Οπλικά συστήματα

Ρωσικά ΜΜΕ: «Διαπραγματεύσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον για μην παραδοθούν οι S-400» - Tι ανταλλάγματα δίνουν οι ΗΠΑ

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Colpo grosso φέρεται να ετοιμάζει ο Αμερικανός πρόεδρος για να μην παραδοθούν τελικά οι S-400 στην Τουρκία, ώστε να είναι και ο ίδιος εντάξει με την απόφαση της Γερουσίας και τους Αμερικανούς πολίτες.   

Η Μόσχα σε αυτό εγχείρημα  έγινε και πάλι αναγκαία για την επίλυση των προβλημάτων της  Ουάσινγκτον, αναφέρει έγκυρο ρωσικό αμυντικό portal, για την ύστατη  προσπάθεια των ΗΠΑ διακοπής της παραλαβής των ρωσικών πυραύλων στην Άγκυρα , αποτελώντας ένα θέμα που έχει προκαλέσει τριγμούς μέσα και στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

Πηγή του portal κοντά στη στρατιωτική ηγεσία της ρωσικής ομοσπονδίας, αναφέρει ότι μόλις πριν μερικές ημέρες είχαμε μια σοβαρότατη απόπειρα αξιωματούχων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να έρθουν σε επαφή με την ρωσική  πλευρά στη Μόσχα.

Οι Αμερικανοί φέρονται να ζήτησαν από τους Ρώσους, αν δεν είναι σε θέση να δεχθούν να αντικατασταθούν οι πύραυλοι S-400 με τους Patriot, τουλάχιστον το Κρεμλίνο να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας με τέτοιο τρόπο ώστε η Άγκυρα να αρνηθεί να τους αγοράσει.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και μάλιστα εξετάστηκε υπό το πρίσμα της άρσης μέρους των κυρώσεων των ΗΠΑ-ΕΕ προς την Ρωσία.

Σύμφωνα με την πηγή, το όλο θέμα φέρεται να έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διότι η επιστροφή της Τουρκίας στη σφαίρα επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την φήμη του και τα σχέδια των ΗΠΑ στην ΝΑ Μεσόγειο .

Ως επιβεβαίωση των καλών τους προθέσεων τους,  οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις σε ορισμένες ρωσικές αμυντικές εταιρείες, παρά το γεγονός οι Ρώσοι επικεφαλής των εταιρειών αυτών εξακολουθούν να είναι άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί από πολλά κράτη.

Η υπόθεση δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Στο Κρεμλίνο, οι Ρώσοι είναι  σκεπτικοί, δεδομένης της δύσκολης πολιτικής κατάστασης στον πλανήτη, ενώ έχουν ολοκληρώσει  μια συμφωνία με την Τουρκία και δεν είναι δυνατόν να  αρνηθούν να την υλοποιήσουν σε αυτό το στάδιο .

Φυσικά, για τη Ρωσία, η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θέμα προτεραιότητας, ωστόσο,είναι σαφές ότι στις σημερινές πραγματικότητες η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί εύκολα, ενώ η επιστροφή στην προηγούμενη οικονομική συνεργασία τους είναι απλώς αδύνατη.

Δηλαδή, η Ρωσία θα εξακολουθήσει να υπόκειται σε κυρώσεις, και οι εγγυήσεις των ειδικών αντιπροσώπων των ΗΠΑ δεν θα σημαίνουν τίποτα.

Όλα αυτά όμως είναι υποθέσεις αν  η ίδια η διαδικασία διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Ρωσίας δεν  ολοκληρωθεί. Επιπλέον, είναι πιθανό να αναβληθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των S-400 λόγω των "τεχνικών προβλημάτων", τονίζει το ρωσικό άρθρο.

Πρόσφατα ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας παραγωγής των S-400 Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, μίλησε για την παράδοση των πυραύλων στην Τουρκία κατά τη θερινή περίοδο, πιθανότατα η μεταφορά δεν θα ξεκινήσει μέχρι το φθινόπωρο.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν και την καλύτερη περίοδο.  Οι δύο χώρες φέρονται  να είναι σε θέση να συνυπάρχουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Τουρκία πρακτικά δεν συγχρωτίζεται πλέον με τα σχέδια της  συμμαχίας.

Η Τουρκία όμως ανήκει στην σφαίρα επιρροής της δύσης , ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι τώρα.

Στην Ουάσινγκτον από την άλλη πλευρά, ξαφνικά, όλοι άρχισαν να τρέχουν όταν ανακάλυψαν εντελώς αιφνιδιαστικά ότι η Τουρκία έχει πολλούς εχθρούς στη Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες αρχές  της χώρας.

Εκδόθηκαν προτάσεις για επιβολή κυρώσεων κατά των Τούρκων και σε μερικές ομιλίες Αμερικανών αξιωματούχων,  ο Ερντογάν εμφανίστηκε ως  «δεύτερος Πούτιν», κάτι  που είναι από μόνο του πολύ επικίνδυνο.

Η Άγκυρα λειτουργεί όντως ανεξάρτητα στα περισσότερα από τα στρατιωτικά της σχέδια και δεν προτίθεται να λογοδοτήσει στην Ουάσιγκτον, ενώ κινείται σαν να έχει «αποχαιρετήσει»  από καιρό τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο, η αυξανόμενη απόσταση του Ερντογάν από τη Δύση βαθαίνει .

Μέχρι στιγμής όλα αυτά δεν φαίνονται στην πραγματική τους διάσταση, αν και είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένες από την αυξανόμενη "ανεξαρτησία" της Τουρκίας.

Για τις ΗΠΑ, η απειλή  να χάσουν  την επιρροή τους τόσο στην Τουρκία όσο και σε ολόκληρη την περιοχή, είναι ένα  εφιαλτικό σενάριο. Αλλά όπως φαίνεται η Ουάσινγκτον έχει αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους να «ειρηνεύει» με  τον Ερντογάν, τονίζουν οι Ρώσοι ειδικοί.

Αναμένουμε να δούμε αν όλα αυτά τα σενάρια βγουν αληθινά τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για Ρωσία και Τουρκία,  για να ερμηνεύσουμε καλύτερα το σκηνικό των αμερικανικών  απειλών που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες κατά της Άγκυρας, το οποίο τουλάχιστον για το Κογκρέσο έχει μεγάλη δόση αλήθειας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...