Αρχείο

Ρωσική παρέμβαση για την Α.Μεσόγειο: "Αποκλιμάκωση η μοναδική λύση" - "Πλάτες" Μόσχας στην Τουρκία για τις κυρώσεις

Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις της Μόσχας για την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο και αύξηση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ενώ η Άγκυρα αποκάλυψε πως καθοδόν για την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται τέταρτο γεωτρύπανο με πολεμική συνοδεία πλοίων, υποβρυχίων και UAV.

Η Ρωσία κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση και καταδικάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ εκ νέου διαμηνύει πως δεν στηρίζει τις τουρκικές ενέργειες κλιμάκωσης στην περιοχή.

«Τελικά οι κυρώσεις έχουν καταντήσει σαν μοναδική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», επισημαίνει στο Sputnik o πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο εξετάζουν όλες τις επιλογές, αναφορικά με την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας CAATSA, όπως δήλωσε την Τρίτη, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτάγκος.

Αναφορικά με την τεταμένη κατάσταση που προκλήθηκε από την είσοδο της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζει ότι:

«Αυτή η ένταση δεν βοηθάει για τη λύση του Κυπριακού. Η Ρωσία επιθυμεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Αυτό, όπως επισημαίνει ο μόνιμος Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, θα γίνει με αποκλιμάκωση.

«Χρειάζεται ύφεση της κατάστασης και διάλογος στα γνωστά πλαίσια των δύο κοινοτήτων. Πάντοτε η Ρωσία σαν μόνιμο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πρότεινε σε κάθε φάση, να εμπλακούν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ (σ.σ. στο διάλογο). Όμως, ορισμένες χώρες δεν θέλουν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη, σχολιάζει ότι: «Είναι θέμα δεθνούς δικαίου και η θέση της ΕΕ είναι κατανοητή. Οι κυρώσεις όμως δεν λύνουν τα προβλήματα. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευρύτερο φάσμα σχέσεων με την Τουρκία. Να μην ξεχνάμε τη συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτικό με την Τουρκία, η οποία λειτουργεί. Για αυτό η ΕΕ υποχρεούται να είναι προσεκτική. Όμως όταν μιλάμε για διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει πολλαπλασιασμός ερμηνειών».

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι μονομερείς κυρώσεις επιχειρούν να αντικαταστήσουν το διεθνές δίκαιο

Νέες δηλώσεις για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, έκανε ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία σχολίασε σήμερα την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο και ενώ έχει κάνει σαφές πως δεν εγκρίνει τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Για το νομικό πλαίσιο επιβολής των κυρώσεων μίλησε Αντρέι Κελίν, διευθυντής του τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όσον αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ, σύμφωνα με την πάγια θέση μας, κυρώσεις μονομερώς μπορούν να επιβληθούν μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβάλλονται μονομερώς, αντικαθιστούν το διεθνές δίκαιο με μία (νομική) τάξη βασισμένη σε κανόνες κατασκευασμένους από ορισμένα κράτη και ομάδες κρατών και εφαρμόζονται ανάλογα με την πολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Κελίν.

«Είμαστε ενάντια στην διεξαγωγή διπλωματίας μέσω αυτών των μεθόδων», τόνισε ο ίδιος και σημείωσε πωςμη Ρωσία θα συνεχίσει να διατηρεί φιλικές και επιχειρηματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Πριν λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο είχε κάνει γνωστή την αρνητική στάση της Ρωσίας απέναντι στις κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της κλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, είχε υπογραμμίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και είχε ξεκαθαρίσει πως τέτοιου είδους βήματα επιδεινώνουν την μακροχρόνια διαμάχη στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ είχε επισημάνει πως η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν βοηθάει στην επίλυση του Κυπριακού, κάτι που στηρίζει σθεναρά η Μόσχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές