Κόσμος

Πέθανε στη φυλακή ιδρυτής του Real IRA - Είχε οργανώσει βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρίγκιπα Καρόλου στην Ιρλανδία


Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ένας από τους ιδρυτές του "Real IRA", ο οποίος σχεδίαζε βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρίγκιπα Κάρολου στην Ιρλανδία το 2015, πέθανε στη φυλακή.

Ο Seamus McGrane πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ έκτιε 11ετή ποινή για με την κατηγορία της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τους Irish Times.

Ο McGrane (64) από το Co Louth της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησεις σχετικά με τις δραστηριότητες του "Real IRA", συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης που σχεδιάστηκε για το ταξίδι του Πρίγκιπα Κάρολου στην Ιρλανδία.

Η περιοδεία του Πρίγκιπα περιελάμβανε μια επίσκεψη στο σημείο στο Co Sligo όπου ο Προσωρινός IRA δολοφόνησε τον Λόρδο Louis Mountbatten και τρεις άλλους το 1979.

Ο McGrane ήταν το δεύτερο πρόσωπο που καταδικάστηκε για τρομοκρατία στην Ιρλανδική Δημοκρατία. Ο πρώτος ήταν ο Michael McKevitt, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών το 2003.

Ο McGrane ήταν ένας από τους αντιφρονούντες δημοκράτες του Προσωρινού IRA ο οποίος προχώρησε σε απομάκρυνση από τη «σύμβαση του στρατού» τον Οκτώβριο του 1997. Μαζί με τον McKevitt - τον γαμπρό του απεργού πείνας Bobby Sands - ο McGrane ίδρυσε τον σκληροπυρηνικό κατά της εκεχειρίας Real IRA.

Κατά τη δίκη του το 2017 παρουσιάστηκαν ηχογραφήσεις όπου ο McGrane διεξήγαγε συζητήσεις σε μια παμπ που ονομάζεται The Coachman's Inn στις αρχές του 2015 με ένα άλλο μέλος του IRA, τον Donal Ó Coisdealbha. Η ιρλανδική αστυνομία είχε εγκαταστήσει συσκευές παρακολουθήσης που κατέγραψαν τον McGrane να μιλάει για τρομοκρατικές στρατηγικές.

Ο McGrane δήλωσε στον Ó Coisdealbha ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν «στρατιωτικής σημασίας» και αναφέρθηκε σε κάποιον που "έρχεται στις 19" - την ίδια μέρα που ο Πρίγκιπας Κάρολος έφτασε στην Ιρλανδία. Ο McGrane συνελήφθη έξι ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίθεση.

Όταν το σπίτι και εδάφη που ανήκαν στον McGrane στις επαρχίες Louth και Wexford ερευνήθηκαν, η αστυνομία βρήκε αυτό που ο δικαστής περιέγραψε ως «πραγματικό οπλοστάσιο όπλων και εκρηκτικών», συμπεριλαμβανομένων πυροκροτητών, πυρομαχικών και κονιαμάτων.

Πλάνα από την επίσκεψη του πρίγκιπα:

//players.brightcove.net/2540076170001/B1Hli6KCG_default/index.html?videoId=6042701359001

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...