Κόσμος

Τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εκκλησιαστικό φόρο

Στις ευρωπαϊκές χώρες που χρεώνουν φόρο εκκλησίας, η στήριξη παραμένει ισχυρή παρά την αυξανόμενη εκκοσμίκευση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα στις ευρωπαϊκές χώρες εκείνες όπου υπάρχει εκκλησιαστικός φόρος, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευτυχείς να τον πληρώσουν, ακόμη και αν δεν παρευρίσκονται σε λειτουργίες και δεν εκκλησιάζονται τακτικά.

Αυτό προς απάντηση και των άθεων εξουσιαστών στην χώρα μας που το έχουν ρίξει στο τραπέζι, όπως ο Τάσος Κουράκης προ ετών.

Η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελβετία είναι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που συνεχίζουν να φορολογούν τα εγγεγραμμένα μέλη των θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Σε πολλές χώρες, ο φόρος εκκλησίας είναι υποχρεωτικός για όλα τα μέλη, εκτός εάν αυτοί επιλέξουν την κατάργηση της εγγραφής τους από την εκκλησία τους.

Από την έρευνα της Pew διαπιστώθηκε ότι αν και ορισμένοι Ευρωπαίοι αποχωρούν, "δεν φαίνεται να υπάρχει μαζική έξοδος" και πολλοί εξακολουθούν να πληρώνουν τον φόρο από πεποίθηση ότι τα θρησκευτικά ιδρύματα συμβάλλουν στο κοινό καλό.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού εξακολουθεί να καταβάλλει φόρο στην εκκλησία στην Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Αυτό κυμαινόταν από το 68% των ερωτηθέντων της έρευνας στη Σουηδία έως 80% στη Δανία.

Η Φινλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που εγκαταλείπουν το φορολογικό καθεστώς της εκκλησίας (20%), αλλά και στις έξι χώρες, το ποσοστό που είχε σταματήσει να πληρώνει ήταν κάτω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού.

"Η απονομή μεριδίου εισοδήματος κάποιου στην εκκλησία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής παράδοσης εδώ και αιώνες", ανέφερε η έρευνα της Pew.

"Σήμερα, αρκετές χώρες συνεχίζουν να εισπράττουν έναν" φόρο εκκλησίας "για λογαριασμό επίσημα αναγνωρισμένων θρησκευτικών οργανώσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλοντας φόρο σε όλα τα εγγεγραμμένα μέλη. Αυτές οι πληρωμές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για πολλά θρησκευτικά ιδρύματα. Όμως, σε ορισμένες χώρες, αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αποχωρούν από τον φόρο με επίσημη διαγραφή από τις εκκλησίες τους, ίσως ένα άλλο σύμπτωμα της εκκοσμίκευσης στην περιοχή"αναφέρεται στην έρευνα.

Μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι πληρώνουν τον φόρο εκκλησίας, υπήρξαν ελάχιστα σημάδια ότι θα αποχωρούσαν οποτεδήποτε σύντομα. Μεγάλες πλειοψηφίες δήλωσαν στην Pew ότι δεν ήταν "πολύ" ή "καθόλου" πιθανό να διαγραφούν από τις εκκλησίες τους για να αποφύγουν την πληρωμή του φόρου στο εγγύς μέλλον. Αυτό περιλάμβανε περίπου εννέα στους δέκα ανθρώπους στη Δανία και τη Φινλανδία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μελέτη διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της θρησκευτικής ταυτότητας και της πιθανότητας καταβολής του φόρου εκκλησίας. Στην Αυστρία, το 95 % από όσους πληρώνουν τον φόρο της εκκλησίας περιγράφουν τον εαυτό τους ως Χριστιανούς. Στην Ελβετία, το ποσοστό ήταν 94%.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως Χριστιανούς στη Δυτική Ευρώπη παραδέχονται ότι επισκέπτονται την εκκλησία μόνο μερικές φορές το χρόνο.

Οι περισσότεροι από εκείνους που δεν πληρώνουν τον φόρο εκκλησίας δήλωσαν ότι ήταν θρησκευτικά μη προσδεδεμένοι. Το ένα πέμπτο των φορολογουμένων της εκκλησίας στη Δανία (22%) και το ένα τρίτο στη Σουηδία (32%) περιγράφουν ότι δεν έχουν θρησκευτική υπαγωγή.

Η έρευνα κατέγραψε πάντως ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να συνεχίζουν να πληρώνουν τον φόρο εκκλησίας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι θρησκευόμενοι επειδή δεν γνωρίζουν ούτε ότι μπορούν να επιλέξουν το αντίθετο είτε γιατί αυτό θα απαιτούσε πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Η μελέτη βρήκε επίσης μια σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που πληρώνουν τον φόρο εκκλησίας και όσων έχουν μια θετική άποψη για το ρόλο της εκκλησίας στην κοινωνία, με πολλούς από αυτούς που τον πληρώνουν να  υποστηρίζουν ότι τα θρησκευτικά ιδρύματα ενισχύουν την ηθική, φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και βοηθούν τους φτωχούς. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να πιστεύουν σε έναν διαχωρισμό μεταξύ της θρησκείας και της κυβερνητικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ