Οικονομία

120 δόσεις: Ρύθμιση και για τα ασφαλιστικά ταμεία με μείωση επιτοκίου στο 3%

Αλλαγές και στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή. Η διάταξη θα περιληφθεί στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη.

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τη μορφή του κατεπείγοντος και στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε στη Βουλή πως οι αλλαγές για τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις για την εφορία, θα ισχύσουν και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο που αυτές οι διατάξεις τα ενταχθούν στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη.

Η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, έκανε γνωστό ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών επί του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ εμφορείται από «ταξικό πρόσημο», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη, και προσέθεσε ότι μόνο το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία.

Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις αφορούν μεταξύ άλλων, στην ελάχιστη δόση η οποία μειώνεται στα 20 ευρώ από 30 ευρώ και το επιτόκιο το οποίο περιορίζεται στο 3% από 5%. Αναστέλλονται επίσης οι κατασχέσεις και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων για τους συνεπείς οφειλέτες.

Οι 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις
Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις 120 δόσεις προβλέπεται:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ
– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις
– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις
– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις
– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις
– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις
– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 μηνιαίες δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

Οι 120 δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που επιλέξουν σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, θα κερδίσουν απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.

– Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.
– Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
– Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
– Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31/12/2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31/12/2018.
– Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
– Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
– Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου μπορούν να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

Διαφωνίες από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Η διαδικασία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Επιτροπή, ενώ αύριο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αιτιολογώντας τη διαδικασία επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα γιατί οι ρυθμίσεις αφορούν θέματα του τρέχοντος έτους, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι φορολογικές βελτιώσεις. Όπως ανέφερε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση συμφώνησαν με το σκεπτικό, ενώ αντίθετα οι εισηγητές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 υποστήριξαν ότι υπάρχει ο χρόνος για να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...