Πολιτική

Ο Τσίπρας "ξέχασε" προεκλογικά το ξεπούλημα της Μακεδονίας - Ούτε λέξη για την μεγάλη του "διπλωματική επιτυχία"

Μηδαμινές αναφορές φαίνεται πως κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για την μεγάλη διπλωματική επιτυχία όπως ονόμαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, γνωρίζοντας πως η μεγάλη μερίδα των πολιτών ήταν εναντίον του ξεπουλήματος του ονόματος της Μακεδονίας μας.

Αν και μέχρι πρότινος η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά η «η μεγάλη διπλωματική επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα, έχει εξαφανιστεί τελείως από την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος.

Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο «μεγάλο του ατού» όπως έχει πει, δηλαδή την οικονομία, αλλά για την Συμφωνία των Πρεσπών, επικρατεί απόλυτη σιωπή.

Υπάρχει φυσικά εξήγηση. Οι ευρωεκλογές, έδειξαν ότι οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην βόρεια Ελλάδα- και όχι μόνο- ήταν μεγάλες και λόγω της Συμφωνίας. Αποδείχθηκε επίσης ότι η οργή του κόσμου δεν κάμφθηκε από τον χρόνο που πέρασε από την ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας και - καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μαζέψει όσο μπορεί τις απώλειες- το επικοινωνιακό του επιτελείο έκρινε ότι θα ήταν καλύτερο το θέμα να αφεθεί στην λήθη.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αντέδρασε ο κόσμος στην Συμφωνία είναι το αποτέλεσμα των Περιφερειακών εκλογών στην Κεντρική Μακεδονία όπου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και φανατικός υποστηρικτής της συμφωνίας Χρήστος Γιαννούλης, έφθασε στο 12% με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να σαρώνει με ένα θηριώδες 62% και να εκλέγεται από τον πρώτο ήδη γύρο.

Η εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών είναι ότι η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν σημείο καμπής στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία, αφού έτσι κατάφερε να ενσωματώσει, ένα μέχρι πρότινος εχθρικό προς την γαλάζια παράταξη δεξιό ακροατήριο- και να συμπιέσει μέχρι εξαφανίσεως άλλα κόμματα και οργανώσεις που είχαν εμφανιστεί στα δεξιά της- ενώ αντίθετα τα κέρδη που προσδοκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν προέκυψαν ποτέ. Το μοναδικό κέρδος για τον πρωθυπουργό ήταν το άλλοθι που προσέφερε σε στελέχη της κεντροαριστεράς, που ούτως η άλλως είχαν αποφασίσει να πολιτευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανιστούν δημοσίως υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Και οι περισσότεροι να βρουν τελικά μια θέση στα ψηφοδέλτια.

Αλλωστε στην επικαιρότητα έχει μπει δυναμικά τώρα το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα στις δημόσιες ομιλίες του για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας διευκολύνεται. Ενώ και στις συνεντεύξεις που δίνει και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων έχει ατονήσει.

Η απουσία κάθε αναφοράς στον συμβιβασμό με τα Σκόπια στις δημόσιες παρεμβάσεις όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνεται και από την απουσία από την προεκλογική μάχη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που τελικά δεν είναι υποψήφιος αφού τα «έσπασε» με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι πληροφορίες λένε ότι έχει αποσυρθεί και γράφει το βιβλίο του για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αγνωστο τι θα αποκαλύπτει και ποιους θα βάλει στο στόχαστρο.

Χαμηλοί οι τόνοι για την Συμφωνία των Πρεσπών και από την ΝΔ
Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζεται και με τους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποιούν για το θέμα και στην Νέα Δημοκρατία. Δεν πέρασε απαρατήρητη, η απολύτως ψύχραιμη κριτική του Κώστα Καραμανλή στην Συμφωνία των Πρεσπών στην ομιλία του προχθές στην Θεσσαλονίκη, ενώ και οι αναφορές στο θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι περιορισμένες και πολύ προσεκτικές.

Η ερμηνεία που δίνεται είναι οτι η ηγεσία της ΝΔ θέλει να ακυρώσει τις ακραίες φωνές που πιθανόν να ζητήσουν μετεκλογικά την ακύρωση της Συμφωνίας, εξέλιξη που θα έφερνε την νέα κυβέρνηση σε σύγκρουση τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με την Ε.Ε. αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Και μάλιστα με την προσδοκία για λιγοστά έως ανύπαρκτα οφέλη από μια τυχόν επαναδιαπραγμάτευση, αφού το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας έχει ήδη χαθεί και τα Σκόπια είναι ήδη με το ένα πόδι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η θέση της ΝΔ είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί έναν επιζήμιο συμβιβασμό ο οποίος όμως δέσμευσε την χώρα και παράγει ήδη αποτελέσματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συχνά αναφέρει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...