Εκκλησία

Με ανοιχτά χαρτιά Εκκλησία-κυβέρνηση στην νέα εποχή - Τι σχολιάζουν Ιεράρχες

Μετά την εκδηλωμένη διάθεση Εκκλησίας και Πολιτείας για να μπουν οι βάσεις για μια νέα εποχή στις σχέσεις τους, όπως διαπιστώθηκε από τις επαφές του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, έχουμε σιγά σιγά και τις πρώτες τοποθετήσεις Ιεραρχών.

Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού και της υπ. Παιδείας ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, επομένως το μόνο που μένει είναι να αποσαφηνίσει και η διοικούσα Εκκλησία τις δικές της.

Την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως

Ξεκινάει ένας διάλογος σε επίπεδο θεσμών και όχι επιμέρους συναντήσεων με εγγυητές Πρωθυπουργό & Αρχιεπίσκοπο.

Σειρά πήρε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ο οποίος σε άρθρο του στο ethnos.gr τόνισε πως είναι πλέον σειρά της Εκκλησίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο του διαλόγου με την Πολιτεία.

Για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών ο κ. Ιερόθεος ανέφερε πως "η Εκκλησία δεν θα ασχοληθεί ξανά με τη λεγόμενη διόρθωση του Προγράμματος Σπουδών, που είναι αντισυνταγματικό, και πρέπει να προετοιμαστεί για διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για τη βελτίωση του προηγουμένου Αναλυτικού Προγράμματος, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό. Δηλαδή, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της 9η Μαρτίου 2016, της οποίας ήμουν εισηγητής, διότι φαίνεται καθαρά ότι η πρόταση και η απόφαση εκείνη ήταν η πιο ρεαλιστική και σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣτΕ, και τους στόχους της νέας κυβέρνησης".

Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών πάντως τα ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από άλλες πλευρές. Ο νέος Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος αποδοκιμάζει τα Θρησκευτικά των Φίλη - Γαβρόγλου.

Στις 16 Ιουλίου 2019 το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ συγκροτήθηκε σε σώμα. Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, Θεολόγος στην ειδικότητα, παρέδωσε τη σκυτάλη της προεδρίας στον Θεόδωρο Τσούχλο. Ο νέος Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ.Τσούχλος που προέρχεται από την παράταξη της ΔΑΚΕ, προσκείμενη στην ΝΔ, είχε παρέμβει με άρθρο του στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα εκπαιδευτικά πράγματα.

Στην παρέμβασή του εκείνη ανέφερε για το μάθημα των Θρησκευτικών: "Η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδόμησε τη Δημόσια Εκπαίδευση και υποβάθμισε τους λειτουργούς της. Επικράτησε μια εξισωτική προς τα κάτω λογική. Παράλληλα: - απαξίωσε το μάθημα των Θρησκευτικών υποβιβάζοντάς το σε μια ανούσια Θρησκειολογία. Ακολούθησε έναν άνευ ορίων και κριτηρίων κοινωνικό και θρησκευτικό ισοπεδωτισμό, προσπαθώντας να επιβάλει ιδεοληπτικές αρχές".

Την αλλαγή των δεδομένων στις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών επιβεβαίωσε με τον τρόπο του και ο πρώην υπουργός Γαβρόγλου.

Ειδικότερα ο Κώστας Γαβρόγλου ενοχλημένος αναφέρει σε ανάρτησή του στο fb:

"Για κάποια εγκύκλιο με αστοχίες (υπήρξαν προφανώς και τέτοιες) ή κάποια ρύθμιση με την οποία διαφωνούσαν, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης απειλούσαν με ή/και πραγματοποιούσαν πανελλαδικές απεργίες.Σήμερα μετά τη σιωπή της Κυβέρνησης για τους 10.500 διορισμούς, ούτε μία ανακοίνωση; Δεν το γράφω ως παράπονο, αλλά για να καταλάβουμε τι σημαίνει "ακομμάτιστος" συνδικαλισμός.Σημείωση: στα συνέδρια της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που έγιναν πριν τις εκλογές η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ ήταν η πρώτη παράταξη!"

Το δεύτερο βασικό θέμα σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου αφορά στο διάλογο μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας και είναι η «πρόθεση» για συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού της 6ης Νοεμβρίου 2018. "Ήδη για το θέμα αυτό υπάρχει σαφής και ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της 20ης Μαρτίου 2019" σχολιάζει ο Μητροπολίτης και συμπληρώνει:

"Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Ιεραρχία εμμένει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα κάνει διάλογο με την Πολιτεία σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τις οργανικές θέσεις των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων και την εκκλησιαστική περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι η μισθοδοσία των κληρικών δεν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Πολιτεία, γιατί και πάλι η υπουργός δήλωσε: «Οι κληρικοί παραμένουν στη μισθοδοσία του Δημοσίου» και τα άλλα ζητήματα θα κριθούν νομοθετικά. Επομένως, όπως φάνηκε από την Επιτροπή διαλόγου Εκκλησίας και Κράτους της οποίας ήμουν πρόεδρος εκ μέρους της Εκκλησίας, τα θέματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία και πρέπει να είναι η βάση του διαλόγου, είναι η de jure ρύθμιση των ήδη de facto οργανικών θέσεων των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, καθώς επίσης και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας από το έτος 1952 και εντεύθεν. Ακόμη θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά ότι η μισθοδοσία των εφημερίων και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων γίνεται από το Κράτος για την απαλλοτριωθείσα και μη αποζημιωθείσα περιουσία προ του 1939".

Πέραν αυτών των παρεμβάσεων είχαμε και νέα μηνύματα από Ιεράρχες κατά τα χθεσινά κυριακάτικα κηρύγματα.

O Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος επεσήμανε ότι σήμερα δυστυχώς μαζί με την πολεμική κατά της Ορθοδόξου πίστεως, έρχεται να προστεθεί και η απαξίωση της αγάπης προς την Πατρίδα. Όλες αυτές οι επιθέσεις εντάσσονται φυσικά στην υλοποίηση της παγκοσμιοποιήσεως και της Νέας Τάξεως Πραγμάτων, όπου επιχειρείται για την μεν Ορθόδοξη πίστη η αντικατάστασή της από την Πανθρησκεία, για την  δε πατρίδα μας η κατάργηση των συνόρων. Όλοι αυτοί που απεργάζονται τέτοιους σκοτεινούς σχεδιασμούς ξεχνούν ότι τα σύνορα μεταξύ των λαών τα έθεσε ο ίδιος ο Θεός.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος ζήτησε να λέμε όχι στις αντίθεες προσκλήσεις της εποχής  και να κηρύττουμε την αληθινή πίστη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...