ΗΠΑ

Σοκάρει Αμερικανός γερουσιαστής: «Δεν πρέπει να συγκρουστούμε με την Τουρκία! - «Είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ»

Την ωμή αλήθεια μας είπε ουσιαστικά ο Αμερικανός Γερουσιαστής Γκράχαμ σχετικά με την κρίση  των ρωσικών πυραύλων S-400 και των αεροσκαφών F-35 με την Τουρκία, η οποία αποτελεί (κατά τον ίδιο) σπουδαία σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ίσως και από πολλές χώρες της περιοχής, παρά το όσα μύρια έχει πράξει κατά της Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS News, ο Γερουσιαστής Lindsey Graham δήλωσε ότι η Γερουσία ψήφισε πρόσφατα νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εάν και εφόσον παραλάβουν και ενεργοποιήσουν τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

«Μας βοήθησε η Τουρκία στη Συρία, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και νομίζω ότι θα έπρεπε να είχαμε πουλήσει Ρatriot  στην χώρα αυτή. Παρόλα αυτά, οι  S-400 θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με πυραύλους Patriot που είναι συμβατοί  με το ΝΑΤΟ.

Δεν θέλω μια σύγκρουση με την Τουρκία, είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος, ιδιαίτερα όταν έρχεται το θέμα της Συρίας  στην περιοχή», πρόσθεσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Ο ίδιος τόνισε όμως την κεφαλαιώδη σημασία που δείχνει το ΝΑΤΟ στην χώρα αυτή, ως στρατηγικού εταίρου της συμμαχίας, ενώ παρότρυνε τις δύο πλευρές «να βρουν μια διέξοδο από αυτό το δίλημμα».

Υπενθυμίζουμε ότι παρά τις απειλές πολλών Αμερικανών αξιωματούχων προς την Τουρκία, η τουρκική πλευρά  χαρακτήρισε την όλη διαδικασία  ως "ολοκληρωμένη συμφωνία" και δεν κάνουν πίσω με τίποτα.

Δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε μετά τα όσα προκλητικά έχει πράξει ο Ερντογάν μπροστά στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου σε πολλά ζητήματα, όχι μόνο σε αυτό των πυραύλων αλλά σε πλήθος άλλων ( θρησκευτικά δικαιώματα, Βενεζουέλα, κά), τα οποία αν τα είχε κάνει άλλη χώρα θα είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Η Τουρκία όμως πάντα θα είναι το «χαϊδεμένο παιδί» της Δύσης το οποίο όλοι προσέχουν μην πάθει ποτέ τίποτα.

Πολύ φοβόμαστε ότι αυτή η μεταστροφή των ΗΠΑ που όλοι την υποψιαζόμασταν, θα έχει πιθανόν επιπτώσεις και στα ελληνοτουρκικά, ενώ οι παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων φέρονται να γιγαντώνονται μετά την Οσάκα, όπου είχαμε αβρότητες ανάμεσα σε Τούρκο και Αμερικανό πρόεδρο.

Οι εκτιμήσεις πολλών Ελλήνων ειδικών, αλλά και του ίδιου του ΥΠΑΜ κ.Αποστολάκη όπως εκφράστηκε δημοσίως, είναι ότι αν γίνει κάτι θα είμαστε μόνοι μας, στην αρχή τουλάχιστον, διότι στην συνέχεια όλα είναι πιθανά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ