Πολιτική

Πολιτική "βόμβα" από τον Α.Τσίπρα: "Θα φύγω αν πέσουμε από το 23% στις εκλογές" - Βήμα-βήμα διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική "βόμβα" είναι έτοιμη να σκάσει στο Μαξίμου ενόψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών που απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 23%, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, γεγονός που δείχνει πως το κόμμα ήδη βρίσκεται υπό διάλυση.

Σε πρώτη φάση, μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, γίνονται αλλαγές σε πρόσωπα και ρόλους στο Μαξίμου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειωθούν οι απώλειες και η αριστερή κυβέρνηση να κερδίσει όσο "έδαφος" μπορεί στο ελάχιστο διάστημα που της απομένει.

Τα στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσοίωνα, καθώς πληρώνει τους νεκρούς στο Μάτι, για τους οποίους ευθύνεται η έλλειψη συγχρονισμού και οργάνωσης από τον κρατικό μηχανισμό, τη Συμφωνία των Πρεσπών που επιβλήθηκε παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των Ελλήνων, καθώς και τα ανεξέλεγκτα οικονομικά "θετικά" μέτρα που δημιουργούν νέα προβλήματα στην ασταθή ελληνική οικονομία.

Την παραίτησή του στη διάθεση των οργάνων της Κουµουνδούρου, αν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείµενες εθνικές εκλογές είναι κάτω από το όριο του 23%, δηλαδή κάτω από την επίδοση του κόµµατος στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξετάζει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε καθεστώς αυστηρής επιτροπείας από τις δυνάµεις της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.

Το απόγευµα της περασµένης Κυριακής, οπότε και συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην Κουµουνδούρου µε τη συµµετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόµµατος, µε σκοπό να προετοιµάσει το έδαφος για την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, έριξε στο τραπέζι το σενάριο της «παραίτησής» του, προκειµένου να αποφύγει εγκαίρως την εκδήλωση επιθετικών κινήσεων προς το πρόσωπό του.

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού ήταν µονόδροµος, καθώς οι πληροφορίες που είχαν φτάσει στην Κουµουνδούρου δεν άφηναν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας σε σχέση µε το αποτέλεσµα της κάλπης των ευρωεκλογών και ο ίδιος έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του πριν οι εσωκοµµατικοί του αντίπαλοι τον στήσουν στον τοίχο. ∆ηλαδή, όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, η περίφηµη οµάδα των «53+», µε άτυπο ηγέτη τον Ευκλ. Τσακαλώτο, καθώς και το αποκαλούµενο ιστορικό ιερατείο του κόµµατος, που εκπροσωπείται από την τριανδρία των Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη και Ν. Φίλη.

Αλλάζουν πρόσωπα και ρόλοι στο Μαξίμου

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στο κυβερνητικό επιτελείο μετά την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές. Ετσι, κάποιοι αποχωρούν από το Μαξίμου, άλλοι αλλάζουν ρόλους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας «μετακομίζει» στην Κουμουνδούρου: Θα βρίσκεται καθημερινά στο εκλογικό στρατηγείο του κόμματος.

Την πόρτα της εξόδου από το Μαξίμου όμως, βλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες οι Χρ. Βερναρδάκης και ο επικεφαλής της εταιρείας VoxPop Analysis Γ. Σκλίας που χρεώνονται την κακή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ.Τζανακόπουλος θα παραμείνει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, εκτός κι αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος σε εκλογική περιφέρεια, δίνοντας τη μάχη του σταυρού.

Το ρόλο του υπεύθυνου εκλαΐκευσης προγράμματος αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ την ευθύνη για την προεκλογική εκστρατεία θα έχουν οι Γ. Δραγασάκης, Αλ. Χαρίτσης και Γ. Σταθάκης.

Στην επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης και μετέχουν οι Αλ. Φλαμπουράρης, Δ. Βίτσας, Θ. Δρίτσας, Αντώνης Κοτσακάς και Εύη Καλαμαρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ