Ελληνοτουρκικά

Οι Τουρκικές σαπουνόπερες ξαναγράφουν την ιστορία στα Βαλκάνια και διαμορφώνουν αντιλήψεις

“Η αυξανόμενη δημοτικότητα των τουρκικών σαπουνόπερων στα Βαλκάνια βοηθά στην αναζωογόνηση της φήμης της χώρας, επιτρέποντας στην Άγκυρα να ξαναγράψει την ιστορία”, ανέφερε το Balkan Insight την Τρίτη.

"Την περασμένη δεκαετία σχεδόν κάθε τηλεόραση στα Βαλκάνια είχε μεταδώσει τουλάχιστον μια τουρκική σαπουνόπερα", ανέφερε το Balkan Insight, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τηλεοπτικών σειρών παγκοσμίως πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα Σκόπια, οι τουρκικές σαπουνόπερες αποτελούν το δεύτερο πιο καταναλωμένο τηλεοπτικό περιεχόμενο πίσω από τις ειδήσεις. Στο Μαυροβούνιο, έχουν προσπεράσει τους ανταγωνιστές εκ της Λατινικής Αμερικής και η δημοτικότητά τους δεν δείχνει κανένα σημάδι εξασθένισης, σύμφωνα με το Balkan Insight.

Οι περισσότερες σειρές δεν έχουν άμεση σύνδεση με την κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία βοηθά πάντως στη διανομή τους, ανέφερε το ρεπορτάζ. Πολλά εξ αυτών απεικονίζουν γενικά μια εξιδανικευμένη εκδοχή της τουρκικής ζωής, με παραδοσιακές οικογενειακές δομές και απουσία βίας και ακατάστατης γλώσσας.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη δημοτικότητά τους σε μια όρεξη για νοσταλγία ανάμεσα σε διάσπαρτες από τον πόλεμο κοινότητες και κοινές πολιτιστικές αξίες μεταξύ των κοινωνιών που ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εδώ και πολλούς αιώνες, ανέφερε το Balkan Insight.

Ο «Tελευταίος αυτοκράτορας», όμως, χρηματοδοτήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο “Τελευταίος Αυτοκράτορας” είναι μια ιστορική τηλεοπτική σειρά τουρκικής παραγωγής του 2017. Η σειρά απεικονίζει ιστορικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της εξουσίας του 34ου Οθωμανού σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄

Οι αναλυτές εκτιμούν πως βυθίζεται σε μια οθωμανική νοσταλγία που καλλιεργείται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ασκήθηκε σκληρή κριτική για την απεικόνιση του σουλτάνου Abdul Hamid II ως ενάρετου ηγέτη και ήρωα, προσπαθώντας να διατηρήσει το νόμο και την τάξη, καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει στα χέρια των αρπακτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, των σιωνιστών και των φιλελεύθερων διανοουμένων" ανέφερε Balkan Insight.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπάθησε να αναθεωρήσει τις ιστορικές αφηγήσεις στα Βαλκάνια. Το 2013, το Υπουργείο Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου επεξεργάστηκε εγχειρίδια της ιστορίας των γυμνασίων για να λάβει μια πιο ήπια γραμμή αναφορικά με την οθωμανική περίοδο, ανατρέποντας τις αναφορές στη βία, την εκδίκηση και τις δολοφονίες, σύμφωνα με το Balkan Insight.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος πολιτιστικής προβολής είναι αναποτελεσματικό στη διαμόρφωση των αντιλήψεων του κοινού, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν δεν κατάφερε να πείσει τις βαλκανικές κυβερνήσεις να κλείσουν όλα τα θεσμικά όργανα που συνδέονται με τον εκτοπισμένο Τούρκο κληρικό Fethullah Gülen, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

"Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν τις τουρκικές τηλεοπτικές σειρές τείνουν να έχουν πιο θετικές απόψεις για την Τουρκία εν γένει", ανέφερε το Balkan Insight. "Παράλληλα με τους άλλους τρόπους με τους οποίους η Τουρκία προβάλλει την ήπια της δύναμη, μέσα από εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ανακατασκευές τζαμιών και άλλα, τα shows δείχνουν ότι θα βελτιώσουν σταθερά την εικόνα της Τουρκίας όσο περνάει ο καιρός” προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως για τα τουρκικά σήριαλ και στην χώρα μας έχει τοποθετηθεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος χαρακτηρίζοντας τα προς 5ετίας “διαβολική ενέργεια”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...