Κόσμος

Προάγγελος παγκόσμιων οικονομικών αναταράξεων: «Μega deal» Τουρκίας-Kίνας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» - Τι συμφωνήθηκε

"Η Τουρκία είναι ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας Belt και Road", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κινεζικά ΜΜΕ, δείχνοντας την πολιτική μιας χώρας που τα έχει καλά με όλες τις αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις.

«Η μακραίωνη συνεργασία μεταξύ των εθνών μας συνεχίζει να δυναμώνει και σήμερα χάρη στην συνεργασία με τον πρόεδρο υ Xi Jinping, και αγαπητό φίλο μου,» είπε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο ότι η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν την πρωτοβουλία, ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει εγκρίνει το σχέδιο ήδη από το 2013.

Επαινώντας την πρωτοβουλία, ο Ερντογάν είπε ότι η Κίνα «έχει αναδειχθεί ως η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τον 21ου αιώνα, ανάμεσα σε 100 χώρες », προσθέτοντας ότι όλη η προσπάθεια που καταβάλλεται για το έργο «είναι  σύμφωνα με το όραμα του προέδρου Xi.»

Αναφερόμενος στον αποκαλούμενο «Μέσο διάδρομο,» ο Ερντογάν τόνισε: «ότι είναι ένα σημαντικό συστατικό του έργου, το οποίο συνδέει την Τουρκία με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν μέσω σιδηροδρόμων, διασχίζει την Κασπία Θάλασσα και φτάνει στην Κίνα μέσω Τουρκμενιστάν και Καζακστάν. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουμε πρόσφατα εγκαινιάσει το έργο διασύνδεσης Μπακού-Τιφλίδα-Καρς (BTK )».

Ο Ερντογάν έθιξε επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τον Μεσαίο Διάδρομο με επενδύσεις.

«Άλλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αναλαμβάνουμε ως μέρος του Μέσου διαδρόμου, περιλαμβάνουν την γέφυρα Yavuz Sultan Selim πάνω από τον Βόσπορο, την σήραγγα στην Μαρμαρίδα , εθνικές οδούς, σιδηρόδρομους υψηλής ταχύτητας, κέντρα logistics και επικοινωνιακή υποδομή» πρόσθεσε επίσης: «τα έργα αυτά θα συμβάλλουν άμεσα στο στόχο διασύνδεσης του Πεκίνου με το Λονδίνο».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία επιθυμεί να αυξήσει περαιτέρω τον όγκο του εμπορίου με την Κίνα.

«Μεταξύ των στόχων μας είναι να διπλασιάσουμε  τις διμερείς μας σχέσεις  με την Κίνα από τα  50 δισεκατομμύρια ευρώ στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Καλώ την κινεζική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει στην Τουρκία που είναι σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης» , ανέφερε.

«Η Τουρκία μοιράζεται το όραμα της Κίνας, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση της παγκόσμιας ειρήνης, την διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας, την διατήρηση  της αρχής του ελεύθερου εμπορίου. Ο κόσμος αναζητά μια νέα πολυπολική ισορροπία σήμερα», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών  είναι ζωτικής σημασίας.

«Η ανάγκη για μια νέα διεθνή τάξη, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της ανθρωπότητας, είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία και η Κίνα, είναι οι παλαιότεροι  αρχαίοι πολιτισμοί του κόσμου και έχουν την ευθύνη να συμβάλουν  στην οικοδόμηση αυτού του νέου αυτού συστήματος.», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...