Οικονομία

Bloomberg: Τα προεκλογικά ταξίματα του Τσίπρα αποτελούν κίνδυνο για την ελληνική οικονομία

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσα περισσότερα μοιράζει ο Τσίπρας. Ποιο θα είναι, όμως, το κόστος όλων αυτών των παροχών;

Ενώ έχει περάσει διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου από τότε που η Ελλάδα ξέφυγε από τα δεσμά του προγράμματος διάσωσης, τώρα η χώρα κινδυνεύει να εξωκείλει.

Ο τελευταίος γύρος φορολογικών περικοπών και διάφορων παροχών που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση σημαίνει ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης δεν θα καταφέρει να επιτύχει πιθανώς έναν συμφωνημένο στόχο για πλεόνασμα του προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων, δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου κρίσης της ευρωζώνης (ΕΣΜ). Το έλλειμμα θα επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, προειδοποίησε ο Klaus Regling μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα υποσχέθηκε να διατηρήσει μια «διαστημική» δημοσιονομική επίδοση για πάντα, προκειμένου να στρέψει το βουνό του χρέους σε καθοδική πορεία. Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 αποτελεί προϋπόθεση που συνδέεται με τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, καθώς επιβαρύνθηκε η συνεισφορά της χώρας στην ελάφρυνση του φορτίου της.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μια σειρά από φιλικά προς τους ψηφοφόρους μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός επιδόματος στους συνταξιούχους που θα καταβληθεί μόλις λίγες ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της επόμενης εβδομάδας, καθώς και μείωση των φόρων επί των πωλήσεων.

Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει στη διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων κατά περίπου 50 μονάδες βάσης, δήλωσε ο Regling στους δημοσιογράφους.

Ο Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι οι προϋπολογισμοί κατά τα προσεχή έτη θα έχουν ως στόχο την επίτευξη κύριου πλεονάσματος του προϋπολογισμού 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και όχι το 3,5% που συμφωνήθηκε πέρυσι με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ. Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η πορεία του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ξεπεραστεί και να οδηγήσει στην αναστολή ορισμένων μέτρων ανακούφισης.

Αυτές οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποφασίσουν να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα ακριβότερα δάνειά της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίς. «Μένει να τα δούμε αυτά», είπε ο Regling.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ