Κόσμος

«Εξέγερση» στο AKP: Προετοιμάζεται το έδαφος για το «ξήλωμα» Ερντογάν - Γκιούλ-Μπαμπατζάν «αρπάζουν» τους δυσαρεστημένους

Καταιγιστικές εξελίξεις έρχονται στην Άγκυρα από την διαφαινόμενη «πολιτική συνωμοσία» που εξυφαίνεται εδώ και καιρό κατά του Σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να εγκαθιδρύσει εδώ και χρόνια μια δικτατορία ιρανικού τύπου στην χώρα.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ενδέχεται να αντιμετωπίσει ανταρσία μέσα στο ίδιο του το κόμμα, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες (σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο και Ελλάδα φυσικά) για την πορεία της κατάστασης στην χώρα, ενώ Γκιούλ και Μπαμπατζάν ετοιμάζουν νέο κόμμα τον Σεπτέμβριο μεταβάλλοντας τον πολιτικό χάρτη στην χώρα αμετάκλητα.

Όλα αυτά ίσως συνδέονται και με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των F-35 και S-400, καθώς οι ΗΠΑ θα ήθελαν να βγάλουν από την μέση τον Ερντογάν.

Εδώ και μεγάλο διάστημα, οι μουρμούρες έγιναν διαφωνίες και αυτές ετοιμάζονται να γίνουν ανοικτή εξέγερση στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), κατά του  Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα ξεκινούν κάθε φορά  που ένας πρώην αξιωματούχος ασκεί  ακόμα και ήπια κριτική για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας και ο οποίος στην συνέχεια  βρίσκεται αντιμέτωπος είτε με την δικαιοσύνη είτε «εξαφανίζεται».

Όλα όμως αυτήν την περίοδο στην Τουρκία  φαίνονται "πολύ  διαφορετικά". Η οικονομία είναι σε μεγάλη πτώση, και το ΑΚΡ έχει αποδυναμωθεί πλήρως έχοντας πολλές απώλειες στις τοπικές εκλογές.

Τώρα υπάρχουν αποδείξεις ότι ορισμένοι από τους πρώην συμμάχους του κ. Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του προκάτοχου του προέδρου και πρώην πρωθυπουργού Α.Γκιούλ, βρίσκονται στα πρόθυρα δημιουργίας ενός ισχυρότατου αντιπάλου πολιτικού κόμματος.

Γκούλ και Μπαμπατζάν ετοιμάζονται πυρετωδώς να ανακηρύξουν τον φθινόπωρο ένα  έο τουρκικό πολιτικό κόμμα, που θα ταράξει τα νερά στην χώρα για πρώτη φορά μετά την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία.

"Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι πρώην σύμμαχοι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται στα πρόθυρα δημιουργίας ενός αντιπάλου πολιτικού κόμματος, ενώ η "ομάδα" αυτή  θα δράσει το φθινόπωρο", αναφέρει πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, στον  Economist.

Πριν από τις τοπικές δημοσκοπήσεις στις 31 Μαρτίου, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δύο διαφορετικές πρωτοβουλίες με επικεφαλής τους πρώην αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έγιναν γνωστές για πρώτη φορά και αφορούσαν την ίδρυση νέων πολιτικών κομμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν το γεγονός ότι τόσο ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέκριναν σφοδρά  τις προσπάθειες του ΑΚΡ να ακυρώσει την ψηφοφορία στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ο δημαρχιακός υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε ανακηρυχθεί νικητής.

Ο Νταβούτογλου  δημοσίευσε επίσης ένα μακρύ μανιφέστο στο Facebook που επικρίνει τις πολιτικές του Ερρντογάν τρεις εβδομάδες μετά τις τοπικές δημοσκοπήσεις στις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκιούλ ενεργεί μαζί με τον Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αναπληρωτή υπουργό οικονομίας.

Η ομάδα σχεδίαζε να ξεκινήσει το νέο κόμμα τους στις αρχές του έτους, αλλά αποφάσισε να περιμένει μέχρι τις τοπικές εκλογές και την ολοκλήρωση τους στην Κων/πολη.

«Θα ενεργήσουν το φθινόπωρο», ανέφερε στον Εconomist πρώην σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης Etyen Mahçupyan.

Το εάν ο Νταβούτογλου θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία ή θα ενεργήσει μόνος του είναι αβέβαιο, γράφει  ο Economist επικαλούμενος τα  μέλη του ΑΚΡ.

Ο Νταβούτογλου ο οποίος συμμετείχε αυτή την εβδομάδα σε ένα μουσουλμανικό δείπνο (iftar) λόγω ραμαζανιού στην πατρίδα του το Ικόνιο, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να συγκεντρωθούν γύρω από ένα νέο όραμα για να σώσουν τις ελευθερίες και τις βασικές αξίες της Τουρκίας, κάτι που αποτελεί προάγγελο εξελίξεων για τον Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από μια σιωπηλή κοινωνία», δήλωσε ο Νταβούτογλου. «Σήμερα, πρέπει να δώσουμε ανοιχτά έναν απολογισμό απευθυνόμενοι στον εαυτό μας χρησιμοποιώντας μια σοφή γλώσσα», κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Economist, το ποια ακριβώς στήριξη μπορεί να έχουν οι δύο σχισματικοί αξιωματούχοι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ, ενώ η δυσαρέσκεια για την κατρακύλα των θεσμών και της οικονομίας στην χώρα αυξάνεται, δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί, ενώ  λίγοι αναμένουν ότι ένα νέο συντηρητικό κόμμα που θα ανταγωνίζεται τον Ερντογάν θα έχει άμεσα μεγάλο ποσοστό στήριξης πάνω από το ΑΚΡ.

«Οι επικριτές αμφισβητούν όμως ότι οι πρώην αξιωματούχοι του Ερντογάν θα χρειαστούν μεγάλη προετοιμασία και διαβουλεύσεις προτού εκτεθούν οι ίδιοι ως αντίπαλου του Ερντογάν», γράφει ο Economist.

Η ουσία όμως εδώ δεν είναι ακριβώς στις πολιτικές κινήσεις των πρώην αξιωματούχων του ΑΚΡ ή του  Ιμάμογλου μετά την διαφαινόμενη νίκη, αλλά στο γεγονός ότι το πολιτικό « ξήλωμα» του σουλτάνου στις συνειδήσεις πολλών εκατομμυρίων Τούρκων είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ