Βαλκάνια

«Βουίζουν» τα αυτιά των Κοσοβάρων - Σήκωσαν MIG-29 οι Σέρβοι - «Θρίλερ» με Ρώσο αξιωματούχο

Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο Κόσοβο, καθώς πριν λίγο είχαμε την σύλληψη Ρώσου απο Κοσοβάρους κομάντος αξιωματούχους.

Τελικά ο υπάλληλος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο αφέθηκε ελεύθερος, όμως αυτή η κίνηση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της δράσης της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στον Βορρά του Κοσόβου, συνελήφθησαν 23 άτομα, τα περισσότερα Σέρβοι, όπου ανήκαν στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν και πολίτες.

Για τη σύλληψη ενός Ρώσου πολίτη, ο Κοσοβάρος  Πρόεδρος Hashim Thaci μίλησε σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι επρόκειτο για κατάσκοπο ο οποίος ήταν καμουφλαρισμένος ως διπλωμάτης.

Ο Mihael Krasneoschenko δήλωσε  διπλωμάτης στο Βορρά και ισχυρίστηκε ότι εργάζονταν ως υπάλληλος  της διοίκησης της UNMIK σε αυτό το τμήμα της χώρας.

Ωστόσο, αλβανικά ΜΜΕ  αναφέρουν ότι ενώ η αστυνομία διεξήγαγε επιδρομές στο Βορρά, αυτό το άτομο συμμετείχε σε δράσεις εναντίον των μελών της αλβανικής αστυνομίας.

Πριν λίγο αναφέρθηκε επίσης, ότι Κοσοβάρος  αστυνομικός (φωτογραφία)  έκανε με τα χέρια του τον αϊτό της Μεγάλης Αλβανίας μπροστά σε Σέρβους στην Β.Μιτρόβιτσα, πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση και εχθροπραξίες, με την κατάσταση προς το παρόν να είναι συγκεχυμένη.       

Αναφέρεται επίσης ταυτόχρονα, ότι οι Σέρβοι έχουν σηκώσει μαχητικά MIG 29, τα οποία πετούν  πάνω από το Νόβι Παζάρ και κινούνται προς τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Επίσης είχαμε σφοδρή αντίδραση και της Μόσχας μέσω  του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετά την απίστευτα προκλητική σημερινή δράση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου στην Μιτρόβιτσα, με την δικαιολογία ότι κάποιοι Σέρβοι δήθεν εμπλέκονταν σε εγκλήματα και λαθρεμπόριο.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω μιας σφοδρότατης ανακοίνωσης, αναφέρει  ότι αυτές οι πράξεις της Πρίστινα είναι ανοιχτές προκλήσεις για την ρωσική ομοσπονδία.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να διακόψει την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης σε αυτό το μέρος.

«Η  αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά θα αντιμετωπίσει ακόμα  μεγαλύτερη  ένοπλη αντίσταση από τους Σέρβους εκεί, με αποτέλεσμα τέσσερις αστυνομικοί να παραμένουν τραυματίες», τονίζει η ανακοίνωση.

Για το ευρύ κοινό πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ παλαιότερα, με τα οποία ορίζονταν η ίδια ως εγγυήτρια χώρα.

Πληροφορίες του σερβικού τύπου φέρουν την Ανώτατη Διοίκηση του Σερβικού Στρατού να έχει θέσει σε πολεμική ετοιμότητα την επίλεκτη δύναμη των σερβικών ειδικών δυνάμεων «για να ανταποκριθεί σε κάθε αποστολή που θα τις δοθεί τις επόμενες ώρες οι οποίες είναι κρίσιμες», ενώ πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι οι σερβικές δυνάμεις έφτασαν στα σύνορα με το Κόσοβο έτοιμες για όλα.

"Αν πρόκειται για παραβίαση της ζωής των ανθρώπων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ο στρατός μας θα προστατεύσει τους ανθρώπους μας εκεί", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς.

Από την άλλη πλευρά, φάλαγγες σερβικών στρατευμάτων έκαναν την εμφάνιση τους  στο Κράλιεβο , αποτελούμενες από άρματα μάχης , ΤΟΜΑ πριν από τις 14:00 μμ, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

"Οι φάλαγγες  κατευθύνονται προς την Raska΄΄ (σύνορα με Κόσοβο), αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  Tanjug.

Σερβικές ειδικές μονάδες με μυστική εντολή του Πρόεδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα  σε περιοχές εντός πλέον του Κοσσυφοπεδίου, με σκοπό να σώσουν Σέρβους πολίτες.

Οι Σέρβοι  αυτών των περιοχών με την αμέριστη αρωγή Βελιγραδίου-Μόσχας ετοιμάζουν διπλό σχέδιο απόσχισης τόσο της σερβικής δημοκρατίας της Β-Ε όσο και του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου από την εθνοκάθαρση που επιχειρούν οι Αλβανοί με την ανοχή της δύσης.

 Αυτό θα σημάνει νέο γύρο πολεμικών επιχειρήσεων μιας και η «φωτιά σιγοκαίει” στην περιοχή από το 1999 και τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά γιγαντώθηκαν.

Το σχέδιο, είναι παλαιό και υποχθόνιο και αφορά την ένωση όλων των περιοχών με Αλβανούς και η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, που θα υλοποιήσει τον ρόλο του «χωροφύλακα» στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Επίσης 500 Ρώσοι «σύμβουλοι» της GRU «αλωνίζουν» την περιοχή δίνοντας καθημερινή αναφορά στην Μόσχα για τα τεκταινόμενα, μιας και ο Πούτιν ετοιμάζει μεγάλο κόλπο στα Βαλκάνια ( Σκόπια, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο) ενόψει της κατασκευής του καναλιού Αξιός –Δούναβης, και έχει την επιρροή να το πράξει.

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο μας ότι ο σερβικός στρατός που τελούσε υπό αναδιοργάνωση από το 2006 με την δημιουργία έξι ταξιαρχιών «προσάρμοσε» τα νέα σχέδια σε αυτήν την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία .

Δύο από αυτές τις σερβικές μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και δύο τεθωρακισμένες είναι ήδη αναπτυγμένες κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι ταξιαρχίες αυτές οργανώνονται σε κλασσικούς συμβατικούς σχηματισμούς με 10 τάγματα η καθεμία.

Οι δύο άλλες ταξιαρχίες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου, είναι εξειδικευμένες και «ταυτοποιημένες» ως ταξιαρχία πυροβολικού και ως μεικτή ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων.

Από τις έξι ταξιαρχίες, η δεύτερη βρίσκεται στο στρατόπεδο «Jovo Kursula» που βρίσκεται στο Kraljevo, μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από τα βόρεια σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.

Η τρίτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία πεζικού έχει αναπτυχθεί στην ιστορική πρώην βυζαντινή πόλη Νις ( Ναισό), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Η τέταρτη μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού έχει μετακινηθεί στην πόλη ο Vranje, αλλά εκτός από την πόλη αυτή αναπτύσσονται επίσης νέοι στρατώνες στο Bujanoc.

Η στρατιωτική βάση «Jug» (Νότια) είναι η πιο σύγχρονη στη Σερβία και βρίσκεται στη θέση Cepotine κοντά στο Bujanoc, μόλις 8-9 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή η στρατιωτική βάση είναι χτισμένη σε μια έκταση 33 στρεμμάτων και αποτελείται από 66 εγκαταστάσεις, με τις ικανότητες στρατωνισμού 1000 επαγγελματιών στρατιωτικών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...