Ελληνοτουρκικά

Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι: CN-235 έκανε άφεση αερόφυλλων κατά Ελληνικών μαχητικών - Εσπευσμένα ενημερώθηκε ο Α/ΓΕΑ

Την ώρα που η Τουρκία προετοιμάζεται για την πρώτη γεώτρηση εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα την ίδια στιγμή προκαλεί και στο Αιγαίο.

Η Τουρκία επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, με επίκληση όσων κατά τη γνώμη της αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάννης, παρότι η Ελλάδα έχει ισχυρότατα νομικά επιχειρήματα με βάση το διεθνές δίκαιο ως προς το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε αυτό ας προσθέσουμε την κατά καιρούς επανερχόμενη υπενθύμιση για τα 12 νμ ως ‘causa belli’.

Όμως, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι εάν και κατά πόσο η Τουρκία θα δοκιμάσει να πάει την αντιπαράθεση σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Σήμερα, πέρα από την πρόκληση με την πτήση τουρκικού UAV στα Δωδεκάνησα, είχαμε και άλλη μια επιθετική κίνηση.

Περίπου στις 10 το πρωί ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έσπευσαν στην περιοχή του Αη Στράτη για να αναχαιτίσουν αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235. Ο Τούρκος χειριστής αντέδρασε κάνοντας άφεση αερόφυλλων (flares) κίνηση που αποτελεί οπωσδήποτε ένδειξη κλιμάκωσης, κατά τη διάρκει αναχαίτισης.

Δεν είναι συνηθισμένο το γεγονός και γι΄ αυτό το λόγο αμέσως αναφέρθηκε στον Α/ΓΕΑ που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο συνέδριο της ΠΑ στην Σχολή Ικάρων στο Τατόϊ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η αμφισβήτηση των Τούρκων θα παραμείνει σε φραστικό επίπεδο ή εάν θα δοκιμάσει κάποιου είδους τετελεσμένο στέλνοντας εκεί κάποιο ερευνητικό σκάφος ή ακόμη και γεωτρύπανο. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Την πιο πρόσφατη φορά όταν η Τουρκία δοκίμασε να στείλει το ερευνητικό σκάφος ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν το ερευνητικό σκάφος Barbaros κινήθηκε στα όρια ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου. Η Ελλάδα απέστειλε τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και παρότι η Τουρκία υποστήριξε ότι το τουρκικό σκάφος παρενοχλήθηκε από το ελληνικό, το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε.

Το ερώτημα είναι εάν τώρα θα δοκιμάσει η Τουρκία μια πιο μεγάλη και σαφή αμφισβήτηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ