Πατριαρχεία

Επιφάνιος: Η επίσκεψή μου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων-Τρικ του Φαναρίου στον Ιερώνυμο για το παιχνίδι των εντυπώσεων;-Τι απαντάει η Αθήνα

Νέα δεδομένα ή απλά στάχτη στα μάτια; Μετά την παρουσία του μη αναγνωρισμένου Επιφάνιου Ουκρανίας παρά τω πλευρώ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κατά τον Εσπερινό των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη, προκλήθηκε “τσουνάμι” αντιδράσεων για την επαφή Ιερώνυμου-Επιφάνιου.

Η εντύπωση που δόθηκε σε κάθε κοινό νου είναι πως η Ελλαδική Εκκληία δια του προκαθημένου της είναι σε οδό αναγνώρισης της νεάς εκκλησιαστικής οντότητας στην Ουκρανία και επόμενο ήταν να επικριθεί η στάση του Αρχιεπισκόπου, που προέβη σε μια τέτοια συνάντηση χωρίς την άδεια των Συνοδικών οργάνων.

Όμως τα νέα δεδομένα μπορεί να ανατρέπουν αυτό το σκηνικό...

Κι αυτό γιατί ο Επιφάνιος σε δηλώσεις του διευκρίνισε πως η επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων. Αλλά το δώρο για τον Ιερώνυμο το είχε έτοιμο!! Στο τέλος της λειτουργικής προσευχής, ο Επιφάνιος δώρισε στον Ιερώνυμο, το παράσημο της Παναγίας που φέρουν οι επισκόποι γύρω από το λαιμό τους, στη μνήμη της ενθρόνισης του. Η χειρονομία καταγράφηκε από τον φακό και ερμηνεύτηκε ως ένδειξη αμοιβαίας αναγνώρισης.

Πηγές από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών επιμένουν πάντως ότι «σε καμία περίπτωση η συνάντηση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας από την Ελληνική Εκκλησία · ο Αρχιεπίσκοπος πήγε να συγχαρεί τον Βαρθολομαίο την ημέρα της ονομαστικής του εορτής ως επικεφαλής της μητρικής εκκλησίας μας και δεν περίμενε να συναντήσει τον Επιφάνιο, είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το θέμα της αυτοκεφαλίας, αποφασίσαμε να μην το συζητήσουμε στην τακτική συνάντηση της Συνόδου, αναφέροντάς το στη γενική συνέλευση της Συνόδου της Ιεραρχίας ", δήλωσε εκκλησιαστική πηγή από την Αθήνα στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Αντιθέτως αυτό που είχε ανακοινωθεί και ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε ήταν το συλλείτουργο Βαρθολομαίου-Ιερώνυμου ανήμερα της εορτής!

Δείτε τι ανέφερε η ανακοίνωση του Πατριαρχείου: “Τήν ἑπομένην, Τρίτην, 11ην ἰδίου, ὁ Πατριάρχης θά χοροστατήσῃ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑορτῆς ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐν συγχοροστασίᾳ μέν μετά τῶν ἐνταῦθα καί τῶν ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ προσελευσομένων ἁγίων Ἀρχιερέων, τῇ τιμητικῇ δέ παρουσίᾳ καί τῆς Α. Μακαριότητος, τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου.”.

Αντιθέτως ο Αρχιεπίσκοπος έφυγε από την Πόλη αμέσως μετά τον Εσπερινό! Με επίσημη δικαιολογία την εκδήλωση στην Αθήνα με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και την Αποστολική Διακονία. Είναι όμως έτσι;

Ή μήπως η παρουσία Επιφάνιου αιφνιδίασε την ελληνική αντιπροσωπεία με αποτέλεσμα προκειμένου να μην υπάρξει την επομένη κάποιου είδους συλλείτουργο με τον Επιφάνιο να αποχωρήσει άρον άρον;

Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο πόσο μακιαβελικά μπορεί να σκέπτονται κάποια μυαλά στο Φανάρι; Μπορεί να ήταν αυτό ένα τρικ για το παιχνίδι των εντυπώσεων, ούτως ώστε να φανούν πλάι πλάι Ιερώνυμος και Επιφάνιος, με όπως αυτό μπορεί να ερμηνευόταν;

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στους Έλληνες Ιεράρχες που συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο στο Φανάρι, ο Επιφάνιος ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη δεν είχε προγραμματιστεί και δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

"Η επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, αν και δεν είχε προγραμματιστεί και δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, καθορίστηκε από την πρόθεση να εκφράσω και πάλι ευγνωμοσύνη εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και προσωπικά για όλες τις καλές πράξεις της αγιότητάς σας για τους ευσεβείς Ουκρανούς πιστούς", δήλωσε ο Επιφάνιος και στην προσλαλιά του.

Στο μεταξύ στην Ουκρανία οι της νέας Εκκλησίας έχουν κάνει σημαία την κοινή παρουσία Ιερώνυμου-Επιφάνιου προπαγανδίζοντας πως αποτελεί προάγγελο αναγνώρισης του επικεφαλής της νέας Εκκλησίας ως επισκόπου!!!

Από την άλλη πλευρά ο π.Νικολάι Ντανιλέβιτς, εκπρόσωπος της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας του UOC, έγραψε για τη συνάντηση αυτή: "Όλοι στην Εκκλησία ανησυχούν από το γεγονός της κοινής παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με τον επικεφαλής της αποσχισθείσας νέας εκκλησίας την ημέρα εορτασμού του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σίγουρα, δεν υπάρχει τίποτα καλό γι 'αυτό. "

Μετά τον Ιερώνυμο οι Κρητικοί

Πάντως το παιχνίδι των εντυπώσεων από τους Φαναριώτες συνεχίστηκε. Αφού έστειλαν αντιπροσωπείες της ουκρανικής νέας εκκλησίας σε Άγιο Όρος και Πάτμο, τώρα εκμεταλλεύτηκαν και την Εκκλησία της Κρήτης.

Η Συνοδική Αντιπροσωπεία της Κρητικής Εκκλησίας που αποτελείτο υπό των Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του Πανοσιολ. Αρχιμ. Προδρόμου Ξενάκη, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Εντιμολ. κ. Δημητρίου Μηλαθιανάκη, Άρχοντος Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Νομικού Συμβούλου της Εκκλησίας Κρήτης, έγινε δεκτή στο γραφείο του Πατριάρχη όπου όλως τυχαίως όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ήταν και ο Επιφάνιος!!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...