Εκκλησία

Τρία χρόνια μετά την Σύνοδο του Κολυμπαρίου μπορεί να γίνει Πανορθόδοξη απουσία Βαρθολομαίου;

Ενώ χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέμεινε πως στην Ουκρανία υπήρχε σχίσμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί πληθαίνουν οι φωνές από την αντίπερα όχθη που ζητούν σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου και μάλιστα απουσία Βαρθολομαίου!

"Η δυνατότητα σύγκλησης πανορθόδοξου συνόδου χωρίς τη συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να αποκλειστεί" ανέφερε, ο επίσκοπος Ερζερούμ Κουαϊς της Αντιοχειανής Εκκλησίας.

Πάντως πέραν των δράσεων του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και των επαφών του για να βρεθεί λύση για το ουκρανικό, κάτι φαίνεται να κινείται και από άλλες πλευρές αφού τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορεί να χαρακτηριστούν, ιδίως όταν αναμένεται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας ο Πατριάρχης Σερβίας. Δύο πόλοι, δηλαδή, που έχουν στηρίξει την ρωσική πλευρά.

Ο Ιεράρχης της Αντιοχειανής Εκκλησία όμως ανάβει φωτιές πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και λέγοντας επιπλέον, ότι υπάρχει η πιθανότητα να καταργηθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορέσει να επιλυθεί ειρηνικά!! .

Ο Επίσκοπος μίλησε με αφορμή διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στην προστασία των δικαιωμάτων των πιστών στην Ουκρανία, το οποίο διεξήχθη στην Μόσχα. Στην ομιλία, κάλεσε τα έθνη του κόσμου να επιβάλουν κυρώσεις στην Ουκρανία αν η βία κατά της κανονικής Εκκλησίας δεν σταματήσει και αν δεν υπάρξει πρόοδος στην επιστροφή των παράνομα κατασχεμένων εκκλησιών.

"Αναγνωρίζουμε τιμητικά τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, αλλά σήμερα το πρόβλημα είναι ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης κάνει ένα λάθος. Εάν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συγκεντρωθούν σε μια σύνοδο χωρίς αυτόν και αποφασίσουν να καταργήσουν το πρωτεύον της Κωνσταντινούπολης, αυτό είναι δυνατό ", δήλωσε ο ιεράρχης της Αντιόχειας.

Όπως εξήγησε, συνήθως όταν η επιθυμία να συγκληθεί Σύνοδος εμφανίζεται στον Ορθόδοξο κόσμο, τότε «κάθε Εκκλησία στο εσωτερικό της καθορίζει και καταλήγει σε συμφωνία επί του θέματος» και στη συνέχεια «στέλνει αίτημα στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης» για να συγκαλέσει την Σύνοδο .

"Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένας γενικός, αμετάβλητος κανόνας", πρόσθεσε. "Υπάρχει και άλλη δυνατότητα: Οποιαδήποτε Ορθόδοξη Εκκλησία έχει το δικαίωμα να καταλήξει σε συμφωνία με τις άλλες Εκκλησίες και να καλέσει μια Σύνοδο", εξήγησε.

Ενώ όλα αυτά παραμένουν μια πιθανότητα, η Εκκλησία της Αντιόχειας ελπίζει ότι η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά, χωρίς τέτοιες ριζικές λύσεις, τόνισε πάντως ο Ιεράρχης. Ωστόσο, ο κ.Βαρθολομαίος έχει ήδη απορρίψει ρητά την προτροπή του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη για σύγκληση πανορθόδοξης Συνόδου για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

"Έτσι ώστε ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης να επανεξετάσει την απόφασή του, έτσι η κρίση της Εκκλησίας στην Ουκρανία θα επιλυθεί ειρηνικά και έτσι οι σχισματικοί θα επιστρέψουν στην κανονική Εκκλησία"δήλωσε ο Κουαϊς

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης