Εκκλησία

Νέα διαμαρτυρία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την αρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας

"Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, ενώ απειλείται η πρόσβαση στους Ιερούς μας χώρους και η ελπίδα για διαρκή ειρήνη μειώνεται", δήλωσε την Πέμπτη ο Έλληνας Πατριάρχης Θεόφιλος ζητώντας μια διεθνή ημέρα προσευχής για τη χριστιανική κοινότητα - και συγκεκριμένα για την χριστιανική συνοικία στην Ιερουσαλήμ - που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Η πρόσκληση την Πέμπτη ήρθε στο τέλος μιας παθιασμένης ομιλίας που δόθηκε στην Πύλη της Jaffa, στην οποία ο πατριάρχης είπε ότι η Εκκλησία «θα αρνηθεί να επιτρέψει σε ριζοσπαστικές ομάδες να διαλύσουν την ακεραιότητα και τον χαρακτήρα της χριστιανικής συνοικίας της Ιερουσαλήμ».

Ο Θεόφιλος και ορισμένοι εκπρόσωποι από άλλα δόγματα στέκονταν μαζί στην καρδιά της χριστιανικής συνοικίας σε μια ακόμη διαμαρτυρία ενάντια σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο, το οποίο αποφάνθηκε ότι η πώληση περιουσίας στη χριστιανική συνοικία στον εβραϊκό οργανισμό Ateret Cohanim ήταν νόμιμη και ότι τα κτίρια θα πρέπει να μεταφερθούν στην εβραϊκή αυτή ομάδα.

"Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, ενώ απειλείται η πρόσβαση στους Ιερούς μας Χώρους και μειώνεται η ελπίδα για διαρκή ειρήνη", δήλωσε ο Θεόφιλος. "Ως κοινότητα δικαιοσύνης, απαιτούμε να διατηρηθεί το κράτος δικαίου και θα ενωθούμε ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια να καταληφθούν ιδιοκτησίες της Εκκλησίας με παράνομες ενέργειες ή να εκδιωχθούν με εξαναγκασμό αθώοι ενοικιαστές. Προειδοποιούμε ενάντια σε κάθε τέτοια προσπάθεια και δεν θα φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να αντιταχθούμε και να εμποδίσουμε την εξέλιξη αυτή", συνέχισε. «Εμείς παραμένουμε παθιασμένοι κηδεμόνες του status quo και θα διασφαλίσουμε ότι άνθρωποι όλων των θρησκειών θα μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα στα τείχη αυτής της πόλης».

Η διαμάχη ξέσπασε μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους του Ισραήλ το 2005, όταν ανακαλύφθηκε ότι η Ateret Cohanim είχε μισθώσει, για 99 χρόνια με επιλογή ανανέωσης, το ξενοδοχείο Petra και το Imperial Hotel κοντά στην Πύλη Jaffa στην Παλιά Πόλη, καθώς και ένα κτίριο γνωστή ως Beit Azmiya στη συνοικία Bab al-Huta.

Ο Θεόφιλος χαρακτήρισε την απόφαση του Ιουνίου του Ανώτατου Δικαστηρίου "άδικη", λέγοντας ότι η απόφαση θα "έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χριστιανική παρουσία στην Ιερή Πόλη".

Σύμφωνα με τον Δήμο της Ιερουσαλήμ, από το 2016 υπήρχαν 39.000 κάτοικοι στην Παλιά Πόλη, από τους οποίους 4.722 κατοικούσαν στη χριστιανική συνοικία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές