιτικού Τμήματος. Είχε προηγηθεί, το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, η παράλειψή του από τις προαγωγές για τις θέσεις των αντιπροέδρων, γεγονός που είχε ανακόψει τότε την πορεία του για την προεδρία του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου. Πρόεδρος, τότε, του Αρείου Πάγου, ήταν η Βασιλική Θάνου μετέπειτα συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον Απρίλιο του 2013 έχοντας το βαθμό του αεροπαγίτη, είχε οριστεί ως ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Ο ορισμός του, ως ανακριτή στη συγκεκριμένη υπόθεση, έγινε από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης για τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να παραπέμψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Από το γραφείο του κ. Τσαλαγανίδη είχαν περάσει τότε, εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.

Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την κατάρτιση και το ήθος του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου και εκτιμούν πως θα συμβάλει στο να επικρατήσουν ψύχραιμες και νηφάλιες θέσεις.

Ποιός είναι ο νέος εισαγγελέας

Ανάλογης βαρύτητας και σημασίας είναι όμως και η επιλογή του κ. Πλιώτα για την κάλυψη της νευραλγικής θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για εισαγγελικό λειτουργό εγνωσμένου κύρους με μεγάλη εμπειρία και άψογη νομική κατάρτιση.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (διαδέχεται την Ξένη Δημητρίου) γεννήθηκε το 1955 και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά από τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022.

Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012. Ο κ. Πλιώτας είναι δεύτερος στην επετηρίδα. Προηγείται ο συνάδελφος του Δημήτρης Δασούλας.

Ιδιαίτερα, όμως, σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών Ενώσεων και ειδικά της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Εισαγγελικός λειτουργός με κύρος και επιστημονική κατάρτιση ο κ. Πλιώτας έχει χειριστεί πλήθος σημαντικών υποθέσεων με έντονο κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο. Μεταξύ άλλων, είχε ζητήσει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργούσε ο κ. Τσαλαγανίδης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για δυο κακουργήματα.

Επίσης, είχε ταχθεί κατά την αναίρεσης της εφετειακής απόφασης με την οποία είχε καταδικασθεί σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες ο Τάσος Μαντέλης.

Μάλιστα, ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον Απρίλιο του 2017 είχε παραγγείλει στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (των ετών 2013 και 2014) για την προστασία των ζώων.

Αρχικό κείμενο

Σημαντικές αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα, καθώς νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη επιλέγει η κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί στις 10 συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, θα προτείνει για Πρόεδρο στον Αρειο Πάγο τον ανώτατο δικαστικό Ιωσήφ Τσαλαγανίδη από τους πιο διακεκριμένους νομικούς που όμως συνταξιοδοτείται σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Για τη σημαντική θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα προτείνει τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειο Πλιώτα που θα μείνει σε αυτή τη θέση για τρία χρόνια καθώς συνταξιοδοτείται το 2022. Και οι δύο ανώτατοι δικαστικοί είναι στις πρώτες θέσεις της δικαστικής επετηρίδας, τυγχάνουν γενικής αποδοχής και υπερψηφίστηκαν και από Βουλή στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής προεπιλογής που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Τα κριτήρια της επιλογής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης, όπως τα έχει ο ίδιος καθορίσει στη Βουλή, είναι η επιστημονική κατάρτιση, το κύρος αλλά και ο σεβασμός στη δικαστική επετηρίδα.

Δικαιοσύνη: Τα προβλήματα που έχει να λύσει η νέα ηγεσία

Η επιλογή ηγεσίας στη δικαιοσύνη έγινε από την αρχή μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τα διατάγματα και θα δώσει σάρκα και οστά στην εσπευσμένη επιλογή ηγεσίας για τη δικαιοσύνη στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και τις αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης.

Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου που θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων στο χώρο της δικαιοσύνης που προϋπήρχαν αλλά μεγιστοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τις επιλογές προσώπων σε ηγετικές θέσεις της δικαιοσύνης που αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Επίσης η νέα ηγεσία της δικαιοσύνης πέραν των άλλων έχει να διαχειριστεί σειρά σοβαρότατων υποθέσεων μεταξύ των οποίων τις καταγγελίες για τη σκευωρία της Novartis που έχουν γίνει τόσο από δικαστικούς όσο και από τους πολιτικούς τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν χωρίς στοιχεία στο σκάνδαλο, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και άλλοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...