Κόσμος

"Τυφώνας" από την Άγκυρα σε Α.Μεσόγειο-Β.Συρία: "Κοντά στην κήρυξη ΑΟΖ η Τουρκία" - Μυστήριο με την παράδοση των S-400

Επικίνδυνες ενέργειες ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Άγκυρα, ενόψει των σχεδίων της για ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη και της μεγάλης επιχείρησης στη Βόρεια Συρία, και ενώ η άφιξη των S-400 στην Τουρκία αποτελεί ένα "μυστήριο" ως προς το χρόνο και τον τόπο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν αντιφατικές πληροφορίες, ωστόσο φροντίζουν συνεχώς να διατηρούν την ένταση στην περιοχή με την παραδοσιακή τακτική της προπαγάνδας, υπό τις οδηγίες του Ερντογάν και των συμβούλων του.

Η Τουρκία έχει ενεργοποιήσει πολλά μέτωπα και αυτό κρύβει κινδύνουν και για τη χώρα μας, καθώς όταν η κατάσταση για την Άγκυρα θα είναι μη αναστρέψιμη, η Ελλάδα πιθανόν να αποτελέσει τον επόμενο στρατιωτικό στόχο.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθήσει με προσοχή τις εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία, ούτως ώστε οι απώλειες και τα λάθη των Τούρκων να χρησιμοποιηθούν από την Αθήνα ως ένα ακόμα όπλο, ενώ άμεσα πρέπει να βρεθεί και μια λύση για την απειλή των UAV και των S-400.

"Κοντά στην κήρυξη ΑΟΖ η Τουρκία"

Κοντά στην κήρυξη ΑΟΖ βρίσκεται η Τουρκία, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας ‘Γενί Σαφάκ’, η οποία αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το υπουργείο Άμυνας προχωρούν στις σχετικές προετοιμασίες, ενώ στα σκαριά είναι και συμφωνία με τη Λιβύη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Η Τουρκία αψηφώντας τις πιέσεις πολλών χωρών και προκαλώντας τους γίγαντες της ενέργειας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της, πολύ σύντομα θα ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ)», αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι του θέματος έχει επιληφθεί ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμφωνία που θα υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη πριν ανακοινώσει στον κόσμο το χάρτη της ΑΟΖ της.

Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, με τη βοήθεια της Τουρκίας απέκρουσε τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ δυνάμεων του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ. Ενώπιον της Άγκυρας διανοίγεται μία σημαντική ευκαιρία για συμφωνία με την Τρίπολη στο θέμα των ενεργειακών πηγών της Μεσογείου, καθώς οι νοτιο-δυτικές ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας βρίσκονται απέναντι από τη Λιβύη στο χάρτη. Ο αναγνωρισμένος από τα ΗΕ πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Στο δρόμο η συμφωνία με τη Λιβύη

Η Γενί Σαφάκ εκτιμά ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη είναι κοντά και ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι να υποβάλει στον πρόεδρο Ερντογάν τις προτάσεις του για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα φροντίζει πάντως να υπενθυμίσει τη θέση της Άγκυρας περί υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να αποκλειστεί η Κρήτη και τα δικαιώματά της, αναφέροντας ότι μόνο η ηπειρωτική χώρα ενός κράτους μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα και όχι τα νησιά.

Μυστήριο με την αποστολή των S-400

Ασαφές παραμένει πότε αναμένεται να "προσγειωθούν" τελικά οι S-400 στην Τουρκία με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την άφιξή τους στην Τουρκία.

Την ώρα που αναμένονται από μέρα σε μέρα να φτάσουν τα δύο Antonov-124 με το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400 στην Τουρκία, το τουρκικό κανάλι NTV μετέδιδε ότι χθες ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε κρυφά στην αεροπορική βάση της Μαλάτιας της Τουρκίας, εκεί όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν τα μαχητικά F-35. Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης, Flight Radar, το αεροσκάφος Tu-154B-2 με κωδικό RA-85559 απογειώθηκε από τη Μόσχα στις 16:05 και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ερχάτς της Μαλάτιας στις 18:40 χθες το απόγευμα.

Τα πρώτα σενάρια έλεγαν ότι μετέφερε Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση του αντι-πυραυλικού συστήματος, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το Tupolev προσγειώθηκε εκτάκτως στη Μαλάτια λόγω προβλήματος στο ραντάρ του, ενώ κατευθυνόταν στη Λαττάκεια της Συρίας.

Η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι το σύστημα των S-400 έχει ήδη φορτωθεί στα ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη στη στρατιωτική βάση Τβερ της Ρωσίας και είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσουν κατόπιν εντολής της Άγκυρας, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο και να έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχει έρθει ήδη το ραντάρ των S-400, αλλά είναι άγνωστο το πού πήγε.

Επίσης, άλλες πηγές αναφέρουν ότι το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα θα φτάσει συμβολικά στις 15 Ιουλίου (επέτειος απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν) και ότι θα πραγματοποιηθεί και ειδική τελετή υποδοχής, προκειμένου η Τουρκία να δώσει ένα μήνυμα ισχύος στη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα απέναντι στις ΗΠΑ, που πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα υπονοηθεί για το ρόλο τους στη στήριξη του πραξικοπήματος.

https://www.youtube.com/watch?v=X9RXEabC4cA

Την ίδια ώρα πάντως, έντονη στρατιωτική κινητικότητα παρατηρείται από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, όπου μεταφέρει ισχυρές στρατιωτικές μονάδες και τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, «υπάρχουν ενδείξεις πολύ μεγάλης επιχείρησης στα ανατολικά του Ευφράτη. Εάν αυτή η συσσώρευση δυνάμεων μετατραπεί σε επιχείρηση πέραν των συνόρων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις που θα επηρεάσουν βαθιά όλες τις εξισώσεις. Η κινητικότητα αυτή δείχνει μία αποφασιστικότητα, που συμπίπτει όμως με την άφιξη των S-400».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης