Εκκλησία

Νέο "μπρα ντε φερ" Φαναρίου-Μόσχας οι εορτασμοί για το Βάπτισμα των Ρως - Η ουκρανική εκκλησία περισσότερο διασπασμένη από πέρυσι που οι μισοί θεωρούνταν σχισματικοί

Η νέα μάχη Φαναρίου-Μόσχας με αφορμή το ουκρανικό θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες με αφορμή τους πανηγυρικούς εορτασμούς στο Κίεβο για την ημέρα μνήμης του Βαπτίσματος των Ρως, κορυφαία εορτή για Ρώσους και Ουκρανούς.

Η εικόνα που θα δούμε στο Κίεβο θα είναι αν μη τι άλλο αποκαρδιωτική για την κατάντια της Ορθοδοξίας. Δύο, ίσως και τρεις ξεχωριστοί εορτασμοί, σε μια διχασμένη εκκλησία. Από την μια αναμένεται να δούμε πάλι παιχνίδι εντυπώσεων. Εκ των πραγμάτων η κανονική εκκλησία υπό τον Ονούφριο έχει τους περισσότερους πιστούς και όπως και τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να “κατεβάσει” λαοθάλασσα στις εκδηλώσεις. Υπενθυμίζεται πάντως πως πέρυσι είχαμε πολλά και σοβαρά περιστατικά τραμπουκισμών εις βάρος πιστών της κανονικής εκκλησίας που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το Κίεβο για τους εορτασμούς με την προσπάθεια την οποία έχουν συνηθίσει οι γνωστοί-άγνωστοι εθνικιστικοί ουκρανικοί κύκλοι να τους εμποδίσουν.

Φέτος, όμως , είναι ο πρώτος εορτασμός μετά την παράδοση του Τόμου αυτοκεφαλίας. Από την μια δηλαδή θα εορτάζει η κανονική Εκκλησία υπό τον Ονούφριο με- όπως λένε οι πληροφορίες -εκπροσώπους και από άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες παρά τω πλευρώ του, από την άλλη ο Επιφάνιος με τους αντιπροσώπους του Φαναρίου και πιθανότατα κερασάκι στην τούρτα και ο αποσπασμένος πλέον από την νέα εκκλησία Φιλάρετος με τους δικούς του οπαδούς.

Με λίγα λόγια η ουκρανική εκκλησία θα είναι περισσότερο διασπασμένη από πέρυσι που δεν είχε τον Τόμο και που οι μισοί θεωρούνταν σχισματικοί!!!!

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πάντως θέλει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους εορτασμούς του βαπτίσματος των Ρως από την νέα Εκκλησία και σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε πως ως δώρο θα προσφέρει ένα ανεκτίμητο κειμήλιο, τα λείψανα και το σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα για προσκύνημα. Ο Απόστολος Ανδρέας είναι προστάτης Άγιος της Ουκρανία, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου.

«Φέτος στη γιορτή θα έρθει στην Ουκρανία αντιπροσωπεία από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, που θα φέρνουν μαζί τους τα ανεκτίμητα κειμήλια του Αγίου Ανδρέα για τον ευσεβή και ευλαβή ουκρανικό λαό» δήλωσε ο Βαρθολομαίος.

Τα κειμήλια θα βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ το βράδυ της 27ης Ιουλίου.

Κι ενώ Βαρθολομαίος και Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ετοιμάζονται να εορτάσουν, για πρώτη φορά μετά την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την μνήμη του Αγίου Βλαδιμήρου και την επέτειο του ιστορικού βαπτίσματος των Ρως, στις 28 Ιουλίου, οι Ρώσοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Η Ρωσική Εκκλησία προειδοποιεί την Κωνσταντινούπολη για πιθανή δυσάρεστη κατάσταση που οι αντιπρόσωποι της μπορεί να αντιμετωπίσουν στο Κίεβο την Ημέρα των εορτασμών.

“Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, που πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο για την γιορτή του Βαπτίμσατος των Ρως στις 28 Ιουλίου, μπορεί να απογοητευθεί από τα πράγματα που θα δουν εκεί”, προειδοποιεί ο αξιωματούχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Ανακοινώνεται ότι οι επισκέπτες από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα έρθουν στο Κίεβο, αλλά μπορεί να υπάρχει ενοχλητική κατάσταση σύγκρισης του αριθμού στις δύο πομπές", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Νικολάι Μπαλάσσοφ από τη Μόσχα.

Εξήγησε ότι εννοούσε την καθιερωμένη πομπή λιτανεία με το σταυρό της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής στις 27 Ιουλίου.

Πέρυσι η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία συγκέντρωσε 250.000 πιστούς στις πομπές της, ενώ η πορεία της μη κανονικής εκκλησίας προσέλκυσε μόνο μερικές χιλιάδες ανθρώπους, υποστήριξε.

"Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει αυτό το έτος. Το γεγονός είναι ότι τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαντιμίρ διαχειρίζεται ο λεγόμενος “πατριάρχης” Φιλάρετος, ο οποίος, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι ικανοποιημένος με τον"αξιόλογο ρόλο" του "Πατριαρχείου Κιέβου", δήλωσε ο πατέρας Νικολάι. "Είναι δύσκολο να πούμε με ποιους θα είναι οι αξιωματούχοι της Κωνσταντινούπολης σε αυτή την κατάσταση και πού θα γίνει μια λειτουργία της νεοϊδρυθείσας εκκλησίας".

Δηλώνει επίσης μπερδεμένος με τις προθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μεταφέρει ένα τεμάχιο λειψάνων του Αγίου Ανδρέα στους εορτασμούς του Κιέβου.

"Ίσως η Κωνσταντινούπολη δεν ξέρει: υπάρχει ένα τμήμα των λειψάνων του Αγίου Ανδρέα στη Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο και επίσης στην Οδησσό στην κανονική μας ουκρανική εκκλησία", δήλωσε ο ιερέας υποθέτοντας ότι η μεταφορά των κειμηλίων οργανώθηκε αναφορικά με “το πρόβλημα της εμφανούς κυριαρχίας του αριθμού των πιστών της κανονικής Εκκλησίας έναντι στους πιστούς του τεχνητά εγκατεστημένου από σχισματικούς ».

Επίσης η Ρωσική Εκκλησία ελπίζει ότι οι αρχές δεν θα εμποδίσουν την πομπή.

"Όλοι θυμόμαστε με ποιες δυσκολίες έλαβε χώρα πέρυσι η θρησκευτική πομπή στην Ουκρανία, τι πίεση ασκήθηκε στους πιστούς (...) Ελπίζουμε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη προεδρική διοίκηση της Ουκρανίας, η νέα θα ακολουθήσει τα πρότυπα στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας και δεν θα προσπαθήσει να περιορίσει το δικαίωμα να διεξάγει κανείς θρησκευτικές πομπές ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο Βαχτάνγκ Κιψίντζε, αναπληρωτής επικεφαλής του Συνδέσμου για Εκκλησία, Κοινωνία και Σχέσεις με τα ΜΜΕ.

Κι ενώ λοιπόν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δούμε πράγματα και...θαύματα στο Κίεβο ο προκαθήμενος της κανονικής εκκλησίας Ονούφριος στέλνει ειρηνικά μηνύματα.

“Ο Κύριος παραχώρησε την ειρήνη στους ανθρώπους μετά την Ανάστασή Του και πρέπει να την προστατέψουμε”, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ονούφριος στο τηλεοπτικό κανάλι "Ukraina".

"Η ειρήνη είναι η κατάσταση ή ευλογία που ο Κύριος έδωσε στους ανθρώπους όταν τους εμφανίστηκε μετά την Ανάσταση. Τα πρώτα του λόγια ήταν: "Ειρήνη υμιν". Δηλαδή, ο Κύριος μας έδωσε ειρήνη “, δήλωσε σε απάντηση στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το πώς μπορεί να συμβιβάσει τη χώρα.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε τηρώντας τον νόμο, ενώ επέστησε την προσοχή στο ότι η Ουκρανία είναι μια πολιτισμένη χώρα με ευρωπαϊκές αξίες και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να δείξουμε ανοχή σε όλους.

"Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη, θα πρέπει να γεμίζετε με αγάπη για τον πλησίον σας, υπομονή και προσοχή , ακόμα κι αν δεν τον συμπαθούμε”, προέτρεψε το ποίμνιο

Ο Ονούφριος πρόσθεσε ότι η Εκκλησία ζητά τη συγχώρεση και τη συμφιλίωση, ειδικά αφού ο Κύριος συγχωρεί όλους.

"Είμαστε όλοι ένοχοι ενώπιον του Θεού; Ολοι. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην είναι ένοχος ενώπιον του Θεού. Μας συγχωρεί; Ναι, το κάνει ", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ